VASPITANJE
Vaš mali Strelac previše očekuje od života, ne uviđajući da za postizanje cilja treba mnogo upornosti i strpljenja. On nije realista, on sanja, oduševljava se, egzaltira.
Vaša dužnost je da mu pomognete da pronađe načina kako bi se sjedinio sa stvarnim svetom, morate mu pričati kako će odrasti i imati velikih odgovornosti kasnije da bi gledao stvari onakvim kakve su. Blokirajte ga malo u elanu. Dozvolite mu da putuje na leđima konja, na brodu, u kolima, da bi otkrio svet, zemlje, život, jer on ne može da živi u tesnom prostoru, stisnut i sputan.
Pošten i pravičan, može biti nagovoren da napravi neke gluposti iz čiste naivnosti i preteranog poverenja. Pustite ga da ispašta posledice svojih akcija, ali ne sumnjajte u njegov moral. Ovo dete mora da razgovara sa roditeljima otvoreno i iskreno, bez rizika od kazne i neshvatanja jer ako nije tako ono je nesrećno, jer mora da veruje u nešto. Nemojte mu stalno govoriti da je ono što mu se sviđa neostvarljivo, detinjasto, nemoguće.
Strogo vaspitanje, bez mašte i uživanja, samo bi vašeg malog Strelca oteralo od kuće, sa lukom i strelom u torbi. On se mnogo ne ljuti, revoltira, ali se povlači u pasivnost koja se retko sreće. Suprotno ovome, ni preterano meko vaspitanje neće mu vredeti u kasnijim godinama, on će nastaviti da lansira strele u svim pravcima, pa će imati velih poteškoća u prihvatanju prave stvarnosti.

OBRAZOVANJE
Vaše dete je talentovano za jezike, geografiju, ali i za mnoge druge predmete. Pomozite mu da stekne radne navike, da bude malo istrajnije i rezultati neće izostati. Igra je veoma značajan faktor u odrastanju vašeg deteta. Ako ništa ne radi njemu je veoma dosadno i zato se uvek sa nečim zabavlja, juri, skače i zabavlja se na sebi svojstven način. Upamtite da mnogi Strelci i kada odrastu u srcu ostaju deca. U toku igre ono se upušta u avanture, izmišlja razne događaje i oponaša ličnosti sa kojima se poistovećuje. To su obično junaci iz dečije literature, veliki putnici, vitezovi i slično. Voli knjige i obožava kada mu vi čitate dečju literaturu, Robina Huda ili Alisu u zemlji čuda. 
Dete Strelac voli “otvorenu školu” u kojoj se može diskutovati, iskazati, eksponirati. Časovi na kojima vaspitač drži monologe biće mu dosadni, ono će šaputati, slati papirne strele na sve strane ili će sanjariti ne pokazujući nikakvog interesovanja tamo gde se ne traži njegovo mišljenje.
Poverljivo, optimista, vrlo je osetljivo na počasti i hvale, od strane učitelja posebno. Ono ceni školu koja objedinjujej sport i umetničke aktivnosti (slikanje, muzika, keramika). Grupni rad učinio bi ga popularnim kod drugova. Takmičenja ga podstiču.
Naučite ga da, u toku učenja bude istrajan, da se ne obeshrabruje lako, jer on ume da bude entuzijasta i optimista danas, da bi sutra već odustao od nečega. Brzo se zamara i ne voli duge napore. Objasnite mu da, ako želi, može da bude misionar, treba da zna sve lekcije, da se takmiči i dobija.

IGRE
U svakom detetu Strelcu postoji mali igrač koji drema. Za njega je igra – druga priroda. Ako ništa ne radi, dosađuje se. Njega će usrećiti sve igre koje razvijaju osećaj za napor i strpljenje, kao razmišljanje, filozofiranje.


Leave a Reply

AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE