Runa Is, Isa


Neaktivnost, blokada, stagnacija, rigidnost, zadrtost, ukočenost, nepostojanje promene, potencijal, usporenje. Neke stvari stoje u mrtvoj tačci ili se vrte u krug, ne donoseći nikakve promene. Na vašu situaciju ne možete da utičete i da pokrenete stvari iz učmalosti, ali shvatanje da i ispod leda postoji život, može da vam donese olakšanje. Trenutno je situacija vrlo statična, smrznuta i vreme je da razmislite na koji način možete da je promenite.
U stara vremena Nordijcima je Is (led) bio bitan dio svakodnevnog života. Pretio je njihovim usevima i brodovima gotovo čitave godine, ali je isto tako bio prihvaćen kao simbol stvaranja. Vatra je topla i ugodna, ali mora biti uravnotežena zimskim smrzavanjem kao što je rođenje uravnoteženo smrću. Is predstavlja period odmora pre aktivnosti. Is odgađa planove za pogodnije razdoblje, otklanja žestinu iz sukoba, podrazumeva hlađenje osećanja. U postavi sa drugim runama ona odlaže, smrzava učinak drugih runa.

IS, ISA

Značenje:
led, neaktivnost, blokada, stagnacija, povlačenje, odmor

Magijska upotreba:
za zaustavljanje procesa

Povezanost s mitovima i bogovima:
Nifelheim

Analiza:
U stara vremena Nordijcima je Is (led) bio bitan dio svakodnevnog života. Pretio je njihovim usevima i brodovima gotovo čitave godine, ali je isto tako bio prihvaćen kao simbol stvaranja. Vatra je topla i ugodna, ali mora biti uravnotežena zimskim smrzavanjem kao što je rođenje uravnoteženo smrću. Is predstavlja period odmora pre aktivnosti. Is odgađa planove za pogodnije razdoblje, otklanja žestinu iz sukoba, podrazumeva hlađenje osećanja. U postavi sa drugim runama ona odlaže, smrzava učinak drugih runa.

Koreni:
Isa je Runa Leda. Simbolizam nepokretnosti, blokade, nepostojanja razvitka se može videti i u samoj Runi – koja se nikada nije menjala niti varirala ni u jednoj verziji Futarka. Čak i sama reč, koja polazi od IE korena -eis* (mraz, led) je ostala praktično ista u svim severnim jezicima. OHG i OE reč is, OICE reč Iss, sve do modernih reči, kao što je englesko “ice.”

Alternativni načini izgovora:
OHG – is, isa
OE – is, isar
ON – iss, is, isar
GO – iiz, eis

Istorijski pogled:
Led je bio veoma važna ideja za severne narode; oni su u njemu videli i lepotu, i opasnost, i pre svega nepromenjivost. Ono što je zamrznuto ostaje isto kao što jeste, dogod se ne otopi. Nema promene, nema propadanja, ali nema ni razvitka.

Interpretacija:
Isa je verovatno najopasnija Runa Futarka, u većini značenja u kojima se pojavljuje. Ona vlada životima većine ljudi, držeći ih u stazisu, u mestu, bez mogućnosti da se razvijaju dalje. Ona simboliše nedostatak volje za promenu, nemogućnost… zamrznutost.
Rigidnost i odbijanje promena su takođe povezani sa Isu; toliko jaka je ova veza, da su stari severni narodi metalne oklope zvali upravo “led” (izraz “ručni led” je, recimo, označavao debele narukvice od čelika kojima su se odbijali udarci u borbi). Ako se setite ideje “karakternog oklopa” koja postoji u modernoj psihologiji – mentalnih konstrukcija sastavljenih od racionalizacija i opsesija koje rastu preko naših psiholoških ožiljaka – cela ideja dobija čitavu novu dimenziju.
Birokratija, ukočenost, zadrtost, nepromenjivost… sve te osobine čine Runu Isa najizrazitije negativnom od svih. Ona je takođe i najteža za prevazilaženje. Hagalaz dođe i prođe, čovek je prinuđen da se nekako prikupi posle njega. Nauthiz, kao što i sama Runska Pesma kaže, ne daje mnogo izbora; on mora biti rešen. Isa, međutim, kada jednom uhvati čoveka, ne pušta ga – dogod ovaj ne skupi snage da razbije ledene okove koji ga drže… što može da bude nikada.
Svaki put kada želite nešto da uradite, ali prosto ne možete sebe na to da naterate, svaki put kada se nalazite u nekoj situaciji koja traje i traje i traje, a vi nikako da uradite nešto što će to konačno da prekine… u svakom od tih slučajeva, vi se susrećete sa energijom Ise. Kada naučite njenu lekciju u potpunosti, i kada pogledate okolo, iznenadićete se koliko ljudi u vašoj okolini živi pod potpunom vlašću ovog principa.
Osim ovoga, postoji direktna veza između Ise i takozvanih “ja-fenomena” (ono što se u psihologiji češće naziva “ego”), i svega što iz toga sledi. Ideje identiteta su zamrznute slike u toku promena koje nad nama vrši život. U ovaj deo nećemo dublje ulaziti, mada ga imajte u vidu – ako ste se bavili istočnom filozofijom (pogotovo Budizmom ili Taoizmom), verovatno vam je savršeno jasno zašto je “ja” povezano sa ledom.
Konačno, Isa može u jako retkim slučajevima da ima pozitivno značenje ili pozitivne upotrebe, kao balans za neki prebrz ili prejak tok u životu. Kada život preuzme na sebe ubrzan i potpuno haotičan tok, Isa se može upotrebiti da taj tok smiri i uspori. Ovo je, međutim, vrlo pipava operacija, pošto zamrznutost u mestu nije mnogo bolja od ludog jurenja u nepoznatom pravcu. Takodje, u “pozitivnim značenjima,” Isa u divinaciji može da označava stvar ili osobu sa potencijalom. Nekoga ili nešto što ima potencijal da uradi mnogo toga, ako bi se odmrzlo iz stazisa.

Asocijacije:
neaktivnost, blokada, stagnacija, rigidnost, zadrtost, ukočenost, nepostojanje promene, potencijal, usporenje

Magijske upotrebe:
Zaustavljanje nekog procesa koji je u toku. Simbol za blokadu koja postoji.
“Prokletstvo Ise.” Sve magijske upotrebe Ise su potencijalno opasne za Maga koji ih koristi; osim u slučaju razbijanja blokade, Isu treba upotrebljavati samo ako postoji potpuna sigurnost u svoju snagu volje za prevazilaženje ukočenosti koja sledi.

Posebna magijska upotreba 1: “Razbijanje Leda”
Razbijanje Leda je jedan jednostavan ritual koji se koristi da bi se život pokrenuo iz stazisa. Koristi se kada Mag shvati da postoji mnogo toga što bi trebalo da uradi, a što nije u stanju nikako da uradi zato što ne može sebe da natera da se pokrene.
Potreban je jedan pljosnat i okrugao kamen (što pljosnatiji i što okrugliji), nekoliko cm u rasponu. Izvrši se meditacija nad Runom Isa, i Runa se ureže u kamen, kao i prilikom običnog urezivanja (pažnja: nađite mekši kamen, ne parče granita, i imajte vrlo oštro šilo na raspolaganju). Zatim, držeći Runski Kamen u rukama, uđite ponovo u opuštanje i centar, pa se zatim koncentrišite na stvari koje MORAJU biti urađene. Slike i ideje o tim stvarima, kao i o preprekama koje vas sprečavaju da te stvari izvedete, sve “saspite” u kamen – vizualizujte kako ideje i slike teku niz vaše ruke pravo u kamen, u koji bivaju upijene.
Kada završite sa ovim, uzmite čekić (ili neki težak metalni predmet koji se ne raspada lako), i šaku-dve soli. Stavite kamen na neku čvrstu podlogu, i udarite ga čekićem iz sve snage. i ponovo, i ponovo, dogod Runa nije potpuno razbijena na komadiće. Pospite so preko tih komadića, zatim sve prikupite u parče papira ili tkanine. Izađite iz kuće, i prošetajte se malo, razbacujući usput parčiće; samo parče tkanine bacite na kraju u đubre, ili ga (još bolje) spalite. Ako su vam neka reka ili more u blizini, možete komadiće da prospete i u vodu.

Posebna magijska upotreba 2: “Prokletstvo Ise”
Ovo vam pominjem ne da bi ste to izvodili, već da bi ste znali o čemu se radi. Prokletstvo Ise je vrlo prosta stvar, koja se svodi na proklinjanje nekog čoveka da “zauvek ostane isti kao što je i sada.” Uglavnom ga koriste samo Haotici, i malo je verovatno da ćete naići na nešto takvo što zaista i deluje (osim na sugestivno-hipnotičkom nivou), ali treba znati o čemu se radi.
Pričaćemo i o “odgovoru” na ovu upotrebu kada dođemo do Rune Sowulo.

IS (ISA) – MIROVANJE, LED
Bolje je pričekati i sve odložiti za neka bolja vremena. Prepreke i odlaganja, nego se i čekanjem štiti od zlih misli i iloših uticaja. Smirivanje stvari dovešće i do ublažavanja sukoba. Ako je pitanje vezano uz emotivni život, u zavisnosti od okolnih runa, može označavati duboke emocije ili potpuni nedostatak.

Prema Sinhronaru Isa je jedan od 4 Moći Vremenskog Prostora – ISE je Koncentrisana Volja koja Vremenski Prostor dovodi do sazrevanja (Alpha 26)


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Ji Djing Heksagram 21 Shih Ho Prekraćivanje

Fri Dec 25 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email 21 SHIH HO PREKRAĆIVANJE Ograničenje je ključni faktor u situaaciji u koju ste upleteni, u problemu sa kojim ste zaokupljeni. Nemate potpunu slobodu akcije i na stazi koja vodi prema vašem cilju ima prepreka. Te prepreke moraju biti uklonjene: morate poduzeti odlučujuću akciju, […]