Četvrta Srčana čakra Anahata


4 chakra

ČETVRTA SRČANA ČAKRA ANAHATA
Srčana čakra poznata u Sanskritu kao “Anahata” jeste elektrana duše. Njom vlada planeta Venera, metal je bakar, a element vazduh. Ezoterički, njom vlada Sunce, element je vatra, a metal zlato. Kontroliše ljubavne emocije, timus žlezdu, pluća, i srce. Kontroliše cirkulatorni sistem duše. Anahata na sanskritu znači neporaženo, nepobedivo. Tradicionalna arija za ovu čakru jeste “Yam” ili na Tibetanskom “Yang”.

 

LOKACIJA: Središte grudi
ELEMENT: Vatra/Vazduh
BOJA: Zelena
BROJ LATICA: 12
PLANETA: Venera
DAN: Petak
METAL: Bakar
FUNKCIJA: Emocije
UNUTRAŠNJE STANJE: Osećaji

 

Četvrtu čakru možemo stimulisati kristalima zelene i roze boje, ahat mahovinasti, aventurin sherry, apatit zeleni, fluorit, dioptaz, zeleni kalcit, smaragd, žad, kunzit, labradorit, malahit, mahovinasti ahat, unakit, hrizopras, peridot, ružičasti kvarc (roze kvarc), gorski kristal…

Sada kao što znamo “New Age” pokret nije samo bez osnove, već mu nedostaje i mnoštvo znanja. Slušamo ovu neprekidnu poruku “ljubavi” konstantno, kako je srčana čakra “ljubavna” čakra saosećanja, samo-žrtvovanja, davanja, i sl. Ovo je obmana, obmana kako bi nas sprečili u spoznaji njene prave moći. Srčana čakra je elektrana duše. Srčana čakra ima moć nad besom, hrabrosti, strahom, i snažnom energijom. Ova energija može biti eksplozivna. Element vatre vlada srcem i povećava adrenalin pri borbi ili bežanju. Srčana čakra je centar našeg napada i odbrane; ovim možemo napasti sa agresijom i poraziti neprijatelje. Srčana čakra pod voljom i kontrolisanim tehnikama disanja može ugrejati telo i odupreti se hladnoći. Kada usmerena, srčana čakra može nas ispuniti sa energijom, vitalnošću, neustrašivošću, i pouzdanjem. Moćna srčana čakra omogućava nam da uživamo više u životu.

Ona je veza između viših i nižih čakri, kao što corpus callossum spaja obe hemisfere mozga. Više čakre deluju sa astralom; astralnim vidom i telepatijom, povezujući se sa drugima duhovno i prebacujući svoju volju, šaljući primajući telepatske poruke (treće oko), astralnim sluhom i komunikacijom (grlo) i astralnim znanjem i razumevanjem univerzuma (krunska čakra). Niže čakre deluju sa zemaljskim radnjama- preživljavanje (korena), seksualnost, kreativnost (2. čakra) i volja, opiranje (3. čakra). Srčana čakra jeste gde prepoznajemo svoj životni cilj. Zato što je toliko važna, tu neprijatelj najčešće napada. Bogovi i Faraoni Drevnog Egipta se mogu često videti sa prekrštenim rukama preko svojih grudi. Ovo simbolizuje zaštitu najvažnije srčane čakre.

U Srpskom jeziku, često smo čuli izreke “goruće srce” “ima srca” i tako dalje. Srčana čakra povezana je sa žarom osobe za životom, ciljevima, osećaju kontrole, samo-poboljšanju. Imati srce nisu izvrnuta učenja “new age” neznalica, već imati srce pri postizanju svojih najviših ciljeva, nagon koji vas gura ka najboljem što možete biti, entuzijazam i lična motivacija što nas gura napred, goruća ŽELJA. Ovako napredujemo i postižemo.

Poznati atletičari koji koji uspeju da budu među prvima na Olimpijskim igrama jesu oni koji su potpuno koncentrisani na svoj sport i trening i imaju goruću želju do tačke opsesije da uspeju na sam vrh. Oni imaju srce. Neprijatelj napada srce jer ovde se pokretajuća životna-sila, ambicija i elektrana duše nalazi. Posledice osiromašene srčane čakre jesu depresija, apatija (ne marenje ni za šta; ravnodušnost), samo postojanje a ne zapravo življenje, biti bezumni rob, razdvajanje od svih emocija i osećanja. Krajnji rezultat jeste samoubistvo ili smrt jer više ništa nije bitno.

Srčana čakra je sedište svih emocija kao i sedište naših ambicija i pokretanja. Osoba može da mrzi čitavim srcem takođe. Odavde dolazi pokretajuća sila u crnoj magiji koja će učiniti ili narušiti magijsko delo. Ako osobi nedostaju osećanja i želje, neće uspeti u svojim ciljevima. Ovo je razlog zbog kojeg je srčana čakra toliko važna. “New age” učenja su iskvarena i nepotpuna. Čega se neprijatelj boji najviše jeste da čovečanstvo ima znanje da se odbrani kao celina i  samo-poštovanje da ODBIJU da budu robovi. Samo-poštovanje takođe dolazi od srčane čakre. Srčana čakra se koristi za ljubavne čini i pri lečenju.

 

Lokacija: u visini srca, u sredini grudnog koša.

Boja: zelena, roza.
Delovi tela: srce i sistem cirkulacije, srčani pleksus, koji pokriva pluća i čitavu zonu grudi
Endokrina žlezda: Timus koji kontroliše imuni sistem
Čulo: Čulo dodira
Svest: Ljubav, humanost, ekstremne emocije, nade i želje. Percepcija ljubavi, veze sa osobama bliske našem srcu, kao što su ljubavni partner, polubrat, polusestra, roditelji, deca. Toplina osećaja, osećaj pripadnosti grupi, osećaj lične vrednosti, umetničko izražavanje, tolerancija, otvorenost, zdravo rasuđivanje
Element: Vazduh
Osobina: Životni centar ljubavi. Balansira gornje tri i donje tri čakre. Emocije.

Četvrta, tj. srčana čakra se nalazi u je samo središte ljudskog bića, nalazi se izmedju tri donje koje su povezane sa instiktima i tri gornje čakre povezane sa našim višim bićem, balansira ih i uravnotežuje. Stabilna srčana čakra se ogleda u smirenju i dobrom postupanju sa drugima, istrajnosti i svesnosti ispravnosti pravaca koje sebi zadajemo.
Osetljivost na dodir je pokazatelj osetljivosti srčane čakre. Kada neko grli, svestan je šta druga osoba oseća u sebi.

Fizički simptomi lošeg protoka ili blokirane energije u srčanoj čakri su: srčane tegobe, bolovi u grudima, visok pritisak, nizak pritisak, plućne bolesti, otežano disanje, prehlade, bolovi u leđima u području torakalnog dela krsta, bolovi u ramenima.

Duhovni i emotivni simptomi lošeg protoka energije u srčanoj čakri su: samoljublje, umišljenost, hladnoća, bezosećajnost, ogorčenost, samoća, izdvajanje, problem u kontaktiranju sa ljudima, neprijateljsko ponašanje.

 

Sa neharmonizovanom srčanom čakrom se gubi veza sa svetom oko nas bivamo posesivni, opsednuti, nesigurni i osećamo se bezvredno, što pojačava netoleranciju, predrasude.
Opijenost moću je karakteristična sa izrazito lošu situaciju u srčanoj čakri. Nasuprot toga i osećaj odgovornosti za tuđi životni put, nepotrebno žrtvovanje i krivica su karakteristični za blokiranu energiju u srčanoj čakri ili loš protok energije u njoj.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Ji Djing Heksagram 21 Shih Ho Prekraćivanje

Fri Dec 25 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email 21 SHIH HO PREKRAĆIVANJE Ograničenje je ključni faktor u situaaciji u koju ste upleteni, u problemu sa kojim ste zaokupljeni. Nemate potpunu slobodu akcije i na stazi koja vodi prema vašem cilju ima prepreka. Te prepreke moraju biti uklonjene: morate poduzeti odlučujuću akciju, […]