Fiksna zvezda RIGEL 16° 50’ Blizanaca


FIKSNA ZVEZDA RIGEL 16° 50’ Blizanaca Sazveždje OrionisFIKSNA ZVEZDA RIGEL 16° 50’ Blizanaca
Sazveždje Orionis

Učitelj. Naslednik kuće. Mnogi sa ovim stepenom znaju da budu suviše nepraktični. Naglašava energičnost, dobronamernost, dovitljivost i osobu koju prate srećne okolnosti.

Dvostruka, plavičasto-bela zvezda, smeštena na Orionovom levom stopalu. Naziv potiče od reči Ridžl, što znači stopalo. Prema Ptolomeju i Liliju, po prirodi je kao Jupiter i Saturn, ali pozniji autori smatraju da je prikladniji i sličniji uticaj Jupitera i Marsa.
Alvidas je uporedjuje sa Merkurom, Marsom i Jupiterom. Donosi dobrodušnost, počasti, blagostanje, sreću, slavu, ugled i sposobnosti za pronalaštvo i mehaniku.

 

MITOLOGIJA:
Lovac se hvalio da može da ubije bilo koju životinju u šumi. Gea je pomislila da arogantnog Boga treba spustiti na zemlju, pa je poslala svog Škorpiona da ga ubode u stopalo. Uprkos nesreći sa osvetoljubivim Škorpionom Rigel se i dalje smatra fiksnom zvezdom izuzetno srećnog uticaja. Daje dobronamernost, čast, bogatstvo, sreću, slavu i inventivnu ili mehaničku sposobnost. Ova zvezda može nekoga vrlo brzo dovesti do solidnih uspeha.

Obećava brz uspon u životu zbog snažne, nasledne snage volje, ljubavi prema akciji i srećne ruke u poslovanju. Mora se voditi neprekidna borba za zadržavanje stečene pozicije, a ova borba stimuliše i konstantno uvećanje lične snage. Čak i uprkos slabim aspektima ovom snažnom koncentracijom može se obezbediti uspeh i postizanje planiranog cilja.

Međutim u nedostatku opreza ili napada slabosti, neuspeha i razočaranja, postoji opasnost od gubitka. Može doneti brojne brige i razočarenja, slabo zdravlje.

 

Tradicionalni spisi o uticaju Rigela pišu prilično kontradiktorno, što opet implicira da se natalna karta mora kompletno analizirati i finalna tumačenja moraju biti konačni zaključak.

Ukoliko je u natalnom horoskopu povezan sa signifikatorima natusa opisuje ga “Metafizičar ili onaj koga privlači alternativna ili skrivena mudrost, ljubitelj knjiga, onaj koji traži mentora. Fokus je na voljenom učitelju, mudrom čoveku ili ženi.”

 

 

Sa Ascedentom: donosi dobru sreću, napredovanje, bogatstvo, velike i tajne počasti.
U Zenitu (MC) horoskopa: izuzetno vojno ilil crkveno napredovanje, bes, ljutnja, velikodušnost; obilna zarada stečena radom, strahovanja, trajne počasti.
Sa Suncem: neustrašivost, hrabrost, drskost, neobuzdana narav, prenagljeni postupci, krvoprolića, mnogo neprijatelja, izuzetno dobra sreća, vojni uspesi.
Sa Mesecom: brojne brige i razočarenja, ugroženost života i imovine, bolesti, nepovoljno za zaradu, slabo zdravlje ili smrt žene ili majke.
Sa Merkurom: naučničke sposobnosti, ugledan položaj povezan sa merkurijanskim delatnostima ili naukom.
Sa Venerom: počasti ili dobrobit dolaze polovinom života, povoljan brak sa uticajnom osobom, naročito za žene.
Sa Marsom: neobuzdanost, pronicljivost, bavljenje mehaničarskim delatnostima, veliko vojno napredovanje.
Sa Jupiterom: izuzetno napredovanje u crkvi ili na području prava, brojna putovanja, dobit od poslova sa inostranstvom, povoljno za brak.
Sa Saturnom: korist od starijih ljudi, sveštenika i pravnika, pravičnost, profinjenost, povoljno za zaostavštine i nasledja, sklad u kući, dobro zdravlje, dugovečnost.
Sa Uranom: naučnike i romantičarske sklonosti, zanimanje za antikvitete, slava od istorijskih ili geoloških otkrića, najverovatnije u nekoj još neistraženoj zemlji, prijateljstva u inostranstvu sklopljena na osoben način, mogo pustolovina i izbegavanje pogubnih situacija u zadnji čas, rano razočarenje u ljubav, povoljno za brak posle tridesete; smrt u stranoj zemlji u nekoj trivijalnoj nezgodi.
Sa Neptunom: ljubaznost, energičnost, učen i delatan um, položaj u vladi ili na čelu neke naučne ustanove, obazrivost, rezervisanost, snalažljivost, spremnost, diplomatsko ophodjenje, zanimanje za okultno, uspeh, ugled u javnosti, sklad u kući, prirodna smrt.


Leave a Reply

AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE