Fiksna zvezda VEGA – WEGA 15°19’ Jarca


Fiksna zvezda VEGA - WEGA 15°19’ JarcaSazveždje Lire, nalazi se na 15°19’ Jarca

Vega je jedna od najpoznatijih zvezda na nebu, pripada sazvezdju Lyra koje po grčkoj mitologiji predstavlja harfu velikog mitskog svirača Orfeja. Njeno ime potiče od Arapske fraze koja u prevodu znači “ustremljeni orao”.
Vega je jedna od tri sjajne zvezde koje dele severni deo neba na trećine (druge dve zvezde su Arcturus i Capella), a sa Altairom i Denebom čini Veliki letnji trougao. U blizini Vege nalazi se Solarni apeks, tačka na nebu ka kojoj ceo Sunčani sistem na svom puto po Galksiji, juri brzinom od dvadesetak kilometara u sekundi.

Bleda zvezda boje safira, koja se nalazi u donjem delu Lire. Naziv potiče od reči al-Vaki. Onaj koji pada, a u Srednjem veku je bila poznata i kao Vultur Kadens ili Padajući Grifon, tj. Lešinar.
Uticaj: prema Ptolomeju ima prirodu Venere i Merkura, dok Alvidas navodi Saturn u trigonu sa Jupiterom u zemljanim znacima, posebno u Jarcu i Biku. Donosi dobročinstno, težnju ka stvaranju ideala, nadu, profinjenost i promenljivost, a rodjene pod svojim uticajem čini ozbiljnim, trezvenim, naizgled uobraženim i mahom sladostrasnim.

Sa Suncem: sklonost kritikovanju, naglost, rezervisanost, neomiljenost, prolazne počasti, uticajan položaj, neiskreni prijatelji. Ako je prisutan i Mars i nalazi se iznad Zemlje, a Mesec je sa Prokionom, smrt od ujeda besnog psa.
Sa Mesecom: javno osramoćen, verovatno zbog falksifinovanja, gubitci zbog pisanja, u izvesnoj meri loše zdravlje, poslovni uspeh, dobit u vidu godišnje plate ili penzije. Ako se neka zloćudna planeta poklapa sa Skeatom, nasilna smrt.

Sa Merkurom: sumnjičavost, rezervisanost, ogorčenost, osujećene ambicije, dvolično ponašanje, tajni neprijatelji sa uticajnih položaja, neprilike sa majkom, poslovni gubitci.
Sa Venerom: tvrdokornost, hladnoća, beda; loše zdravlje, ružnoća ili deformisanost.
Sa Marsom: nautička zanimanja, nepopularna shvatanja, moralna hrabrost, povoljno za dobit.
Sa Jupiterom: gubitci zbog zakonskih delatnosti, povoljno za zaradu, opasnost od hapšenja.
Sa Saturnom: žestoke strasti, svojeglavost, originalnost, mnoge teškoće merkurovske prirode, ugled trpi zbog krivih optužbi, nevolje sa pretpostavljenima, poteškoće u kući, malo dece, ako će ih uopšte biti, druga polovina života je povoljnija, naprasna smrt.
Sa Uranom: sklonost kritikovanju, prenagljenost, uzdržanost, žestoke strasti, materijalistički nastrojen, brojna razočarenja, žalost u kući, mnogo dobitaka i gubitaka, mnoštvo otvorenih i prikrivenih neprijatelja, nesrećna ili nasilna smrt.
Sa Neptunom: stidljivost, ljubav prema muzici, zanimanja za okultno, praktičan i naučnički um, povezanost sa okultnim društvima, materijalni uspeh, moguće razaranje doma, podložnost nezgodama, prirodna smrt u dubokoj starosti, naročito kada je Mars povoljno aspektovan.


Leave a Reply

AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE