Al-Biruni


Al-Biruni astrologAl-Biruni (04.09.973. 05:05 LMT, Kjat – danas Biruni, Uzbekistan) je bio prvi antropolog, istaknuti naučnik i astrolog svog vremena koji se proslavio na dvoru jednog od najvećih muslimanskih vladara tog doba sultana Mahmuda Gaznevida.

Rođen je podno Urala u gradiću koji se danas naziva po njemu – Biruni. Veoma rano je započeo školovanje kod nadaleko poznatog učitelja Abu Nasr Mansura i još vrlo mlad stekao slavu uglednog matematičara i astrologa. U Paji upoznaje Al Kujandija astronoma koji je izgradio na planini veliki uređaj za osmatranje sunčevih tranzita u vreme solsticija. Ova osmatranja pomogla su mu da odredi geografske koordinate za mnoga mesta tog regiona. Po povratku u svoj rodni kraj izgradio je originalni veliki instrument za osmatranje solarnih meridijanskih tranzita, formirao je i organizovao rad 15 opservatorija. Ratni vihor ga prekida u naučnom radu i zajedno sa učiteljem bivaju deportovani na dvor sultana Mahmuda Gaznevida. Iako zarobljenik, dobija podršku od samog sultana da nastavi svoj rad. Postavši sultanov miljenik, pre svega zbog svojih astroloških proricanja, prati ga svuda pa i u njegovim osvajačkim poduhvatima. Tako se obreo i u severnim delovima Indije, Peindžabu i Kašmiru gde je izučavao indijsku geografiju, filozofiju, numerologiju, njihov kalendar, astronomiju i astrologiju. Tom prilikom je preveo sa sanskrita na arapski brojna dela. Al-Biruni je bio pre svega originalni teoretičar i veliki inovator u mnogim naučnim disciplinama. Objavio je više od 13000 stranica naučnih radova posvećenim astronomiji, astrologiji, geodeziji, matematici, geografiji, meneralogiji, fizici, farmakologiji, filozifiji, istoriji, etnografiji i filologiji sto je za ono doba bio pravi podvig.

O astrološkom iskustvu Al-Birunija još tokom njegovog života pričale su se legende. Po jednoj od njih sultan Mahmud Gaznevid da bi ispitao njegovu veštinu naredio mu je odredi kroz koja od četvoro vrata će izaći. Al-Biruni je zatražio astrolab, izračunao i  nacrtao horoskop, napisao odgovor na listu hartije i pred očima sultana stavio ga ispod ćilima. Sultan je tada naredio da se probiju peta vrata na istočnoj strani i izašao kroz njih. Vrativši se i uzevši ostavljene beleške pod ćilimom pročitao je: “Sultan neće izaći ni kroz jedna od ovih četiri vrata. Na istočnoj strani probiće peta i izaćiće kroz njih.” Uhvaćen u sopstvenu zamku sultan je naredio da se Al-Biruni baci kroz prozor. Tako su i uradili ali na nivou srednjeg krova bila je tkanina koja je ublažila njegov pad. Kada su Al-Birunia ponovo doveli kod sultana on je uzviknuo “Ovo putešestvije nisi predvideo”. “Predvideo sam” odgovorio je astrolog i zatražio da mu donesu sopstveni horoskop. U prognozi za taj dan je stajalo “…mene će baciti sa visokog mesta, ipak ću nepovređen pasti na tlo i ostati živ i zdrav…” To je sultana još više razgnevilo i naredio je da Al-Birunija zatvore u tvrđavu gde je proveo pola godine. 


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Jean Baptiste Morinus

Sat Jul 15 , 2017
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Jean Baptiste Morinus je bio francuski astrolog i matematičar (1583-1656), koji je  uživao ugled na francuskom dvoru. U tajne astrologije i alhemije ga je uveo škotski okultista, astrolog i alhemičar Davisson,, te je uskoro postao slavniji od svog učitelja i biva angažovan kako […]

You May Like