Arhetip znaka Ovna


4713069Kada govorimo o znaku Ovna, mi zapravo govorimo o prvoj dvanaestini kruga, i o toj inteligenciji. Možda se u nekom trenutku tu nađe i neka zvezda iz sazvežđa Ovna, ali povezanost između sazvežđa Ovna i znaka Ovna, svodi se na ime. Razumevanje znakova zodijaka blisko je povezano sa logikom inteligencije kruga. Znakovi zodijaka opisuju zapravo tu inteligenciju. Oni su inače povezani sa zvezdanim konstelacijama samo putem svog imena. Nema nikakve dodirne tačke u stvarnom učešću znakova zodijaka u konstelacijama na način na koji se možda u osnovi pretpostavlja. Upliv, priroda jednog znaka je povezana sa prirodom sazvežđa upravo preko istog imena koje oni nose. Stoga, da bi smo razumeli i sam znak Ovna, mi moramo razumeti arhetip iz kojeg on nastaje. 

Priča o Ovnu je zapravo priča o Posejdonu koji je zajedno sa svojom ljubavnicom Teofanom stvorio krilatog ovna. To se desilo tako što je on bio zaljubljen u nju, i da bi uspeo da je odvoji od ostalih udvarača pošto je bila veoma lepa, on ju je pretvorio u ovcu a sebe u ovna. Tako je nastao ovaj posebni ovan koji može da leti, i koji ima zlatno runo. Nastao je prvi znak, nešto što ima izuzetnu moć; ali sve je to nastalo od 12. odnosno od Neptuna – od jedne potpuno druge, tajne sile koja se pretvorila u ovna kako bi našla vezu sa osobom sa kojom bi to možda bilo zabranjeno, ili sa kojom to možda ne bi moglo da ostvari na drugačiji način. Ovan je zapravo samo sila Neptuna, baš kao što je svaka energija koju predstavljaju 1. kuća, Ovan i Mars, zasnovana u potpunosti na svom roditelju, onom odakle izrasta – 1 izranja iz 12; čovek izlazi iz vode, iz oblaka koji predstavlja 12. kuća, iz potpune magle iz koje nastaje energija, nastaje natus i život. 
Razlika između 12. i 1. znaka je do te mere dramatična, da je njihov prelazak upravo onaj koji markira jedan definitivno drugačiji, novi početak. Ovan i sve što se nađe u ovom znaku stoga uvek predstavlja nešto što je drugačije od onoga od čega je nastalo, nešto što je toliko fokusirano u jednu tačku, toliko okrenuto životu da uopšte ne nalikuje na Ribe – na jednu rasplinutu, uspavanu prirodu već naprotiv, potpuno burnu, i fokusiranu. Najjača granica, najoštriji prelaz od svih znakova u zodijaku je upravo ovaj između Riba i Ovna. Ovan je nastao od Posejdona, od Riba i u njemu je jak Mars, koji ne razume potrebu Riba da se bude poslednji već samo svoju, da se bude prvi; ne razume potrebu traganja za duhovnim već samo onu koja je vezana za život i preživljavanje. On u sebi ima egzaltaciju Sunca, baš kao što svaki Ovan nosi zlatno runo, i planete koje čine Neptuna su u ovom znaku u potpunosti slabe. Neptun je isto što i Venera i Saturn – Venera je ovde u izgonu, a Saturn u padu. Ogromna je razlika između života koji predstavlja Ovan i onoga od čega on nastaje, i niko ne bi rekao da je snaga Ovna zapravo snaga Neptuna, snaga onoga što on u principu najmanje poštuje – Ovan ne poštuje Veneru, ne poštuje Saturna ali od te sile je on sačinjen. 

Ovan je znak koji označava život. On je uvek usmeren na preživljavanje i njegova osnovna funkcija je da život traje, i da može da opstane. Ipak, ništa ne vredi pozicija 1. kuće, znaka Ovna ili Marsa, ukoliko postoji slabost iz 12.  – jer kakvu sudbinu mi možemo predvideti preko 1. kuće, ukoliko je 12. kuća slaba do nivoa da čovek ne da nema psihičku stabilnost nego može biti veoma psihički oštećen. U tom slučaju, šta god da se nalazi u 1. kući, ako čovek nema osnovnu veru u sebe, ako on nema dobru tajnu strukturu – ništa od energije. Naša energija, kakva god da je, dolazi iz 12. kuće. Dvanaesta kuća stvara, rađa energiju i to nevidljivim putem. U Ovnu se to ne vidi kao takvo, on je pojava sam po sebi ali to je maskirani Neptun, on je maskirana sila iz 12. Svaki Mars je ona energija koju mi steknemo pre nego što uđemo u rat; kada mi i pre nego što uđemo u bitku već pobeđujemo u svom unutrašnjem filmu, u svom unutrašnjem Univerzumu. Svakome je potrebna podrška od 12 da bi dobio 1. jer 1. je konkretni izraz. Stoga uvek treba posmatrati šta god da je u Ovnu, šta god da je u 1. kući, koliko mu podrške daju planete iz 12., i u toj meri će taj Ovan i taj Mars biti snažni. Bez toga, on će biti vrlo slaba energija, tajna energija je u suprotnom od njega, upravo u Neptunu. 

Kada su Venera ili Saturn u Ovnu, oni su tu u znaku svog pada ili izgona i njihova energija  je pod upitom, ali tu se zapravo vidi slika Teofane koja se pretvorila u ovcu – što je Venera u Ovnu, i Posejdona koji je zapravo morski jarac koji je skočio u reku kada je došlo strašno čudovište Tifon, i koji se pretvorio u Ribe – on zapravo predstavlja sliku pretvaranja jer ono što je Saturn to je i Neptun, to su dva dela iste priče. Ako imamo sliku Venere ili Saturna u Ovnu, mi imamo i jednu arhetipsku sliku u kojoj Neptun (Posejdon) juri Teofanu kako bi stvorio letećeg ovna, kako bi stvorio nov početak. Vrlo lako ćemo videti sve tajne veze, sve skrivene stvari koje dolaze odavde ali što je još mnogo češće, u prirodi energije natusa ostaje sećanje na njegove pretke koji su ulazili u razne veze koje su mogle biti tajne; nekada imamo celu priču o poverenju koja je upitna u genetici i koju natus sada mora da iskupi. 


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Znaci zodijaka i finansije

Mon Apr 15 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Money makes the world go around. Jedina je razlika u pristupu, o tome da li čuvamosvoje finansije kao blagom ili nesebično delimo sa drugima, pa i čak i sa onima kojima novac ne treba.  OVANNovac je samo sredstvo za ostvarenje cilja.Hrabri i […]

You May Like