Arhetipski san


Arhetipski sanU kolektivnom nesvesnom nisu prisutna potiskivanja, ve─ç sadr┼żaji prisutni pre svakog individualnog iskustva. Te arhai─Źne ostatke snova predaka sadr┼żane u kolektivnom nesvesnom Jung naziva arhetipovima i to su u svakom od nas pohranjene “mudrosti iskustava bezbrojnih milenijuma” (Arhetipovi kao animus, anima, senka se manifestuju u snovima u vidu simbola ili figura starca, mladi─ça, ─Ĺinovskog pauka u zavisnosti od situacije do situacije). Kada snovi imaju arhetipski kontekst pre arhetipskih paralela tuma─Ź snova mora da iscrpi sve mogu─çnosti iz li─Źnih asocijacija sneva─Źa kako bi se saznalo ┼íta taj simbol zna─Źi za osobu koja ga je sanjala. Tek potom pose┼żemo za op┼ítom arhetipskom simbolikom, to jest metodom objektivne amplifikacije.┬á

U suprotnom ako bismo prilikom tuma─Źenja nekog simbola zanemarili li─Źne asocijacije sneva─Źa interpretacije bi bile neadekvatne (jer zmija u snu za svakog ima razli─Źito zna─Źenje). Na nivou amplifikacije bitne su informacije iz okoline koje su nepoznanica za sneva─Źa. Ako se poka┼że potrebnim nakon toga se ide na amplifikaciju u mitologiji, arheologiji, ritualima praljudi, hemijskim eksperimentima i naravno nauci ─Źime se otkriva arhetipski smisao datog simbola. Metodom objektivne amplifikacije otkriva se, dakle, arhetipski smisao sna. Ali ─Źist arhetipski san je redak. On se javlja samo u “prelaznim situacijama” na┼íeg ┼żivota ÔÇô u ranom detinjstvu, pubertetu, srednjem dobu i pre smrti “kada postoji potreba da se izrazi ono ┼íto misao ne mo┼że, ili ono ┼íto se samo sluti i ose─ça” i u naro─Źito kriti─Źnim trenucima, kada arhetipska mudrost treba da pomogne tamo gde individualna zakazuje.

Rezultat tuma─Źenja arhetipskog sna je poput gledanja autoportreta u simboli─Źkoj formi, a ┬ádva osnovna cilja arhetipskih snova su uve─çanje svesnosti koje je dovedeno u harmoniju sa prirodom ─Źoveka, tj. ucelovljenje du┼íe i ose─çaj manje izolovanosti od drugih ljudi.
Plod ovakvog tuma─Źenja vidimo u snu jednog Jungovog pacijenta, armijskog oficira koji je imao bol u levoj peti, a u ─Źijem snu se pojavljuje zmija koja ga ujeda. Jung je pretpostavio da je on mo┼żda na─Źuo ili pro─Źitao negde u Bibliji pri─Źu o zmiji koja je postala neprijatelj ┼żene i njenog potomstva pra─çenu izjavom da mora┼í da udari┼í njegovu petu, ne sme┼í da ga razmazi┼í jer mora da oseti ne┼íto ┼íto nije prijatno u procesu osamostaljenja i kasnije separacije. Ispostavlja se da paralele postoje i u Knjizi postanja i u pacijentovoj istoriji. Pacijent je zaista razma┼żen maj─Źinim odnosom. Paralele se tako─Ĺe pronalaze i u staroj egipatskoj pesmi koja ima isti smisao, a u kojoj je ┼żena uzrok paralize.
Interesantno je videti i kako posmatrano iz frojdovske perspektive Jung gre┼íi u tuma─Źenju snova na primeru jednog svog slikovitog sna. Sanjaju─çi jednom prilikom kako ubija velikog nema─Źkog mitskog heroja Zigfrida Jung nalazi da je do┼ílo vreme da napusti svoj herojski idealizam. Iz ugla frojdovske psihoanalize Zigfrid zapravo predstavlja Zigmunda oca psihoanalize. On je ubijen nesvesnom agresijom izazvanom megalomanijom Junga koji je ┼żeleo da zauzme Zigfridovo, odnosno, Zigmundovo mesto.

Koren sukoba Frojd-Jung je bio obostran. Kao ┼íto se Frojd pla┼íio da ─çe njegova mila majka psihoanaliza sa Jungom zaglibiti u okultno, mra─Źno i spekulativno, tako se i Jung, koji je svoju li─Źnost klesao u snovima i vizijama, pla┼íio da ─çe se sa Frojdovim psihoseksualnim redukcionizmom (Frojdov sledbenik ┼áarp ─çe tvrditi da muzika u snu predstavlja sublimiranu oralnu ┼żelju, dok broj pet predstavlja pet prstiju i infantilnu masturbaciju) predstava o snovima svesti na reprezentaciju neispunjene ┼żelje, po njemu isuvi┼íe jednostavnu i naivnu teoriju, i stoga je odbaciv┼íi Frojdove koncepte manifestnog i latentnog sadr┼żaja, cenzure sna i rada sna, ne praktikuju─çi kau─Ź (talking cure) nego dijalog, unose─çi prospektivnu funkciju kao anticipaciju budu─çnosti pro┼íirio polje tuma─Źenja snova, prave─çi distinkciju u odnosu na Frojda.

U neku ruku Jung je od bludnog sina postao Frojdov Trocki, s tom bitnom razlikom što se Jung za razliku od Trockog vratio.


Jasmina Knezevic 063222539

Jasmina KNE┼ŻEVI─ć svakodnevni rad sa klijentima kroz astrolo┼íke i numerolo┼íke konsultacije vodi od 2000. godine, autorka je i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predava─Ź sa vi┼íegodi┼ínjim iskustvom. Svoju edukaciju je zapo─Źela 1998. u okviru astrolo┼íke ┼íkole ÔÇťAstroLabÔÇŁ Aleksandra Im┼íiragi─ça. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andriji─ç) zapo─Źinje svoju samostalnu profesionalnu praksu, koja se danas zasniva na preporukama sada ve─ç desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno saradjuje na poziciji autora i urednika rubrika sa izdava─Źkim ku─çama Novosti, Mo─ç Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mese─Źnih prognoza), uklju─Źuju─çi i samostalan autorski projekat Novogodi┼ínji astrolo┼íki specijal za 2005. Od 2004. preuzima projekat Veli─Źanstveni Saturn, u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. nalazi se u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrolo┼íkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006. u Call centru Fonlider doo, razvijaju─çi iskustvo telefonskih konsultacija. Od 2006. posve─çena je isklju─Źivo individualnim astrolo┼íkim konsultacijama, a od 2012. vodi dvogodi┼ínju ┼ákolu astrologije i Numerologije, tromese─Źne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Astrolo┼íki i numerolo┼íki alati u modernom Menad┼żmentu. Pro┼íiruju─çi svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Isto─Źne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tuma─Źenja snova kreira izuzetno bogat spektar ve┼ítina i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktituje holisti─Źki pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapija (le─Źenje bojama). Inicirana za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. kod Zdenke Andriji─ç. Od 2015. edukuje pristup AKA┼áA POLJU, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokiraju─çih karmi─Źkih matrica. Jasmina Kne┼żevi─ç je sertifikovani prakti─Źar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III prakti─Źar, prakti─Źar Reiki Hronike Aka┼ía, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Merkur u tranzitu kroz znak Raka

Thu May 28 , 2020
Ljubaznost, komplimenti, pa┼żnja, ose─çaj da nas neko najzad slu┼ía, razume i podr┼żava… To je ono ┼íto nam je potrebno da bi pravilno funkcionisali dok Merkur tranzitira znakom Raka. Do 06.08.2020. ─çemo biti podlo┼żni raznim utiscima! Mnogo ─Źe┼í─çe nego ranije reakcije nam mogu biti nagla┼íeno emotivne, a ─Źeste prome raspolo┼żenje intenzivno […]

You May Like