Priča o Strelcu je zapravo priča o kentauru, mudrom kentauru Kironu. To je primarna priča o Strelcu, i to je ona priča koja govori da je iza granice, iza neke reke koju prihvatamo, postojalo krdo kentaura koji su svi mahom bili divlji, animalni, napadni i nasilni, izuzev Kirona. Taj kentaur bio je krajnje mudar; iscelitelj, učitelj, astrolog – prvi astrolog je bio Kiron. Astrologiju uvek treba vezivati za primenjenu mudrost jer ako to nemamo u sebi, sva veština koju bi astrologija mogla da nam da će se izgubiti i ona neće biti dovoljno upotrebljiva. Osnova svega jeste upravo u ovom 9. znaku. Kao što znamo ukratko tu priču o Kironu, on je u jednom trenutku slučajno ranjen, i to smrtno od svog prijatelja Herkula, otrovnim strelama koje je on sam pravio, ali kako je sam Kiron bio besmrtan on nije mogao umreti već se mučio, sve dotle dok sa Prometejem, koji je simbol Urana i Vodolije -onoga ko je ukrao vatru od bogova i želeo da je podeli sa ljudima – nije zamenio svoj život i on otišao oslobođen u smrt, a Prometeju ponudio život. 

Drugim rečima, jedan Kiron, jedan Strelac uvek ide ka Uranu. Oni su oboje kao Vodolije, oni su uvek simbol nečeg novog, nečeg što je prirodna evolucija. Strelac nalazi svoje oslobođenje onda kad otkrije tog Urana. Možemo biti vrlo sigurni da svako znanje, svaka mudrost nalazi svoje oslobođenje u onom delu u kojem nalazi praktičnu primenu, što astrologija sama po sebi jeste – kao praktična, primenjena filozofija. Ona podrazumeva da moramo razumeti vrlo duboke zakonitosti i praktično misliti tim jer je 11. kuća 3. od 9. i to je način na koji mi mislimo. No, put 9. kuće ili 9. znaka, ili onoga što Strelac gađa strelom je uvek usmereno u nebo, uvek je usmereno visoko i daleko i ta visina i to nebo jesu upravo znak Vodolije. Ako nas interesuje gde to Strelac stremi, šta je to što on gađa – on teži ka oslobođenju, slobodi, on ide daleko, ide u novo, on menja – njegova težnja je da pogodi ono što će potpuno osloboditi ljudsku rasu, njega samog jer znak Vodolije je simbol prvog smrtnika koji je postao besmrtan, i to je cela priča o znaku Strelca. Mi smo besmrtni i mi verujemo u život kao takav, verujemo da iza smrti postoji nešto, da 8. nije kraj, da se sa 8. kućom ne završava sve; mi verujemo da nešto ima iza, i to što verujemo definisano je 9. znakom, a u njemu se nalazi centar galaksije, taj prapočetak i on nudi mogućnost besmrtnosti, nudi ulazak u to polje. Osvajanje tog polja, osvajanje svrhe koju nudi 9. znak, nudi svrhu, besmrtnost, oslobađanje, nudi da mi budemo smrtnik koji će postati besmrtan. To je njegova putanja i divno je što su ovakvi kodovi izraženi u samoj prirodi zodijaka, u samoj prirodi postojanja. To je mapa života koju ovde imamo. Mi vidimo da je 9. znak na početku ljudski u svojoj prirodi – onaj koji ima strelu koja je usmerena visoko i koja gađa, ide u daljine i ima težnju da se vrati svojoj prapraporodici, prapostojanju; i ima jedan drugi deo koji je životinjski, gde sa 4 noge dodiruje zemlju. Naše noge jesu simbol onoga čime se mi povezujemo sa kolektivnim nesvesnim – noge su naši linkovi ka kolektivnom nesvesnom, zemlji po kojoj hodamo i jednim delom Strelac spaja nebo sa kolektivnim nesvesnim tj sa zemljom. Čitava misija koju Strelac nosi kao takav jeste profinjavanje, pročišćavanje animalnih, uslovnih, životinjskih delova u čoveku u onaj ljudski, u onaj deo koji je iza. 

Ako krenemo od prvog znaka, znaka Ovna, mi ćemo videti da je čovek životinja. Dakle, čovek je animalna tvorevina, on je animalan od početka do kraja života, od 1 do 8. Taj život koji čovek živi, omeđen granicama svoje genetike je animalan i determinisan, i mi slobodno možemo da tumačimo tu inerciju jer to je inercija reke, kao što ono što tumačimo šta će natusu biti u životu, tumačimo samo zahvaljujući predominantnosti inercije koju ima. Međutim, sa samim početkom 9. znaka, mi dobijamo ljudski znak – prvih 15. stepeni Strelca su ljudski, to više nije onaj Ovan; to je nadljudski znak koji nosi u sebi centar galaksije, i nosi u sebi sećanje na prapočetak kroz egzaltaciju Južnog čvora. Čitava dalja priča koja je sadržana u 9. znaku jeste sve ono što će nam dalje podeliti storiju po raznim sistemima na Raj i Pakao, koji nam stoje iza – jer imamo jedan deo koji je božanski, i imamo jedan deo koji je animalni i životinjski. To je sve vezano za sudbinu čoveka koji je pola došljak sa neke druge planete, u svom višem delu, i pola je s ove planete, animalnog dela. Stoga treba obratiti pažnju u kom delu kod nas postoji dominacija planeta. Isto tako, kada posmatramo 9. kuću, one planete koje su bliže prvoj polovini 9. kuće nose prirodu više misli, nose više prirodu onoga što je svrha, dok one koje su u drugoj polovini 9. kuće nose sve u zavisnosti od toga koje su planete u pitanju – onaj deo koji sve stvari spušta na zemlju, baš kao što je i sam Zevs, koji je vladar ovog znaka, kao Jupiter bio bog, ali je opštio sa svim smrtnim ženama vrlo rado – to je deo gde su se bogovi mešali sa meštanima, urođenicima na planeti i tu su sve afere. Stoga će nas druga polovina ovog znaka, kao i druga polovina 9. kuće voditi kroz sve te zemaljske stvari Strelca, kroz one stvari koje, ako su emotivne planete u pitanju, vode u aferu, u neverstvo, dok će vrh, početak, prva polovina govoriti o onome što je vezano za misiju, za sećanje na prapočetak. Tu smo linkovani, povezani sa izvorom. 


Leave a Reply

AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE