Arhetip znaka Bik


4713072U Biku mi vidimo ne samo plodnost, ne samo rađanje – što je Mesec, već i svu lepotu i zavodljivost – što daje Venera. To je jedan od najčulnijih znakova. Sigurno da nema znaka u kojem se više uživa, i koji čoveka više privlači. Jer ako je istina – što je Jupiter, negde pretvorena u lepotu, onda je to u ovom znaku.

Priča koja se mitološki vezuje za znak Bika je upravo ona u kojoj je Bik – Zevs. Bik je zapravo Jupiter koji se prerušio u lepog, belog, krotkog Bika kako bi zaveo Evropu i odveo je na ostrvo Krit, njegovo rodno ostrvo, da bi s njom imao decu. Ostrvo Krit je u znaku Riba pošto je to četvrti znak od Strelca, a ako je on Zevs koji se primarno vezuje za znak Strelca i 9. kuću, njegovo 4. polje su Ribe pa je to mesto njegovog rođenja. Tu imamo sjajnu minojsku civilizaciju koja je nastala nakon toga što je Zevs odveo Europu i imamo dalje priču o Minotauru, koji nastaje kao potomak Zevsov i nadalje, celu jednu priču koja se razvija preko Arijadnine niti, koja nas svakako povezuje sa jednom pričom o genetici koja kroz ovaj znak veoma jako prolazi. To je zato što znak Bika zapravo daje plodove – to je plodan znak, onaj znak koji će nam dati konačno rezultate u materijalnom svetu. 

Veoma je bitan za opstanak natusa, za opstanak broja 1, i svi događaji u životu su primarno definisani tim odnosom koji postoji između 1. i 2., odnosno natusa i njegove cene preživljavanja. Uvek se postavlja pitanje koja je cena po kojoj preživljavamo, jer da bi smo preživeli mi moramo ići u 2., pa makar to bilo samo uzimanje hrane zbog koje neki životi nestaju, makar to bilo uzimanje jedne osobe od druge osobe, što može biti  borba; kasnije je to svakako razlog svih ostalih ratova. Bilo kako bilo, bitna stvar je da je svakako čitava Evropa nastala na ovim osnovama – Evropa je odvedena na ostrvo Krit ali nju je odveo Bik, i Evropa sigurno kao takva mora živeti na osnovama Bika. 
Bik je zapravo prerušeni Jupiter i stoga mi vezujemo novac i sva materijalna dobra za njega. Znači, mi gde god da vidimo znak Bika, mi vidimo Jupitera, vidimo svu tu zavodničku priču koja postoji jer znak Bika je onaj koji je najčulniji, koji će vrlo lako ući u sve Zevsovske avanture upravo zbog čulnosti, privlačnosti, želje. Ako nečim vlada želja, onda je to znak Bika. To su Venera i Mesec, pa sva želja za bilo čime – za sticanjem, za imanjem, potiče od ovoga. On je duboko erotski znak, znak jake privlačnosti, znak upravo one privlačnosti kojoj Evropa nije mogla da odoli kada je videla tako divnog Bika. Bik je Zevs, i ukoliko tu postoji bilo koja Venera u svom sedištu, nije li ona već potencijalno toliko privučena, toliko spremna da je neko odvede, toliko ona Venera koja će biti kao Evropa, odvedena i zavedena krotkošću nekog Jupitera (dakle, nekog Bika).Venera u Biku će biti odvedena, kao što je Evropa odvedena; ući će u aferu sa Zevsom, a na kraju se desilo to da Zevs nije ostao sa njom – ona je imala decu sa njim, ostala je tamo i udala se, ali priča jedne Venere u Biku je arhetipska priča Evrope koju odvodi Bik, sa kojim ona može imati decu i ona nakon toga ostaje sa nekim drugim. U osnovi same priče ona se dobro udaje ali je ovo i deo priče koji zna dati i deo mita koji se vezuje za vanbračnu decu. 
Mora se videti kako izgledaju ostali aspekti, ostatak priče – da li se čitav mit dovršava, da li mi ovde imamo i srećnu udaju iza neke afere, ali treba se podsetiti samo jednoga : problemi koji postoje ovde u znaku Bika postoje samo zato što su čula prenaglašena, zato što su želje jako velike. Sigurno da nema znaka u kojem se više uživa, i koji čoveka više privlači. Jer ako je istina – što je Jupiter, negde pretvorena u lepotu, onda je to u ovom znaku. Jupiter je pretvoren u Bika – to je mesto gde on dodiruje tu Veneru. U toj materiji, neka istina – što predstavlja znanje – Jupiter, i Venera – što je lepota, što je čulnost se dodiruju  stoga je sve u jednom životu čoveka podređeno idenju ka Biku, svesno ili nesvesno. To je toliko duboko u njemu da on ne mora ni da razmišlja o tome – natus ide ka tome jer ga na to obavezuje reka gena u njemu, to je jedan tok koji je nesvesnim silama povezan sa njim. Treba zapamtiti da je suprotni znak koji čini Bika, koji mu omogućava plodnost, koji mu daje sve, u kojem se vrši setva – znak Škorpiona; to je reka, genetika, to je tok neminovnosti jer Bik i Škorpion funkcionišu kao jedno, jer mi ako hoćemo da nam zemlja bude plodna u Biku, mi prvo moramo nešto zasejati u 8 jer iz 8, ispod zemlje, iz podzemnog sveta izlazi sve napolje. Mi u Biku vidimo ono što nam izlazi, što dobijamo kao rezultat ali to nešto dolazi iz 8, a 8. uvek jeste tok neminovnosti. Tako je i u prirodi čoveka upravo ugrađena priča o znaku Bika, kao znaku kome neminovno teži. Neki ljudi umeju više da uživaju, više umeju da naprave da im bude lepo, neki to umeju manje, ali je to definisano upravo Bikom, a ako hoćemo konkretno – jednim savršenim odnosom Venere, Meseca i Jupitera. Ako su oni sretni kod nas, ako dobro žive – eto nam čitave priče o jednom potpunom uspehu u životu. 
Gde se može zamisliti bolja priča, od jednog divnog velikog trigona Meseca, Venere i Jupitera – to je ogroman znak Bika koji stoji u nečijem horoskopu i koji nudi sve; to je čovek koji može ići samo putem onog što ga privlači i dobiće jer je ovde Zevs lično; ovde je dodir lepog i korisnog. Imati Mesec – Veneru u dobrom odnosu znači imati taj deo oživljen od znaka Bika, a ako se još Jupiter našao s njima, onda ćemo tu uvesti još i momenat mogućnosti, to je ono gde će nam se život osmehnuti, gde će se pojaviti Bik – neko ko će nas odvesti; to je onaj život koji natusu daje, nezavisno od njegovog početnog stanja – nekoga, baš kao što se Evropi pojavio prelepi Bik koji ju je odveo. Da li je to bila afera u prvom trenutku, da li će on nju sad odvesti na neko ostrvo, ili preko mora, ili će se možda kasnije razvesti ako tako priča govori – zavisi od ostalih faktora, ali će opet imati svoj novi život, opet će ostvariti mnogo više od onoga što je inače mogla. To je ono što nam znak Bika daje. On daje mogućnost da dobijemo sve ono što želimo, on daje ispunjenje želja. Mi bi želeli da nam iz plodnosti, plodne zemlje, plodnih želja izrastu svi plodovi, a da bi se to desilo neophodno je da dobijemo podršku od 8. znaka – jer ono što posejemo, to ćemo i dobiti, to će ovde biti kao plod. 


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Dete u znaku Bika

Mon Apr 25 , 2016
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Astrologija je kompleksna nauka, koja je na sledećim stranama tretirana uopšteno iz nužde. Ja bih, međutim, volela da kratko razmotrim mehanički deo teme, u pokušaju da ispravim bilo kakve zablude koje čitalac može imati. Cinik obično pita: ’Kako predviđanje za bilo koji […]

You May Like