Fakir Birman


Fakir Birman je pseudonim Charlesa Fosseza koji je bez spora bio jedan od najpoznatijih astrologa 30’ih godina prošlog veka, mada je većina astrologa sa sumnjom gledala na njegova čisto astrološka znanja. Obdaren smislom za odnose sa javnošću i za publicitet, učinio je da astrologija izadje na ulicu, medju široke mase. Kada se povukao posle sedam godina aktivnosti, bio je konsultovan od 502 000 klijenata.

Birman se 15. januara 1932. godine nastanio u jedan mali lokal IX arodismena u Parizu i uložio ostanak svog malog kapitala u objavljivanje svog portreta fakira sa bradom i turbanom koji je pratio slogan koji će ga učinit slavnim „Fakir Birman, ulica Berne 14. Kada vam je dosadno dodjite kod njega“. Ovo izgleda banalno, medjutim, u to vreme je to prvi oglas koji je jedan astrolog dao u novine, a više glasila je odbilo da oglas objavi. Uskoro, klijentela je navalila i jedan od njegovih prvih konsultanata doneo mu je slavu. Radilo se o jednoj ženi koju je muž, inače dirigent, varao sa jednom violiniskinjom. Birman vešt da natera klijentkinju da priča, a koja mu je ispričala svoje sumnje, pravio se da je našao dokaz na karti neba. Muž, kada je doznao za to i ne mareći za bruku, tužio ga je sudu zbog „narušavanja braćne sreće“. Astrolog je za advokata uzeo g-dina Teodora Valencya koji ga je odbranio, a presuda sudije Massea nasmejala je ceo Pariz. Poredeći muža sa Adamom „sklonom grehu“, a suprugu sa Evom „večitom radoznalicom koja želi da zna čak i ono što je skriveno od smrtnika“, on je zaključio: „S’obzirom da Bog nije mislio da treba da osudi zmiju postupiću isto. Oslobodiću fakira, a dirigentu nalažem da za kaznu plati sudske troškove ove parnice“. 

Koristeći iznenadnu slavu, prvi astrolog, videvši da su njegova predskazanja predvidjena sudskom presudom, Birman postaje svetska ličnost. Pozvan je da izvede egzibiciju u toku pružanja milosrdja koje je održano u Sali Wagram, došao je na ideju da javno uradi jedan horoskop zatvoren u kavez za zveri, okružen sa stotinjak pacova. Ali, zbog greške, jedan se kapak neočekivano otvorio i pacovi su izazvali paniku u publici. Skandal koji je bio veliki, pomogao je poznatom fakiru, da još više uveća svoju slavu. 
Maurice Chevalier je pevao u Casino de Paris pesmu „Ja sam fakir“ itd. Birman je opet iskoristio svoj smisao za publicitet. Pratio je Tour de France, deleći duž puta milion koverti u kojima su se nalazili po jedan horoskop i njegova slika koja se mogla videti svuda unaokolo; vrhunac karijere je dostigao kada mu je za vreme svetske izložbe 1937. godine organizator ustupio „paviljon za komunikativne nauke“, površine 400m2.

Tokom godina Birman se obogatio. Potezan po sudovima 1939 od poreske službe je osudjen na visoke kazne i kada je počeo rat nepustio je svoje aktivnosti, završivši kao industrijalac, fabrikant haltera i korseta. Posle njega, konvencionalna astrologija nije više ono što je bila u njegovo vreme. Zbog njega su, uostalom, novine počele da objavljuju horoskope. U vreme njegove slave, niz radio-stanica u Francuskoj tražio je od njega da obavlja razgovore od tri minute o raznim aspektima okultnih nauka, što je dalo ideju “Poste parisienne”-u da svakog jutra daje dnevni horoskop, ideju koju je po prvi put primenio u istoriji štampane reći dnevni list “Intransigeant”.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Choisnard Paul

Sun Nov 27 , 2016
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Choisnard Paul (13.02.1867.  23:00 GMT, Tour, Francuska) je bio francuski astrolog (1867-1930). Napisao je veliki broj dela, najpre pod pseudonimom Paul Flambard, a zatim i pod svojim pravim imenom. Politehničar, matematičar, reformisao je postupke računanja položaja planeta tako da su oni postali […]