Direktorka Fejsbuka i najmlađa milijarderka


SherylSandbergWRABG11Direktorka Fejsbuka i najmlađa milijarderka o braku, karijeri, liderstvu…

Šerli Sendberg ima 44 godine i operativni je direktor Fejsbuka, a njen CV je već, pa malo je reći, impozantan. Diploma Harvarda, šef osoblja u sekreterijatu trezora SAD, potpresednik Gugla, a sada i operativni direktor u Fejsbuku. Malo li je? E sada je ona i najmlađa milijarderka u SAD, što i ne čudi sudeći po njenoj biografiji. Izdala je i knjigu “Lean in”, koja ne samo da je jedna od biznis knjiga decenije, već je mnogi smatraju i pokretom. To ju je učinilo najprepoznatljivijom osobom kada je u pitanju jednakost polova.

Izdvojili smo nekoliko najineresantnijih izjava koje je dala u brojnim intervjuima:
O karijeri
„Karijere su penjalice za decu, a ne merdevine.”
O ženama na top pozicijama
„Za 10 godina dobili smo još žena sa univerzitetskim diplomama, sa diplomama viših škola, što je prouzrokovalo da imamo sve više žena na pozicijama u nižem menadžementu. Ali što se tiče top menadžmenta tu apsolutno nema napretka. Ovih deset godina se ne može objasniti. Deset godina bez napretka nije napredak.”
Šta je uspeh?
„Za mene je uspeh je to da ako moj sin odluči da bude roditelj koji će ostajati kod kuće, ja ću mu čestitati na tome. Ako moja ćerka odluči da uspešno radi van kuće, imaće moju podršku.”
O ponudama
„Ako vam ponude mesto u raketi, ne pitajte koje mesto.”
O braku
„Kada rešite da se skrasite nađite nekog kome je potreban jednak partner. Nekog kome treba pametna, ambiciozna i tvrdoglava žena. Nekoga ko vrednuje poštenje i očekuje, ili bolje, hoće da to podeli i kod kuće. Takvi muškarci postoje, i verujte, tokom vremena, nema ništa više seksi od toga.”
O Fejsbuku
„Često sebi postavljam pitanje: Zašto dozvoljavamo da dva miliona dece širom sveta umre svakog dana zato što nema čistu vodu? Zato što za nas oni nemaju lica i nemaju imena. Zato, za mene, Facebook će izgleda rešiti problem tih nevidljivih žrtava.”
O agresivnim ženama na poslu
„Svaka žena koju znam, pogotovo one u godinama, smatra se suviše agresivnom na poslu. Znamo da su po studijama u stvari muškarci agresivniji od žena. To se zna. Ali i pored toga provodimo vreme govoreći ženama da su agresivne. To je po meni pitanje.”
O liderstvu
„Liderstvo nije maltretiranje i nije agresija. Liderstvo je očekivanje da ćete svoj glas dobro koristiti. Da ćete svet napraviti boljim mestom.”
Izvor: bizlife


AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE