Arhetip znaka Vaga


4713077Ovaj znak je posebniji od ostalih po tome što je Sunce ovde u padu, pa je ovo znak u kojem nema svetlosti (Astreja, boginja pravde je slepa), ali ovde imamo potpuno objektivno merenje (egzaltacija Saturna) 
Nešto je vrlo tačno definisano u zodijaku, i to je predstavljeno upravo ovim znakom. 
U zodijačkom krugu Vaga predstavlja sedmi deo, koji je tačno nasuprot primarnog znaka, dakle prvog znaka, odakle počinje život. Ako znamo da je Ovan znak koji kao Ascendent predstavlja znak rođenja nečega, tačku na Istoku u kojoj Sunce izlazi, Vaga bi bila primarno znak u kojem Sunce zalazi. Logično je da ono što na Istoku izlazi, na Zapadu zalazi i ukoliko znamo da je prvi znak, znak početka života, mogli bi smo uzeti da je 7. znak, znak kraja života. Istok je početak, Zapad je kraj – to je primarna premisa koja postoji, i sasvim je normalno da je ovaj model u drevnoj astrologiji primarno zastupljen, naročito ako znamo da je znak Škorpiona zapravo u svojoj originalnoj varijanti zauzimao i predstavljao sve ono što danas predstavlja Vaga. 

Naime, Škorpion je imao 60 stepeni, a Vage nije ni bilo. Postojala je Devica, i posle nje se nastavljao znak Škorpiona. Deo koji nam danas predstavlja Vagu su zapravo bila Škorpionova klješta. 
Kada posmatramo znak tj. konstelaciju Vage, videćemo da su sve zvezde iz konstelacije Libra zapravo delovi – opisuju Južna klješta Škorpiona, što je Kiffa Australis, ili Zuben Algenubi kako se negde zove; imamo Severna klješta ili Kiffu Borealis, i sve ostale delove koji su klješta Škorpiona ali ih mi danas zovemo Vagom. U jednom trenutku u razvoju astrologije dobili smo još jedan znak, pre toga je ovaj ovde bio znak Škorpiona veličine 60 stepeni. 
Ukoliko ga posmatramo, vidimo da unutar njega imamo priču o Devici, koja priča s jedne strane o početku svake tragedije, u kojoj će otac Erigone biti ubijen a ona zatim nastaviti sa prokletstvom, pa će čak i njen pas, Majra, koji je bio sa njom do kraja umreti od tuge (6. kuća i 6. znak, Devica svakako govore i o našim kućnim ljubimcima). Devica spaja 5. znak sa 7. znakom i vrlo lako može voditi priču u tragediju, i možemo govoriti da odlazak u ono što zovemo Vagom jeste zapravo odlazak u smrt. To je Vaga, gde je Sunce u padu, ili u jednoj produženoj varijanti, spajanje života sa smrću, sa samim Škorpionom. 
Međutim, govorili smo o tome da ovaj znak ima i svoju drugu konotaciju, svoju drugu prirodu a to je da u svojoj čistoti on može biti otvoren 12. kući, dakle onome što je suprotno od njega, na isti način na koji smo tu priču imali kada je bilo reči o Blizancima koji imaju svoju dvojnu prirodu kao Merkurov znak, koji s jedne strane predstavlja smrtnost, a sa druge besmrtnost. 
U svakom slučaju – i u slučaju Device, i u slučaju Blizanaca, ova besmrtnost dolazi od Jupiterovog znaka, koji je uvek kanal. Merkurovi znakovi imaju tu mogućnost, tu dvojnost i prirodu da u sebi nose ono božansko zajedno sa onim ljudskim. Nije li Isus bio Devica sa podznakom u Blizancima, nije li on nosač i simbol krsta koje ovde vidimo? 

Svakako, ako posmatramo ovaj simbol krsta, jedna putanja može da bude ona koja spaja priču o životu sa smrću – to je ta horizontalna linija koja je onda tragična. Svaka kategorija devičanstva koja se ne odigra devičanski, ne vodi u dobro. Tada ćemo imati priču koja se u Vagi dešava kao jedan sud. Sa druge strane, imamo potpuno drugu kategoriju razvoja devičanskog principa, koja uvek govori o fiziologiji, koja konačno mora da bude kanal za božansko, za proviđenje, za 12. kuću, za vrlo suptilnu vrednost. Svaki natus ima sopstvenu fiziologiju koju treba da izgradi tako da bude kanal za to. U tom slučaju, Devica više ne predstavlja neminovan put tragedije, već put čistote u kojem dobijamo da taj kanal, taj dolazak do 15. stepena Vage više nije samo znak kraja Lava ili znak nečijeg pada ili znak nekakve smrti, već predstavlja, ukoliko je Devica pravilno odigrala svoju ulogu i ukoliko je čistota bila dobra, jednu sasvim drugu mogućnost. 
Naime, ako posmatramo samo ovu tačku koja je vezana za 15. stepen -ako bi smo posmatrali putanju od početka Device kroz ceo znak Škorpiona do njegovog kraja, ona ima 90 stepeni, a ukoliko to podelimo sa 2 dobijamo 45 stepeni, što će pasti tačno na polovinu. Ta polovina zapravo predstavlja Vagu. 
Ako pogledamo u obrnutom slučaju kako to izgleda, taj deo liči na Vagu. Imamo liniju i unutar nje krug, tačku koja se uzdiže iznad. 
Vaga predstavlja upravo ovakav izgled u astralnom smislu, dakle u smislu konstelacije, Vaga je simbol zvezda koje su raspoređene na ovakav način. 


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Dete u znaku Vage

Thu Sep 24 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Astrologija je kompleksna nauka, koja je na sledećim stranama tretirana uopšteno iz nužde. Ja bih, međutim, volela da kratko razmotrim mehanički deo teme, u pokušaju da ispravim bilo kakve zablude koje čitalac može imati.Cinik obično pita: ’Kako predviđanje za bilo koji zodijački […]