Al-Biruni


Al-Biruni astrologAl-Biruni (04.09.973. 05:05 LMT, Kjat – danas Biruni, Uzbekistan) je bio prvi antropolog, istaknuti nau─Źnik i astrolog svog vremena koji se proslavio na dvoru jednog od najve─çih muslimanskih vladara tog doba sultana Mahmuda Gaznevida.

Ro─Ĺen je podno Urala u gradi─çu koji se danas naziva po njemu – Biruni. Veoma rano je zapo─Źeo ┼íkolovanje kod nadaleko poznatog u─Źitelja Abu Nasr Mansura i jo┼í vrlo mlad stekao slavu uglednog matemati─Źara i astrologa. U Paji upoznaje Al Kujandija astronoma koji je izgradio na planini veliki ure─Ĺaj za osmatranje sun─Źevih tranzita u vreme solsticija. Ova osmatranja pomogla su mu da odredi geografske koordinate za mnoga mesta tog regiona. Po povratku u svoj rodni kraj izgradio je originalni veliki instrument za osmatranje solarnih meridijanskih tranzita, formirao je i organizovao rad 15 opservatorija. Ratni vihor ga prekida u nau─Źnom radu i zajedno sa u─Źiteljem bivaju deportovani na dvor sultana Mahmuda Gaznevida. Iako zarobljenik, dobija podr┼íku od samog sultana da nastavi svoj rad. Postav┼íi sultanov miljenik, pre svega zbog svojih astrolo┼íkih proricanja, prati ga svuda pa i u njegovim osvaja─Źkim poduhvatima. Tako se obreo i u severnim delovima Indije, Peind┼żabu i Ka┼ímiru gde je izu─Źavao indijsku geografiju, filozofiju, numerologiju, njihov kalendar, astronomiju i astrologiju. Tom prilikom je preveo sa sanskrita na arapski brojna dela. Al-Biruni je bio pre svega originalni teoreti─Źar i veliki inovator u mnogim nau─Źnim disciplinama. Objavio je vi┼íe od 13000 stranica nau─Źnih radova posve─çenim astronomiji, astrologiji, geodeziji, matematici, geografiji, meneralogiji, fizici, farmakologiji, filozifiji, istoriji, etnografiji i filologiji sto je za ono doba bio pravi podvig.

O astrolo┼íkom iskustvu Al-Birunija jo┼í tokom njegovog ┼żivota pri─Źale su se legende. Po jednoj od njih sultan Mahmud Gaznevid da bi ispitao njegovu ve┼ítinu naredio mu je odredi kroz koja od ─Źetvoro vrata ─çe iza─çi. Al-Biruni je zatra┼żio astrolab, izra─Źunao i ┬ánacrtao horoskop, napisao odgovor na listu hartije i pred o─Źima sultana stavio ga ispod ─çilima. Sultan je tada naredio da se probiju peta vrata na isto─Źnoj strani i iza┼íao kroz njih. Vrativ┼íi se i uzev┼íi ostavljene bele┼íke pod ─çilimom pro─Źitao je: “Sultan ne─çe iza─çi ni kroz jedna od ovih ─Źetiri vrata. Na isto─Źnoj strani probi─çe peta i iza─çi─çe kroz njih.” Uhva─çen u sopstvenu zamku sultan je naredio da se Al-Biruni baci kroz prozor. Tako su i uradili ali na nivou srednjeg krova bila je tkanina koja je ubla┼żila njegov pad. Kada su Al-Birunia ponovo doveli kod sultana on je uzviknuo “Ovo pute┼íestvije nisi predvideo”. “Predvideo sam” odgovorio je astrolog i zatra┼żio da mu donesu sopstveni horoskop. U prognozi za taj dan je stajalo “…mene ─çe baciti sa visokog mesta, ipak ─çu nepovre─Ĺen pasti na tlo i ostati ┼żiv i zdrav…” To je sultana jo┼í vi┼íe razgnevilo i naredio je da Al-Birunija zatvore u tvr─Ĺavu gde je proveo pola godine.┬á


Jasmina Knezevic 063222539

Jasmina KNE┼ŻEVI─ć svakodnevni rad sa klijentima kroz astrolo┼íke i numerolo┼íke konsultacije vodi od 2000. godine, autorka je i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predava─Ź sa vi┼íegodi┼ínjim iskustvom. Svoju edukaciju je zapo─Źela 1998. u okviru astrolo┼íke ┼íkole ÔÇťAstroLabÔÇŁ Aleksandra Im┼íiragi─ça. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andriji─ç) zapo─Źinje svoju samostalnu profesionalnu praksu, koja se danas zasniva na preporukama sada ve─ç desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno saradjuje na poziciji autora i urednika rubrika sa izdava─Źkim ku─çama Novosti, Mo─ç Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mese─Źnih prognoza), uklju─Źuju─çi i samostalan autorski projekat Novogodi┼ínji astrolo┼íki specijal za 2005. Od 2004. preuzima projekat Veli─Źanstveni Saturn, u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. nalazi se u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrolo┼íkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006. u Call centru Fonlider doo, razvijaju─çi iskustvo telefonskih konsultacija. Od 2006. posve─çena je isklju─Źivo individualnim astrolo┼íkim konsultacijama, a od 2012. vodi dvogodi┼ínju ┼ákolu astrologije i Numerologije, tromese─Źne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Astrolo┼íki i numerolo┼íki alati u modernom Menad┼żmentu. Pro┼íiruju─çi svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Isto─Źne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tuma─Źenja snova kreira izuzetno bogat spektar ve┼ítina i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktituje holisti─Źki pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapija (le─Źenje bojama). Inicirana za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. kod Zdenke Andriji─ç. Od 2015. edukuje pristup AKA┼áA POLJU, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokiraju─çih karmi─Źkih matrica. Jasmina Kne┼żevi─ç je sertifikovani prakti─Źar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III prakti─Źar, prakti─Źar Reiki Hronike Aka┼ía, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Jean Baptiste Morinus

Sat Jul 15 , 2017
Jean Baptiste┬áMorinus je bio francuski astrolog i matemati─Źar (1583-1656), koji je ┬áu┼żivao ugled na francuskom dvoru. U tajne astrologije i alhemije ga je uveo ┼íkotski okultista, astrolog i alhemi─Źar Davisson,, te je uskoro postao slavniji od svog u─Źitelja i biva anga┼żovan kako li─Źni astrolog brojnih plemi─ça i vladara medju kojima […]

You May Like