Categories: Soulfood

Glavobolja: Lečite organ u kome se bolest javlja, a ne glavu!

Published by
Jasmina Knezevic 063222539
Share

 

Ajurveda (sanskrit: आयुर्वेद; Āyurveda “nauka o dugom životu“) oblik je tradicionalne medicine poreklom iz Indije.

Ova tradicionalna indijska nauka o zdravlju, svoje principe brige za zdravlje (svasta) zasniva na “celokupnom (holističkom ) opsegu života” i svetom i prirodnom načinu življenja.

Najranija literatura o ovoj drevnoj medicinskoj praksi pojavila se tokom vedskog perioda u Indiji od 5.000 p. n. e. do 500. godine n.e. Tokom ovog perioda nastala su Sušruta Samhita (Suśruta Saṃhitā) i Ćaraka Samhita (Charaka Saṃhitā), Rigveda i Atharvaveda, tradicionalne medicinske enciklopedije nastale iz različitih izvora, koje čine osnovu ajurvedske medicine. Narednih vekova, ajurvedski terapeuti razvili su veći broj medicinskih i hirurških procedura za tretman raznih bolesti. „Velika vremenska distanca fragmentisala je ajurvede u funkcionalno odvojene i pojedinačno različite pristupe i postupake, koji su se kao nezavisni održali unutar tradicionalnih ajurvedskih porodica i ajurveda škola.”  Trenutna ajurvedska praksa smatra se delom tradicionalne (komplementrane i alternativne) medicine.

Posebna Radna grupa za tradicionalnu (komplementarnu i alternativnu) medicinu pri Udruženju za javno zdravlje Srbije, 2009. godine je u konačnom predlogu Pravilnika o bližim uslovima, načinu i postupku obavljanja metoda i postupaka tradicionalne medicine, stala na stanovište da ajurvedu u Srbiji treba legalizovati kao metodu tradicionalne medicine i svrstatala je u prvu grupu („Metode dijagnostike i lečenja“): kao jednu od petnaest tradicionalnih metoda dijagnostike i lečenja.

Ajurveda, posmatra i analizira ljudski život i njegovo zdravlje kroz jedinstvo tela, duha i uma i opisuje korisne, beskorisne, srećne i nesrećne aspekte života. Zdravlje je definisano kao; stanje ekvilibrijuma dosha (humoura), agni (digestivnih sokova, enzima i hormona), dhatu (tkiva) i normalnog izlučivanje mala (otpadnih materija), zajedno sa srećnim stanjem atma (duše), indriya (senzornih i motornih organa) i manas (uma).  Ajurveda svoje principe prvenstveno zasniva na ravnoteži tri elementarne energije: (vazdušnom prostoru – „vetar“), (vatri i vodi – „žuč“) i (vodi i zemlji – „sluz“). Prema ajurvedskoj medicinskoj teoriji, ako su ove tri energije u jednakim količinama (uravnotežene), telo će biti zdravo. Ajurveda svoje metode takođe zasniva i na telesnim vežbama, manuelnoj masaži, jogi i meditaciji. Tradicionalno, ajurveda se primenjuje isključivo u Vastu objektima.

Najnovija istraživanja otkrila su da oko 20% ajurvedskih tretmana sadrži toksične nivoe štetnih metala poput olova, žive i arsenika.

Dodatnu brigu i oprez zahteva upotreba biljaka koje u sebi sadrže otrovne supstance i nepostojanja kontrole hemijske, bakterijološke ispravnosti i kvaliteta sirovina, u ajurvedskim postrojenjima i procesima proizvodnje.

Klasična medicina ovu granu smatra alternativnom, ali je veoma popularna u određenim krugovima. Principi ajurvede ne potiču iz  naučnih istraživanja, već iz hinduističkog filozofskog sistema Samkhia. To je njihova karakteristika i glavna razlika od tradicionalnih zapadnoevropskih medicinskih postulata. Poznati lekar i filozof Harisha Johari, koji je dugo proučavao ajurvedu, ostavio je iza sebe mnoga korisna dela.
Posebna pažnja posvećena je proučavanju uzroka glavobolje.Prema njegovom istraživanju, stalna glavobolja pritiska u različitim delovima glave ukazuje na ozbiljnije probleme od uobičajene slabosti. Svaki deo glave povezan je sa određenim unutrašnjim organom ili čitavim sistemom. Zbog toga redovna, ponavljajuća koncentrovana glavobolja ukazuje na probleme u drugim delovima tela.

 

Bol u prvom predelu (1.) signalizira infekciju desni i zuba.
Ako očne jabučice bole (2.) onda je povećana kiselost tela.
Očna duplja (3.)boli kod gastritisa.
Četvrto područje reaguje na upalne bolesti stomaka.
Bol u petom području javlja se tokom pogoršanja peptične čirne bolesti.
Šesti sektor reaguje bolom na poremećeni rad creva.
Sedmi sektor boli – postoje problemi sa jajovodima.
Bolest bubrega izaziva bol u sedmom području.
Glavobolja u potiljku (9.)se javlja zbog problema u urinarnom traktu.
Bol u desetom području je rezultat neuralgije.
Česti bolovi u jedanaestom regionu ukazuju na stvaranje katarakte.
Bol u dvanaestom predelu se javlja kod poremećaja mozga i kičmenog nerva.

Ajurveda je korisna u ukazivanju na stvarne uzroke glavobolje. Postaje jasno da nijedna tableta protiv glavobolje ne leči bolest koja je zapravo uzrokuje. Uz redovnu glavobolju na istom području, morate delovati promišljenije i lečiti organ u kome se bolest javlja, odajući glavobolju, a ne samo glavu.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Published by
Jasmina Knezevic 063222539

Recent Posts

11. lunarni dan “Kundalini“, “Ognjeni mač“, “Kruna“, “Greben“, “Lavirint“

Ovaj dan smatraju energetski najjačim danom u celom lunarnom ciklusu. Simbolizuje se lavom sa krunom.…

Astrološki događaji za 18.05.2024.

Zgrabite svoj natalni horoskop ili Klik na link NATALNA KARTA   Dragi ljubitelji astrologije, pred…

Sunce konjunkcija Jupiter *tranzit

Zgrabite vaš natalni horoskop ili Klik na link NATALNA KARTA Ukoliko ima ličnih tačaka ili…

Venera konjunkcija Uran *tranzit

Konjunkcija Venere i Urana na 23° Bika daje priliku da eksperimentišemo sa novim formama odnosa,…

Japanski kalendar Srećnih dana za MAJ 2024.

18.05.2024. 友引 TOMOBIKI TO ~ Dan Uticaja na Prijatelje Ovo je dan polovične sreće za…

Merkur u znaku Bika *tranzit

Merkur počinje tranzit kroz zodijački znak Bika 15.05.2024. godine te će biti lakše da se…