Runa Feoh, Fehu


Runa Fehu je uvek povezana sa materijalnim dobitkom i porodicom. Tako da može da bude u pitanju nasledstvo ili neki drugi materijalni prosperitet u krugu porodice. Može da znači i novi posao koji bi mogao da vam donese bolju materijalnu situaciju.
Ovo je runa koja simbolizuje materijalno bogatstvo osobe, jer se u prošlosti ono merilo stokom, a danas može označavati novac, nekretnine ili profit u poslu. Takođe znači i veliko duhovno bogatstvo ličnosti.
Feoh je sve ono što mislimo da tražimo i što najčešće ne pokazuje sličnost s onim što ćemo eventualno naći. To je takođe i naš dom, jer nakon svih lutanja osećaćemo potrebu za toplinom doma i porodice. Feoh nas podseća da pre duhovnih putovanja moramo biti sigurni u našim fizičkim situacijama. Isto tako uključuje i snagu i naporan rad koji dovodi do bogatstva. Feoh je runa boga Freya (bog plodnosti, koja je takođe jedan oblik bogatstva).

Prvih 8 runa pripadaju bogu plodnosti Freyu i povezane su sa stvaranjem sveta, bićima koja ga nastanjuju i bogovima. Rune u ovom Aettu imaju efekt pokretanja događaja i označavaju osnovne stvari u životu – novac, zdravlje, sukob, inteligenciju, kontrolu, znanje, ravnotežu i užitak.

FEOH, FEHU

Značenje:
označava stoku koja je u ranim društvima bila mjerilo bogatstva, prosperitet, novac, emotivno i duhovno bogatstvo, ciljevi, plodnost

Magijska upotreba:
za novac, promociju, posao, nalaženje posla, postizanje ciljeva, započinjanje novih poslova

Povezanost s mitovima i bogovima:
Frey, Brisingamen, Gullveig, Dwarfs, Sigurd i Otterovo zlato

Analiza:
Feoh je sve ono što mislimo da tražimo i što najčešće ne pokazuje sličnost s onim što ćemo eventualno naći. To je takođe i naš dom, jer nakon svih lutanja osećaćemo potrebu za toplinom doma i porodice. Feoh nas podseća da pre duhovnih putovanja moramo biti sigurni u našim fizičkim situacijama. Isto tako uključuje i snagu i naporan rad koji dovodi do bogatstva. Feoh je runa boga Freya (bog plodnosti, koja je takođe jedan oblik bogatstva).

Koreni:
Fehu je prva Runa Starijeg Futarka. Njeno tradicionalno značenje je “stoka” (cattle). Indoevropski koren *Peku- je osnova za OE feoh, feo (stoka, imovina, blago – povezano sa današnjom engleskom reči fee, cena); zatim OHG reči fehu, fihu, fieu (stoka, životinje) i OICE reč fe (vlasništvo, bogatstvo).

Oblik rune podseća u neku ruku na rogove životinje, i ona je takođe povezana sa Bogovima plodnosti, Frejrom i Frejom, odakle potiču nemačke reči Freude (veselje), Freiheit (sloboda), freien (zavoditi), Friede (mir) i Freund (prijatelj).

Postoji i veza (objašnjenja malo kasnije) sa IE korenom *per-, koji označava, otprilike, “unapred,” “kroz;” odatle dolaze današnje reči kao što su engleske “forth” (napred), “further” (dalje), “first” (prvi), “from” (od, iz). Takođe, tu su OHG faran (ići), OE faru (putovati), OHG fuoren (voditi).

Jedna linija povezuje Fehu sa vatrom; primalna vatra (nem. Urfeuer) je plamen duha (OE feorh – zivot, dusa, duh); takođe, tu je i OHG fagar (blistav, svetleći).

Alternativni načini izgovora:
OHG – fehu, fahu, fa
OE – feoh
ON – fe, feu, fehu

Istorijski pogled:
Severnim indoevropskim plemenima, stoka je bila centralna tačka opstanka.
Kao ključni deo ishrane, ona je bila i mera bogatstva i uspeha. Mnoga plemena su bila u manjoj ili većoj meri migratorna; porodice bi spakovale svoju imovinu u kola koja su vukli volovi (otud gorepomenuta veza Fehu sa kretanjem). Sa pojavom zemljoradnje, pojavljuje se i plug koga vuče vo, i veza sa hranom postaje još jača.

Interpretacija:
Runa Fehu je imovina, kuća, materijalni osnov čovekovog preživljavanja. Ona je simbol stvari koje su neopohodne čoveku da bi preživeo. Ako neko krene na duhovno putovanje, bez obzira koliko to putovanje bilo “prosvetljeno,” on neće daleko stići ako umre od gladi. Njen položaj na početku Futarka služi da nas podseti da se mi ipak nalazimo u materijalnom svetu, i da ne možemo sebi priuštiti da ga ignorišemo. “I am spirit, yet I am flesh.”

Takođe, ona je tačka početka puta, mesto polaska; kako za uobičajena, tako i za duhovna putovanja: čak i najveće putovanje unutar sebe počinje iz uobičajene, mundane, materijalne stvarnosti. Fehu sadrži u sebi i zamku za one koji se nikada ne usude da na takvo putovanje krenu. Kako je Dzenifer Smit lepo rekla: “Na mnoge načine, mi smo postali odomaćeni kao stoka, živeći naše živote iz dana u dan bez želje za nečim višim, ili čak svesti da nešto više može postojati.”

Fehu je unutrašnja vatra, simbol želje za preživljavanjem, i predstavlja koliko pasivnu formu te želje (kuća, bogatstvo, stoka, materijalna imovina, novac), toliko i njenu aktivnu formu (borba za očuvanje svog života i imovine; odbrambeni rat).

Konačno, Fehu se može uzeti kao jedan od simbola za dom, porodicu, ustaljeni život; ali ona takođe označava i mračnu stranu toga, koja se očitava u jednačenom, nepromenjivom, brain-dead načinu života koji toliki ljudi vode.

Asocijacije:
materijalni prosperitet, novac, bogatstvo, opsesija materijalnim i fizičkim stvarima, hrana, životne neophodnosti, samopouzdanje, stabilnost, kuća, porodica, život, materijalnost

FEOH (FEHU) – VLASNIŠTVO, STOKA
Ovo je runa koja simbolizuje materijalno bogatstvo osobe, jer se u prošlosti ono merilo stokom, a danas može označavati novac, nekretnine ili profit u poslu. Takođe znači i veliko duhovno bogatstvo ličnosti.

Prema Sinhronaru Fehu je jedan od 4 Moći Trona: FEHU je Plameno Izobilje koje inicira Tron (Dali 1)


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Ji Djing Heksagram 18 Ku Podizanje iz pepela

Tue Dec 1 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email 18 KU PODIZANJE IZ PEPELA Situacija o kojoj se raspitujete, ili problem zbog kojeg ste zabrinuti, veoma je zamršena, a teškoća nije slučajna već rezultat ljudske greške – nepravilnih odluka i nepromišljenih akcija. Ipak, čovek je u stanju da raščisti gužvu isto onako […]