Vaše dete rođeno između 22. novembra i 21. decembra, u trenutku kada Sunce ulazi u znak Strelca, pod uticajem je plemenitog Jupitera, koji simbolizuje emocionalni, materijalni, socijalni, spiritualni razvoj kao i optimizam, entuzijazam, ekspanziju, šansu, uspeh, princip, spajanje. U mitologiji, Jupiter je bio kralj bogova, to ne treba zaboraviti. Odmah treba da znate da vaše dete neće biti mizantrop, već naprotiv.

Dete Strelac želi da se prevaziđe, sjedini u sebi savršeno i beskrajno. Ne zaboravite da je to vatreni znak, njegova stvarnost nije i vaša, njemu su potrebni mitovi i snovi. On se ruga materijlanim dobicima, iako ih ne prezire; on hoće da se egzaltira, oduševi, da ide napred, on je optimista koji trči za idealom. Ne računajte da će se “prevazići” perući posuđe ili spremajući krevet. Zatvoren u četiri zida, on umire od dosade.
Kao i svi vatreni znaci, on voli da fantazira, zamišljajući mitološki svet, kontakte i avanture. On ume da sanjari jer je donekle i to dvostruki znak koji želi da objedini svoje Ja, da bi bio u harmoniji sa svojom dušom i svojim telom, što uvek nije lako.
Isto tako, ne čudite se kad u toku dana ispoljava dve vrste reakcija: tužan i radostan, brbljiv i mudar, miran i ljut. Često će vas iznenaditi svojim filozofskim rezonovanjem, punim mudrosti. Reklo bi se da je star dve hiljade godina, da bi se odjednom transformisao u nestaška koji ide na rizik. On živi dvostruki život podeljen na dva (konj-čovek), pa bi mu trebalo pomoći da uskladi te dve polovine i kontradiktorne tendecije.
Strelac pripada vatrenim znacima i karakteriše se dinamičnim temperamentom. Vaš mali Strelac je zato veoma živo i nestašno dete kome je teško da se dugo zadržava na jednom mestu. Kretanje i događanja su neophodni da bi se vaše dete dobro osećalo. Po karakteru je entuzijasta, plemenit i ekspanzivan. Voli da fantazira, da putuje, kontakte i avanture. Sanjar je koji se trudi da postigne harmoniju između svog sveta i sveta realnosti. Promenljivog je raspoloženja pa u toku jednog dana može biti veseo i tužan, brbljiv i ćutljiv, lakomislen i mudar. To je odlika tzv. dvostrukih znakova kojima pripada i Strelac i koji stalno pokušavaju da usklade kontradiktorne tendencije i postignu harmoniju između duhovnog i materijalnog. Vaše dete poseduje intuitivnu imaginativnu inteligenciju. 

INTELIGENCIJA
Ovo dete poseduje intuitivnu, imaginativnu inteligenciju, u službi filozofskih, idealističkih i duhovnih koncepcija. Kod njega, bar u početku, nije razvijen smisao za kritiku.Ono misli na budućnost, uvek u pokretu, bežeći od dosade, navika, monotonije, svega što ograničava njegovo polje iskustva i interesovanja. Jedino ga egzaltiraju rizik i prevazilaženja samog sebe.
Ono se konfrontira sa realnošču koja ga „razoružava“, zbog čega gubi svoj luk i strele, gledajući vas naivno, začuđeno i razočarano što mu njegov entuzijazam, želja i upornost ne otklanjaju sve prepreke s puta.
Naučite ga da korača gledajući dobro gde stavlja nogu, da se ne bi izgubilo u utopističkim mislima.
Sklono je da putuje u mašti ka novim prostorima i da doživljava nove avanture. To mu je jedan od načina da pobegne od dosade i monotonije i svega što ograničava njegovo polje interesovanja. Njemu je uvek potrebna određena doza adrenalina u krvi. Samo je tada u svom elementu i normalno funkcioniše. Kod njega su izražene težnje da prevaziđe samog sebe i sve izazove koji stoje pred njim. Zbog toga može da se sukobi sa realnošću jer entuzijazam i oduševljenje, koje poseduje u ne malim količinama, nisu dovoljni da se prevaziđu sve prepreke koje mu stoje na putu. Ponekad mu se dešava da od svog cilja, koji se nalazi u oblacima, ne vidi gde su mu noge. Tu je potrebna vaša intervencija. Naučite ga kako da se organizuje, priprema i promišlja šta ga sve čeka da bi postigao svoj cilj. Potrebno je da razvijate kod njega strpljivost, istrajnost i opreznost. Mora shvatiti da bez poznavanja realnosti nije moguće ništa uraditi, makoliko to uzvišeno bilo.Razvijajte kod njega kritički smisao jer on veruje i ima poverenja u sve i svakoga.

LJUBAV
Za vašeg malog Strelca je veoma važno da zna da u vama i svojoj porodici ima potporu i ognjište na koje se može uvek osloniti i kome se može uvek vratiti. Iz toga on crpi svoju snagu i vitalnost, pa će i kada odraste uvek ostati privržen svojoj porodici i domu bez obzira gde se nalazio i šta radio. Vaše dete je veoma spontanog i otvorenog karaktera i zaljubive je prirode. Ima puno osoba koje voli, ali njegova ljubav je prilično nestalna. Intuitivno oseća da ga ljubav ograničava i nije spreman da žrtvuje svoju slobodu zarad nečije ljubavi. Da bi ste na to uticali razgovarajte sa njime puno o odnosu među ljudima i nastojte da shvati da prava ljubav ne mora da znači i međusobno sputavanje. U protivnom bi, kada odraste, vaše dete moglo da ostane neženja (odnosno neudata).
Po povratku sa svojih ludih avantura, pošto se suoči sa drugima i realnošću, vaš mali Strelac, kad odraste, obično se vraća vama. Za njega je od vitalnog značaja da zna da na zemlji postoji jedno mesto na kome će on u svakom trenutku moći da se povuče i crpi dosta snage da bi nastavio svoje životno putovanje.
Afektivno, spontano, entuzijasta, otvoreno, dete Strelac je romantičar koji ce vam glagol „voleti“ recitovati u svim vremenima, obećati večnu ljubav izjutra, da bi posle podne povukao svoje strele u trčanju za novom ljubavi.
Ljubav – “zatvor u četiri zida”, gledanje TV, totalna privrženost – to nije za njega!


Leave a Reply

AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE