Aflikcija: Nepovoljan međusobni položaj astroloških planeta na nebeskoj sferi, npr. kada je ugao između njih 90, 180 stepeni, a u pojedinim slučajevima i 0-10 stepeni.

Ambivalentnost: Osobina astroloških planeta da imaju duplo značenje, svaka može biti loša ili dobra.

Afinitet je obostrano privlačenje nebeskih tela.

Ascendent. Podznak, vrh Prve kuće, nalazi se na istoku u trenutku rođenja. Ovaj znak u usponu upravlja fizičkim telom osobe o čijem se horoskopu radi, pokazuje njezinu ličnost, identitet i individualnost, kao i prirodne sklonosti. Tu je zapisan način na koji drugi vide osobu, odnosno kako se osoba prikazuje svetu u želji da je tako doživljavaju. Planet koji vlada znakom u kome je Ascendent vladalac je horoskopa.

Aplikacioni aspekt. Približavanje jedne planete aspektu s drugom. Merkur na 10 stepeni Raka biće u aplikacionom kvadratu sa Saturnom na 15 stepeni Vage. Osim ako jedna od dve planete nije retrogradna, uvek će planeta koja se brže kreće praviti aplikacioni aspekt ka sporijoj. Mesec uvek pravi aplikacione aspekte s ostalim planetama; Merkur pravi aplikacione aspekte sa svim planetama osim s Mesecom, i tako dalje; redosled brzine planeta od najbrže ka najsporijoj je sledeći: Mesec, Merkur, Venera, Sunce, Mars, Jupiter, Saturn. Nakon egzaktne konjunkcije ili aspekta, brža planeta počinje da pravi separacioni aspekt sa sporijom planetom.

Benefik: Dobre planete, najčešće Sunce, Mesec, Jupiter, Venera i Merkur ako je u dobrom aspektu.

Bik: Drugi znak Zodijaka. To je negativan, fiksni, zemljani znak, kojim vlada Venera.

Blizanci: Treći znak zodijaka. To je pozitivan, promenljiv, vazdušni znak, kojim vlada Merkur.

Cusp: Početak nekog astrološkog znaka ili kuće.

Čvor: Tačke u kojima planarne putanje presecaju ekliptiku.

Četvrta kuća: Deo horoskopa koji se odnosi na dom, zavičaj, roditelje, psihološke korene, početak i kraj života.

Detriment: Znak u kome je planeta u egzilu (progonu, izgonu).

Dostojanstvo: Dignitet ili Planetarni rang.

Dnevni horoskop: Prognoza dnevnih astralnih uticaja na neku osobu, na osnovu njene natalne karte i tranzita planeta za taj dan. Velika prciznost prognoze u tako kratkom intervalu nije moguća, osim u specijalnim slučajevima kada se uočavaju nagomilani znaci koji svi upućuju na isto. Kolektivni dnevni horoskop koji se odnosi na sve osobe rođene u istom znaku, ipak pretežno služi za zabavu, jer je neselektivan.

Debilitacije. Pozicije koje slabe uticaj planete, to jest debilitiraju je. Kada se radi o pozicijama po znaku, reč je o osnovnim debilitacijama, a kada se radi o pozicijama po kućama i o aspektima, onda pričamo o slučajnim debilitacijama. Osnovne debilitacije su znaci pada i izgona, kao i stanje peregriniranosti planete. Za spisak slučajnih debilitacija, pogledaj Lilijevu tabelu pod „Alatima“.

Descendent: Stepen ekliptike koji zalazi na zapadu, 180 stepeni suprotno od Ascedenta. U astrologiji simbolizuje odnos prema braku, partnerskim vezama, i poslovnim odnosima.

Deseta kuća: Deo horoskopa koji se odnosi na karijeru, položaj i ugled u društvu, pojavu u javnosti, dominantnog roditelja, itd…

Deveta kuća: Deo horoskopa koji se odnosi na putovanja, inostranstvo, visoko obrazovanje, filozofiju, religiju, pravo, pisanje, itd..

Devica: Šesti znak Zodijaka. To je negativan, promenljivi, zemljani znak, kojim vlada Merkur.

Disharmonični aspekti:kvadrat, polukvadrat, opozicija. Stresni aspekti koji donose napetost.

Direkcije: Metodi u astrologiji pomoću kojih se izračunavaju budući događaji. Nazivaju se još i progresije.

Direktno kretanje: Normalno kretanje planete kroz Zodijak u smeru zapad – istok.

Dispozitor: Planeta koja vlada znakom u kome se nalazi Sunce (Znak) ili Ascendent (Podznak).

Druga kuća: Deo horoskopa koji se odnosi na novac, materijalno stanje, vrednosti, itd…

Dobre planete: Sunce, Mesec, Venera, Jupiter.

Dvanaesta kuća: Deo horoskopa koji se odnosi na usamljjenost, duhovnost, tajne poslove, samouništavanje, institucije, zavere, itd..

Dvotelesni znaci: Blizanci, Devica, Strelac, Ribe, tj. svi promenljivi znaci.

Domicil: znak kojim određeni planet vlada

Efermide: Tabele u kojima se nalaze podaci o položajima astroloških planeta u toku određenog vremenskog perioda ( jedna godina ).

Egzaltacija: Mesto u nekom znaku gde planeta izuzetno povoljno deluje.

Egzil: Ili progon. Znak suprotan znaku u kome je planeta vladar. U njemu je dejstvo planete najmanje.

Ekliptika: Prividni godišnji put Sunca preko neba. Podeljena je na 12 astroloških znakova od kojih svaki zauzima po 30 stepeni.

Ekvidistancija: Sredina između položaja dvaju planeta.

Elementi: Podela 12 znakova Zodijaka po drevnim elementima, zemlja, voda, vatra i vazduh. Opisuje temperament znakova. Zemljani znakovi ( Bik, Devica, Jarac ) su melanholični. Vodeni znakovi ( Rak, Škorpion, Ribe ) su flegmatični. Vatreni znakovi ( Ovan, Lav, Strelac ) su kolerični. Vazdušni znakovi ( Blizanci, Vaga, Vodolija ) su sangvinični.

Elevacija: Visina planete iznad horizonta. Najveću elevaciju imaju planete u devetoj i desetoj kući.

Elongacija: Ugaona udaljenost neke planete od Sunca.

Elekcija – astrološka karta izabrana za početak nekog posla, aktivnosti

Fiksni znaci: Znaci volje. Odlučni, istrajni, usredsređeni na očuvanje postojećeg stanja. Bik, Škorpion, Lav i Vodolija.

Fortuna: Arapska tačka Fortune. Njena pozicija se pronalazi sabiranjem longitude Meseca i longitude Ascendenta, a potom se od tog zbira oduzima longituda Sunca. (Asc + Mesec – Sunce).

Geocentrični sistem: Koordinatni sistem u kome se položaji svih planeta i nebeskih tela računaju u odnosu na Zemlju. Najčešće se koristi u astrologiji.

Glavni aspekti: Konjukcija , Sekstil, Kvadrat, Trigon, Opozicija. Najznačajniji aspekti zajedničkog dejstva dvaju planeta.

Glifovi: Piktogrami. Tradicionalni grafički simboli astroloških znakova, planeta, aspekata i određenih važnih tačaka na ekliptici.

Godišnji horoskop: Predviđa događaje u toku sledeće godine. Obuhvata više proračuna, kao što je radix horoskop, direkcije, tranziti, solarni horoskop.

Hayz: Sunce, Jupiter i Mars, ako se nalaze iznad horizonta u dnevnom rođenju imaju jači uticaj. Mesec, Venera i Saturn imaju jači uticaj ako se nalaze ispod horizonta u noćnom rođenju.

Helocentrični sistem: Koordinatni sistem u kome se položaji svih planeta i nebeskih tela računaju u odnosu na Sunce. Takođe se koristi u astrologiji.

Hiron: Nebesko telo otkriveno 1977. godine između Saturna i Urana. U pitanju je kometa ili odbegli satelit. U astrologiji je povezan sa patnjom i isceljenjem.

Horoskop: Horus je sin boga vremena u mnogim drevnim mitologijama. Horoskop je sveštenik koji meri vreme, tj. gleda u vreme. U astrologiji se pod ovim pojmom podrazumeva slika položaja nebeskih tela u trenutku rađanja čoveka. Iz te slike astrolozi otkrivaju njegov karakter i druge važne osobine, na osnovu kojih se određuje njegova budućnost. Proračun tačnog položaja nebeskih tela se izračunava na osnovu preciznih zakona nebeske mehanike. Ovi zakoni koji opisuju kretanje nebeskih tela pokazuju da je svaki njihov položaj u nekom trenutku vremena neponovljiv. Astrolozi koji povezuju uticaj Kosmosa na život čoveka odatle izvode zaključke da su svi ljudi međusobno različiti i jedinstveni. Horoskop je veoma složen i pored ogromnog znanja za njegovo tumačenje je potrebna velika intuicija i prirodne sposobnosti. Postoji mnogo različitih vrsta horoskopa, od kojih se svaka odnosi na različite oblasti i periode ljudskog života, ili se za njegovo tumačenje primenjuju različite astrološke metode. Pomenućemo samo neke: radix horoskop, solarni horoskop, lunarni horoskop, godišnji horoskop, mesečni horoskop, uporedni horoskop, specijalni horoskop itd.

Horoskopija je reč sinonim za „astrologiju“ koja se još uvek nalazi u obnovljenim izdanjima starih spisa, ali koja je zastarela u današnjem govoru.

Horarna astrologija: Časovna astrologija. Odnosi se na neživa tela, predmete, objekte. Počiva na predpostavci da svako ljudsko delo nosi pečat nebeske konstelacije pod kojom je stvoreno. Sastoji se u pravljenju horoskopa za dati trenutak vremena kada je postavljeno pitanje koje se odnosi na neki predmet ili događaj.

Hyleg: Astrološka planeta koja najviše štiti natusa. Najčešće je to vladar Sunčevog znaka ili znaka Ascedenta, naročito ako je u dobrim aspektima i dobrim kućama.

I.C.: Skraćenica za donji, najniži deo neba, na latinskom (Imum Coeli). Predstavlja početak četvrte kuće. Simbolizuje odnos prema domu i porodici.

Izborna astrologija: Oblast astrologije pomoću koje se određuje najpovoljniji vremenski termin za odigravanje nekog događaja.

Ispod zemlje (ili horizonta): Donji deo horoskopa sastoji se od prve, druge, treće, četvrte, pete i šeste kuće.

Istočna polovina: Istočna polovina horoskopa je ona koja obuhvata desetu, jedanaestu, dvanaestu, prvu, drugu i treću kuću.

Izgon (detriment): Jedna od osnovnih debilitacija. Planete su u izgonu kada su u znaku koji se nalazi naspram znaka kojim ta planeta vlada:
Sunce je u izgonu u Vodoliji
Mesec je u izgonu u Jarcu
Merkur je u izgonu u Strelcu i Ribama
Venera je u izgonu u Ovnu i Škorpionu
Mars je u izgonu u Biku i Vagi
Jupiter je u izgonu u Blizancima i Devici
Saturn je u izgonu u Raku i Lavu

Iznad zemlje (horizonta): Gornji deo horoskopa sastoji se od sedme, osme, devete, desete, jedanaeste i dvanaeste kuće.

Jarac: Deseti znak Zodijaka. To je negativni, kardinalni, zemljani znak, čiji vladar je planeta Saturn.

Jedanaesta kuća: Deo horoskopa koji se odnosi na prijatelje, grupe, nade, planove, plodove rada, protekcije, veze, itd…

Jupiter: Astrološka planeta koja simbolizuje sreću, napredak, uspeh, optimizam, veselje, bogatstvo, dobrotu, veru, autoritet, čast, razboritost, moć, itd…

Južni mesečev čvor: Ili rep Zmaja. Tačka u kojoj Mesečeva putanja seče Eklipiku, prelazeći sa severne na južnu hemisferu. U horoskopu predstavlja negativan odnosno sputavajući životni pravac.

Kadentne(padajuće) kuće: Treća, šesta, deveta i dvanaesta kuća.

Kazimi: Planeta je kazimi kada se nadje na udaljenosti manjoj od 17 minuta od Sunca. Tada je planeta u srcu Sunca i smatra se da je izuzetno osnažena. Kazimi je važno slučajno dostojanstvo.

Kardinalni znaci: Preduzimljivi su i iniciraju promene. Ovan, Rak, Vaga, Jarac.

Kolektivni horoskop: Horoskop za gradove, države, narode.

Komete: Nebeska tela manjih dimenzija koja dolaze sa periferije Sunčevog sistema i povremenopresecaju ekliptiku. Nekad se smatralo da imaju značajan uticaj na ljude i događaje, ali danas preovlađuje suprotno mišljenje.

Kombinovani horoskop: Služi za utvrđivanje odnosa između dve osobe. Izračunava se tako što se pronalaze srednje pozicije između parova planeta i drugih astroloških tačaka iz njihovih pojedinačnih horoskopa.

Konjukcija: Ugaono rastojanje dve planete od 0 stepeni. Može se tolerisati odstupanje do 8 stepeni, za planete, i 10 stepeni za Svetla ( Sunce i Mesec ). Označava zajedničko delovanje obeju planeta. Može biti i dobar, ali i loš aspekt.

Kosmogram: Kompletna slika položaja nebeskih tela u momentu rađanja natusa. Ustvari, natalna karta.

Krst smrti: Senzitivna tačka zodijaka, vezana za velike nesreće i smrt. Određuje se tako što se ugaona razdaljina između Marsa i Saturna doda na položaj Ascendenta. U zavisnosti u koju kuću pada prognozira se stradanje i način smrti. Nedovoljno pouzdana metoda.

Krug sreće: Senzitivna tačka zodijaka. Određuje se sabiranjem ugaone razdaljine Sunca i Meseca, sa položajem Ascendenta. On znači sve ono najbolje što daje dotična kuća u koju pada. Nedovoljno pouzdana metoda.

Kraljevski znakovi: znakovi vatrenog trojstva Ovan, Lav i Strijelac

Kvadrat ili kvadratura: Ugaono rastojanje dve planete iznosi 90 stepeni. Može se tolerisati odstupanje do 8 stepeni, za planete, i 10 stepeni za Svetla ( Sunce i Mesec ). On predstavlja sukob dveju planeta. Manifestuje se kroz unutrašnje sukobe, napetost i frustracije. Spada u loše ili neharmonične aspekte.

Kulminacija: Planeta u najvišljoj tački svoje putanje iznad horizonta.

Kulminanta planeta: Planeta koja se nalazi najbliže gornjoj sredini neba, M.C.

Kuće: Ili polja. Svaki horoskop je podeljen na dvanaest oblasti, kuća, koje predstavljaju različite oblasti iz života (posao, zdravlje, porodica, prijatelji, itd…)

Lav: Peti znak Zodijaka. To je pozitivan, fiksni, vatreni znak, čiji je vladar Sunce.

Latituda: Širina. Udaljenost planete od ekliptike izražena u ugaonim jedinicama.

Lilit: U Talmudu, Jevrejskom svetom pismu, Lilit je prva žena Adamova, pre Eve. Dugo se verovalo da je to još jedan satelit koji kruži oko Zemlje kao i Mesec samo na drugoj putanji, ali da se ne može videti. Ponekad se naziva i Crni mesec. U astrologiji predstavlja demonsko i animalno u ljudima, naročito kad je su u pitanju seks, polni odnosi, perverzije, iživljavanje, nekontrolisani nagoni, orgijanje, itd.

Longituda: Udaljenost planete od 0 stepeni na ekliptici.

Loše planete: Mars, Saturn, Uran, Neptun i Pluton.

Ledirana planeta: Oštećena planeta jer se nalazi u nekom lošem aspektu.

Luminari: Svetla. Sunce i Mesec.

Lunacije: Konjukcije Sunca i Meseca.

Lunarni horoskop: Analogno se pravi kao i Solarni horoskop, samo se posmatra kretanje Meseca i aspekti koje on gradi sa natalnim planetama. Na osnovu toga se vrši prognoza budućih događaja.

Ljudski znaci: Blizanci, Devica, Vodolija i prva polovina Strelca.

Malefik: Loše planete, a takođe i Merkur u lošem aspektu.

Mars: Astrološka planeta koja simbolizuje akciju, borbu, sukobe, želje, agresivnost, energiju, rad, vitalnost, strast, muški eros, opasnost, itd…

M.C.: Skraćenica za gornji, najvišlji deo neba, na latinskom (Medium Coeli). Predstavlja početak sedme kuće. Simbolizuje ambicije i ugled u javnom životu.

Merkur: Astrološka planeta koja simbolizuje intelekt, komunikacije, govor, pisanje, putovanja, studiranje, trgovinu, itd…

Mesec: Astrološka planeta koja simbolizuje emocije, podsvesno, instinkte, navike, uspomene, maštu, popularnost, detinjstvo, nežnost, plodnost, materinstvo, ženstvenost i sve pojmove u vezi žena, itd…

Mesečni horoskop: Prognoza astralnih uticaja na neku osobu na osnovu njene natalne karte i tranzita planeta za period od mesec dana. Moguća je dosta precizna prognoza u tako kratkom intervalu. Međutim kolektivni mesečni horoskop, koji se odnosi na sve osobe rođene u istom znaku, ne može pretendovati na veliku tačnost.

Mesečev znak: Astrološki znak u kome se nalazi Mesec u trenutku rađanja natusa.

Modalitet: Podela 12 znakova Zodijaka prema načinu i obliku njihovog izražavaja. Dele se na kardinalne, fiksne i promenljive. Kardinalni ( Ovan, Rak, Vaga, Jarac ) koriste svoju energiju da bi menjali postojeće stanje. Fiksni znaci ( Bik, Lav, Škorpion, Vodolija ) koriste svoju energiju da bi sačuvali status quo. Promenljivi znaci ( Blizanci, Devica, Strelac, Ribe ) koriste svoju energiju da bi se uklopili u promene.

Mundana astrologija: Oblast astrologije koja se bavi krupnim svetskim događajima kao što su ratovi, sudbine država i naroda, značajni politički i istorijski događaji, itd…

Muški znaci: Pozitivni znaci ili Jang. Tu spadaju vatreni i vazdušni znaci. Otvoreniji, samopozdaniji i objektivniji.

Mutual disposition: Skraćeno MD. Naziva se i Recepcija. Prva planeta je u sedištu druge, a druga u sedištu prve. Tada planete upotpunjuju svoje uticaje u horoskopu.

Nadir: Donji nebeski meridijan.

Natalna karta: Raspored planeta na nebu u momentu rođenja neke osobe. Taj raspored je jedinstven i neponovljiv. Do njega se dolazi preciznim izračunavanjem položaja nebeskih tela pomoću zakona nebeske mehanike. Za to se mogu koristiti tablice sa efemeridama ili računari. Predstavlja polaznu osnovu za sastavljanje natalnog ili životnog horoskopa.

Natalni horoskop: Životni horoskop. Horoskop koji se sastavlja na osnovu datuma, časa i mesta rođenja dotične osobe. Polazi se od konstelacije tj, rasporeda planeta na nebu u momentu rođenja osobe. Taj raspored se naziva natalna karta i jedinstven je za svakuo osobu. Utvrđuje sa velikom tačnošću karakterne crte, temperament, intelektualne potencijale, oblasti života u kojima ona može biti uspešnija i manje uspešna, usmerenost pažnje, način komunikacije sa okolinom, strast, erotiku, zdravlje, tendencije sudbine, sklonost ka određenim bolestima i čitav niz drugih važnih osobina ličnosti, koje determinišu u velikoj meri njenu budućnost.

Napušteni mesec: Ili Mesec izvan kursa. Vremenski interval između poslednjeg glavnog aspekta Meseca u jednom znaku i ulaska u sledeći znak. U tom intervalu zapčeti poslovi imaju manje izgleda na uspeh, a donete odluke su najčešće pogrešne.

Nedeljni horoskop: Prognoza astralnih uticaja na neku osobu u periodu od nedelju dana, na osnovu njene natalne karte i tranzita planeta u tom periodu. Velika preciznost prognoze u tako kratkom intervalu nije moguća, osim u specijalnim slučajevima kada se uočavaju nagomilani znaci koji svi upućuju na isto. Kolektivni nedeljni horoskop koji se odnosi na sve osobe rođene u istom znaku, ipak pretežno služi za zabavu, jer ne može biti za sve podjednako tačan, zbog svoje prevelike neselektivnosti.

Negativni znaci: Ženski znaci ili Jin. Tu spadaju zemljani i vodeni znaci. Zatvoreniji, prijemčiviji i subjektivniji.

Neptun: Astrološka planeta koja simbolizuje snove, vizije, iluzije, obmane, misterije, tajne, psihički nemir, komplikacije, misteriozne strasti, perverzije, duševne komplikacije, kontakte sa drugim dimenzijama, metamorfoze i transformacije, itd…

Nemi znaci: Rak, Škorpion, Ribe, tj. svi vodeni znaci.

Neplodni znaci: Blizanci, Lav i Devica.

Obrasci natalnih karata: Specifični rasporedi planeta u natalnoj karti. Planete su raspoređene po znacima i kućama u natalnoj karti na određen, simetričan način iz koga se izvode prvi opšti zaključci o karakteru osobe čiji je horoskop u pitanju.

Okcidentalnost: Planeta je okcidentalna kada izlazi posle Sunca. Ako u bilo kom horoskopu zamislite da se Sunce nalaze tacno na Ascendentu (tj. izlazi na istoku, jer Asc je istok), sve planete koje se tada nadju ispod horizonta bice okcidentalne.

Opozicija: Ugaono rastojanje između planeta je 180 stepeni. Može se tolerisati odstupanje do 8 stepeni, za planete, i 10 stepeni za Svetla ( Sunce i Mesec ). Ona predstavlja međusobno kočenje i sputavanje planeta. Prouzrukuje spoljašnje sukube i probleme. Predstavlja loš ili neharmoničan aspekt.

Opadajući Mesec: Termin za mesečevu fazu između punog i mladog meseca.

Orbis: Krug oko planete, izražen u stepenima. Kada se planete približe dovoljno da se njihovi orbisi dodirnu, tada počinje dejstvo njihovog aspekta.

Orijentalnost. Planeta je orijentalna kada izlazi pre Sunca. Ako u bilo kom horoskopu zamislite da se Sunce nalaze tačno na Ascendentu (tj. izlazi na istoku, jer Asc je Istok), sve planete koje se tada nadju iznad horizonta biće orijentalne.

Osma kuća: Deo horoskopa koji se odnosi na stradanje, teške bolesti, rane, operacije, sudbinu, strah, udarce, otuđenu decu, strast, seks, granična područja psihe, drugi svet, smrt, preporod, itd…

Ovan: Prvi znak Zodijaka. To je pozitivan, kardinalni, vatreni znak čiji vladar je Mars.

Pad: Znak suprotan znaku egzaltacije neke planete. U njemu su dobri potencijali planete smanjeni, a loši naglašeni.

Padajući znaci: 3,6,9 i 12 znak Zodijaka.

Padajuće kuće: 3,6,9 i 12 kuća.

Paralel: Dva tela su paralelna kada se nalaze na istom stepenu ekliptike ali na različitim širinama. Paralel deluje slično konjunkciji, ali je orbis znatno manji, oko 1 stepen.

Peregriniranost. Pozicija planete u kojoj ona nije ni u jednom osnovnom dostojanstvu. To se smatra veoma slabom pozicijom.

Peta kuća: Deo horoskopa koji se odnosi na ljubav, seks, decu, mladost, veselje, zabave, javne nastupe, vaspitanje, kreativnost, umetnost, odnos prema materinstvu i očinstvu, zarade na lak način, igre na sreću, itd…

Placidusov sistem kuća: Računa se horizontalna podela kuća za svaku po 30 stepeni, počevši od Ascendenta. Danas je najviše u upotrebi.

Planetarni rangovi: Za svaku astrološku planetu postoje znakovi u kojima one bolje ili lošije deluju. Najbolja je u znaku u kome je vladar, zatim dolazi znak u kome je u egzaltaciji gde je njeno dejstvo izuzetno povoljno. U znaku egzila znatno gubi od svog povoljnog uticaja, a u padu dolaze maksimalno do izražaja i negativne osobine planete.

Planete: U astrologiji se pod nazivom planete podrazumevaju sledeća nebeska tela Sunčevog sistema – Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton.

Planeta brzog kretanja: Planeta koja se kreće brže od svoje prosečne brzine.

Planeta sporog kretanja:Planeta koja se kreće sporije od svoje prosečne brzine.

Pod sunčevim zracima: Na udaljenosti većoj od 8 i po, a manjoj od 17 stepeni od Sunca. To je jedna od slučajnih debilitacija, ali slabija nego spaljenost.

Prazan hod: Stanje planete u kome ona ne pravi nikakve aspekte pre nego što uđe u sledeći znak.

Prenos svetlosti: Prenos uticaja jedne planete na drugu preko treće, koja je u separacionoj konjunkciji ili aspektu s prvom i odmah potom pravi aplikacionu konjunkciju ili aspekt s drugom. Pretpostavimo da je Mars na 15 stepeni Ovna, a Jupiter na 20 stepeni Vage. Ako bi Mesec bio u Lavu, on bi prvo pravio trigon s Marsom na 15 stepeni Lava, a potom sekstil s Jupiterom na 20 stepeni Vage. Time bi preneo svetlost od Marsa ka Jupiteru. To je moćan način spajanja dve planete.

Pluton: Astrološka planeta koja simbolizuje snagu, tajne i misterije, transformacije, opsesije, nasilne promene, magične moći, sadizma, animalnih instikata, uništavanja, itd…

Početak kuće ili vrh: Najosetljivija tačka u kojoj je dejstvo najveće.

Početni znaci: 1,4,7 i 10 znak Zodijaka.

Početne kuće: 1,4,7 i 10 kuća.

Promisor: Loš položaj planete u aflikciji. Tada planeta ispoljava svoja negativna dejstva.

Progresije: Drugačiji naziv za Direkcije.

Polaritet: Ili vrsta znaka. Jedna od osnovnih podela 12 znakova Zodijaka, na pozitivne i negativne. Pozitivni su vazdušni i vatreni znaci, a negativni su vodeni i zemljani. Često se umesto pozitivni i negativni koriste termini Jang i Jin, respektivno.

Prohibicija. Jedan od nacina sprecavanja aspekta. Ako imamo aplikacioni aspekt izmedju dve planete, ali pre nego sto on postane egzaktan, brza planeta napravi egzaktan aspekt s nekom trecom planetom, imamo prohibiciju. (Primer: Merkur na 12 Ovna pravi aplikacioni kvadrat prema Jupiteru na 16 Jarca, ali na 15 Jarca je Saturn, pa Merkur prvo pravi kvadrat s njim.)

Promenljivi znaci: Prilagodljivi i lako se adaptiraju na sve promene. Blizanci, Devica, Strelac, Ribe.

Prva kuća: Deo horoskopa koji se odnosi na samu osobu, njene spoljašnje i unutrašnje osobine, intelekt, psihu, temperament, ponašanje, odnos prema životu, vrline i mane, genetsko nasleđe, itd.

Prenatalna eklipsa: Eklipsa najbliža rođenju, ali pre rođenja. Dobro je obeležiti je u horoskopu jer će kuća u kojoj se nalazi biti naglašena čitavog života.

Rastući Mesec: Termin koji se koristi za mesečevu fazu od mladog do punog Meseca.

Radix horoskop: Horoskop koji se sastavlja na osnovu dauma, časa i mesta rođenja. To je ustvari osnova natalnog horoskopa.

Rak: Četvrti znak Zodijaka. To je negativan, kardinalni, vodeni znak, čiji je vladar Mesec.

Retifikacija: Astrotrološka metoda utvrđivanja tačnog vremena rođenja, kada on nije poznat sa dovoljnom tačnošću. Polazi se od poznatog vremena nekih ključnih događaja u životu ( brak, rođenje deteta, smrt roditelja, .. ) koji moraju biti astrološki registrovani i uočljivi. Tada se prema njma vrši prilagođavanje vremena rođenja dok se ono ne podudari u natalnoj karti sa ovim poznatim događajima.

Refranacija. Jedan od nacina sprecavanja aspekta. Ako imamo aplikacioni aspekt izmedju dve planete, ali pre nego sto on postane egzaktan, brza planeta napravi stanicu i krene retrogradno, imamo refranaciju. Do perfekcije (egzaktnosti aspekta) nikada ne dolazi. (Primer: Merkur na 12 Ovna pravi aplikacioni kvadrat prema Jupiteru na 16 Jarca, ali na 15 stepeni Ovna Merkur se okrece retrogradno.)

Retrogradno kretanje: Prividno kretanje planete kroz Zodijak u suprotnom smeru od normalnog ( direktnog ), tj, u smeru istok – zapad.

Ribe: Dvanaesti znak Zodijaka. To je negativni, promenljivi, vodeni znak, čiji vladar je Neptun.

Recepcija. Pozicija planete u znaku kojim vlada neka druga planeta. Tako se za Marsa u Biku kaže da je u recepciji s Venerom, vladarem tog znaka. Recepcija može biti po bilo kom od pet osnovnih dostojanstava. Do uzajamne recepcije dolazi kada se dve planete nađu u međusobnim znacima, na primer: Mars u Blizancima i Merkur u Ovnu. To je snažna i srećna pozicija. Uzajamna recepcija takođe može biti preko svih pet dostojanstava.

Saturn: Astrološka planeta koja simbolizuje ograničenja, starost, vlast, trpljenje, hladnoću, depresiju, samoću, zlo, ozbiljnost, upornost, odricanje, itd…

Sedma kuća: Deo horoskopa koji se odnosi na brak, partnerske odnose, odnos prema suprotnom polu, zajednički život, udruženja, procese, protivnike, itd…

Sekstil: Ugaono rastojanje dve planete iznosi 60 stepeni. Može se tolerisati odstupanje do 6 stepeni, za planete, i 8 stepeni za Svetla ( Sunce i Mesec ). On predstavlja harmonično dejstvo obeju planeta.

Separacija: Razdvajanje. Kada dve planete, usled svog kretanja kroz Zodijak, napuštaju aspekt koji su obrazovale u prethodnom periodu.

Severni mesečev čvor: Ili glava Zmaja. Tačka u kojoj Mesečeva putanja seče Eklipiku, prelazeći sa južne na severnu hemisferu. U horoskopu predstavlja pozitivan i uspešan životni pravac.

Sedište: Domicil. Astrološki znak u kome srodna planeta pojačava svoje dejstvo u povoljnom smislu. Za tu planetu se kaže da je vladar tog znaka.

Signifikator: Važne planete, kao i Ascendent, Descedent, I.C, M.C..

Sledujući znaci: 2,5,8 i 11 znak Zodijaka.

Sledujuće kuće: 2,5,8 i 11 kuća.

Solarni horoskop: Izračunava se natalna karta za traženu godinu života u momentu kada Sunce ima isti položaj na ekliptici kao u trenutku rođenja. Posmatraju se rasporedi planeta po kućama i njihovi aspekti, i na osnovu toga se sastavlja horoskop koji važi do sledećeg rođendana.

Specijalni horoskop: Sastavlja se da bi se dao odgovor na neko posebno pitanje, npr. da li selidba u neki drugi grad povoljno utiče ili će biti izvor problema. Specijalni horoskopi se sastavljaju u granama astrologije kao što je lokaciona astrologija, časovna astrologija, izborna astrologija, itd.

Sporedni aspekti: Manje važni ugaoni odnosi između planeta. Njihovo dejstvo u horoskopima je minimalno i samo doprinose matematičkim komplikacijama pri izračunavanju i tumačenju. Tu spadaju: Polusekstil, Polukvadrat, Seskvikvadrat, Inkonjukcija, Kvintil i Bikvintil.

Signifikatori. Planete u horoskopu koje vladaju određenom stvari, bilo zbog svoje prirode ili zbog toga što vladaju kućom koja govori o toj stvari.

Skupljanje svetlosti: Kada imamo dve planete koje nisu u međusobnom aspektu, ali obe prave aplikacioni aspekt ka nekoj trećoj, sporijoj planeti – imamo skupljanje svetlosti. Tada kažemo da je ta treća planeta „skupila svetlost“ prve dve planete. Recimo, Venera na 12 Ovna i Mars na 10 Bika nisu u međusobnom aspektu. Ali, ako imamo Saturna na 13 Raka, onda će ih on povezati preko „skupljanja svetlosti“.

Slučajno dostojanstvo ili debilitacija: Ovaj termin odnosi se na pozicije po kućama za razliku od pozicije po znacima. Slučajno dostojanstvo planete je dostojanstvo u kući, a osnovno dostojanstvo je dostojanstvo u znaku. (Pogledaj Lilijevu tabelu osnovnih dostojanstava i debilitacija pod topikom „Alati“)

Spaljeni put: Područje od 15 stepeni Vage do 15 stepeni Škorpiona.

Spaljenost: Termin koji se primenjuje na planetu koja se nalazi na udaljenosti većoj od 17 minuta, a manjoj od 8 stepeni i 30 minuta od Sunca. Spaljenost je snažna slučajna debilitacija.

Sukcedentne kuće: Kuće koje slede. Druga, peta, osma i jedanaesta kuća.

Svetla: Sunce i Mesec.

Stacionar: Zastoj planete pri promeni smera kretanja tj. pri prelasku sa direktog u retrogradno i obrnuto. U tim tačkama je dejstvo planete produženo jer se tada najsporije kreće.

Strelac: Deveti znak Zodijaka. To je pozitivan, promenljivi, vatreni znak, čiji je vladar Jupiter.

Stelijum: Grupa od tri ili više planeta koje se nalaze u konjukciji u jednom znaku ili kući. Ističe značaj tog znaka i kuće u horoskopu.

Sunce: Astrološka planeta koja simbolizuje život, vitalnost, volju, snagu, autoritet, moć, uspeh, dostojanstvo, zrelost, kreativnost, velikodušnost, plemenitost, muškarca uopšte, itd.

Termin.:Jedno od osnovnih dostojanstava.

Triplicitet: Jedno od osnovnih dostojanstava.

Uglovi: Prva, četvrta, sedma i deseta kuća.

Uzajamna recepcija: Vidi: recepcija.

Vatreni znaci: Ovan, Lav i Strelac.

Vazdušni znaci: Blizanci, Vaga i Vodolija.

Vladar: Sunce ima sedište u Lavu, to jest Sunce je vladar Lava. Vladar Ascendenta je planeta koja vlada znakom u kome se nalazi Ascendent, a slično je i s drugim kućama.

Vodeni znaci: Rak, Škorpion i Ribe.

Zapadna polovina: Zapadna polovina horoskopa koja se sastoji od četvrte, pete, šeste, sedme, osme i devete kuće.

Zemljani znaci: Bik, Devica i Jarac.

Znaci dugog izlaska: Znaci kojima je potrebno više od prosečnog vremena da izađu. To su Rak, Lav, Devica, Vaga, Škorpion i Strelac u severnoj hemisferi, a suprotni znaci u južnoj.

Znaci kratkog izlaska: Znaci koji izlaze brže od proseka. To su Jarac, Vodolija, Ribe, Ovan, Bik i Blizanci u severnoj hemisferi i suprotni znaci u južnoj.

Ženske planete: Mesec, Venera. Takođe i Merkur, kada je u ženskom znaku ili u aspektu sa ženskom planetom.

Ženski znaci: Parni znaci: Bik, Rak, Devica, Škorpion, Jarac i Ribe.


AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE