Sve u zavisnosti od dela 9. znaka ili 9. kuće, mi tumačimo prirodu planete koja se tu nalazi – koja je više nebeska, više usmerena ka učenju, ka dalekim saznanjima, ili je više usmerena ka kretanju, putovanjima, avanturama i uzimanju onoga što život može da da, ako je vezano za drugu polovinu 9. znaka ili 9. kuće. I jedno i drugo može biti dobro, ali je prva polovina po pravilu ona koja je najčistija. 
Ako bismo isto tako govorili o Mesecu koji se nalazi u Strelcu, onda možemo reći da je sve u zavisnosti od toga gde je on – ako je u prvoj polovini, on nam može dati prirodu natusa koji ima optimizam, veru u dobro, veru da će stvari ići na dobro i neku posebnu misiju i sreću koju nosi. On će više biti sklon određenom filozofskom saznanju ili nekom znanju koje dolazi iz dubine njegovog uma, dok će drugih 15. stepeni više dati život sam u inostranstvu, više će ga okrenuti ka tom zemaljskom delu, više ga vući na to. Ne znači da je jedno potpuno odstranjeno od drugog, ali u drugom delu stvari se više prizemljuju, i sa bilo kojoj emotivnom planetom ovde postoji mogućnost afera, kao i mogućnost ulaska u neobične situacije. Sve to Strelac tu može da nam da. 

Isto tako će nam Merkur u prvom delu više dati sklonost ka razmišljanju, učenju, znanju; druga polovina ka kretanju, putovanju ali i materijalizaciji onoga što možemo da dobijemo od pisanja, izdavaštva, trgovine sa inostranstvom. Jedno je više nebesko, više je okrenuto ka jednom manje praktičnom delu, a ovaj drugi deo je zato praktičniji ali je i sklon da uđe u određen problem sa zakonom. 
Ako vidimo Veneru koja je povezana sa tim, mi ćemo naći da je prvih 15. stepeni 9. znaka više sklono celibatu nego drugih 15. Jedno ne isključuje drugo, ali je prvih 15. stepeni svesnije, i ima misiju i taj osećaj povezanosti s tim dok drugi deo jednostavno živi, živi ono što mu se daje, on prolazi kroz to. 
S Marsom u prvom delu natus može imati stalnu potrebu za usavršavanjem; ovde mi imamo energiju da se usavršavamo, školujemo, da idemo dalje i da se razvijamo, da budemo sve bolji i bolji i da rastemo. Može dati nekog u službi pravde; borac za pravdu. Drugih 15. stepeni može doći u sukob sa tim, može iskoristiti svoju poziciju koju negde ima i biti protiv toga; može doći u poziciju kažnjavanja. Uvek povezujemo ovo sa delom mita u kojem je Hiron povređen od svog prijatelja, što je nastupilo tako što je sam Hiron stvorio strele koje druge ljude mogu da ubiju. Stoga je Mars vrlo malo sklon i srodan ovom znaku, jer je prva kuća ona koja je vezana za Marsa i Ovna i ona je animalna, a ovo je ovde deo ljudskog razvoja iz animusa, iz animalnog postojanja. 

Jedan od načina da posmatramo prirodu ovog znaka jeste da posmatramo u odnosu na polovine – prvu ili drugu, a drugi način je klasičan astrološki, gde ćemo gledati kakva je pozicija i dispozicija posmatrane planete, i tada ćemo zaključiti šta on može da nam da i šta je ono što se tu događa. Jer, zašto bi neko imao Marsa povezanog sa 9. znakom, ako je on prešao preko Marsove reke, preko Škorpiona? On se trudio da dođe u inostranstvo, da pređe preko, da ode negde, da nađe neki nov život da bi opet tamo imao borbu, imao sličnu stvar kao što je imao i kod kuće ili već negde gde je bio. Obećani život, nešto bolje je ono što postoji u prirodi 9. znaka. Kao što je polje kentaura oduvek bilo neprihvaćeno polje za jedan društveni sistem; bilo je polje onih koji su divlji isuviše da bi prihvatili, tako i 9. znak traži od nas hrabrost da možemo da pređemo tamo, jer je on povezan sa avanturom, avanturom duha, avanturom naše volje da stvari više ne budu iste kao što su uvek generacijama bile, da bude nešto drugačije. Svi avanturisti koji su išli, istraživali nove predele, otkrivali novi svet, pronalazili nešto, morali su da imaju taj poziv, zov negde iz 9. kako bi otišli i pronašli nešto novo. Naravno, uvek ćemo kod ljudi koji se bave istraživanjem, koji odlaze u nove, neispitane predele, otkrivaju nešto novo, naći izuzetno jaku Škorpionsku prirodu i jaku 8. kuću, jer da bi smo došli do novog sveta mi moramo proći opasna mesta, te stoga ako se nalazi Mars ili Pluton ili sličan malefik u 9. znaku, Strelcu, to ukazuje na ona inostranstva koja su više stvar avanture koje natus tamo može da ima. To nekada mogu da budu opasnosti; to nisu ona inostranstva koja su nam prijatna, lagana, koja su civilizovana, udobna; to su ona koja u sebi nose opasnosti. 

Uvek treba da pogledamo kakva je 8., jer mi moramo proći kroz 8. da bi išli u 9., šta god da je 9. – ako je to neka zemlja, inostranstvo, mi moramo preći granicu, 8. je ničija zemlja i smrt dođe kao ničija zemlja, polje između. Natus mora da pređe preko nečega i u zavisnosti od toga koliko je 8. kao takvo ugroženo ili ne, ono daje takvu energiju, toliku snagu i kvalitet onome što je u 9., baš kao što i naša 12. kuća, u zavisnosti od toga kako nam je postavljena, daje nama snagu u 1. kući da budemo zdravi, snažni, ili ako je 12. slabo, ako je čovek mentalno slab, ako je nesiguran, pun strahova, šta on može da izrazi kroz svoju 1. kuću ? On će naprosto biti kao biljka, ako mu je potpuno ugrožena 12. kuća odnosno serija 12. Isto tako, šta mi možemo očekivati od mogućnosti, od nade, ako je u seriji 8. nastalo zagušenje – ako je sve zagušeno, nema odakle da izađe. Tada ne možemo dobiti snažan protok u 9., ne možemo podići onu priču iz 9. kuće na jedan viši nivo na kojem bi smo mogli imati ono što ona nudi. Mogućnost 9. kuće nam nudi sve, nudi nam najdalje, sve što hoćemo, ali moramo imati sa 8. relativno dobar odnos, da nisu i 8. kuća, i vladar 8. kuće, i Pluton i Mars i Škorpion – da nisu svi loši, jer ako su oni svi nezgodno postavljeni onda od 9. kuće ne možemo mnogo da očekujemo, onda ona nema šta mnogo da da. 

Naravno, priroda Jupitera koji je vezan za 9. kuću je ona priroda koja će nam dati najtipičniju mogućnost života jednog Zevsa. Prva polovina je više sklona filozofiji, jednom daljem saznanju, mudrosti; druga polovina spušta stvari na zemlju. Dodirna tačka ta dva – 15. stepen je krajnje inteligentan, krajnje saznajan, to je praktična primena nekakvog znanja i treba pratiti potencijale. Život u inostranstvu, učenje – ako je 8. kuća dobra, jaka, ako je natus napravljen od Škorpiona, ako je snažan u tome onda ovo može biti ogromno bogatstvo zato što je 9. kuća druga osmoj. 


Leave a Reply

AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE