Ji djing 42 IHeksagram 42. I Porast

“Vladati znači služiti” – jedan je od temeljnih aksioma mudraca koji su sastavili “I Ching”.
Trenutak je da vam ovo pravilo bude stalno na umu. Ako ste svesni potrebe da razmotrite zahteve drugih možete se uspešno angažovati u smionim poduhvatima i kreirati veće promene u životu.
Izuzetno velika količina energije struji postojećom situacijom. Tako mnoge stvari postaju moguće, čak i vrlo teški poduhvati. Sada je važno da dobro iskoristite ovo vreme, jer će se uslovi promeniti. Sledite svoje svakodnevne ciljeve i budite istrajni u tome. Da bi ostvarili uspeh nagovešten ovim heksagramom, imajte na umu da vaši ciljevi treba da donesu DOBROBIT čitavoj zajednici. Energija koja vam je dostupna može se korisno primeniti samo na plemenita nastojanja.
Ako ste vođa, poslodavac, direktor ili neka druga uticajna figura u zajednici, sada je povoljno vreme da pokažete velikodušnost prema podređenima. Možda će se od vas zahtevati da žrtvujete nešto od svog ličnog imetka za tuđu dobit. Ovakvim gestovima se ostvaruje izuzetna DOBROBIT za čitavo društvo. Ljudi, dirnuti vašim ponašanjem, odano i požrtvovano posvetiće se zajednici. Kinezi za ovaj heksagram kažu: „Ispravno vladati znači služiti.“
Oni koji se bave političkim i poslovnim stvarima će sada moći uspešno da iskoriste taj moto za sospstvenu DOBROBIT, pod uslovom da su im ciljevi časni. Vreme je, između ostalog, idealno za dobrotvorni rad. Ono će vam otvoriti puteve ka još neistraženim područjima potencijalnog napretka. Plemenite akcije će obogatiti i društvene, porodične i liačne odnose. A možda su vam ciljevi sada okrenuti ka unutra, ka ličnom razvoju? Zbog obilja dobronamernih uticaja koji vas okružuju, pruža vam se izvanredna šansa za samorazviće. Bilo da želite da prekinete sa starim navikama ili da započnete nove aktivnosti, sada su snage pravilno raspoređene. Ovo je posebno povoljno vreme da prekinete sa samopolvađujućim navikama i učvrstite u sebi zdrav temelj kroz crtu suštinske dobrote, osećaj za egzistencijalni smisao i perpsektivu življenja. Kada odbacite loše navike, videćete da u vama mogu uhvatiti korena bolji i napredniji oblici ponašanja. Samosvest i samodisciplina su ključevi ovakvog preobražaja. A ljudska dobrota – njegov rezultat.Dobitak. Povoljno je imati određeni cilj i preći veliku vodu.

 

LINIJE
9 na dnu: Vreme je povoljno za velike poslove – najviša sreća. Nema greške.
6 na drugom mestu: On dobija dvadeset kornjačinih oklopa koje ne može da odbije. Nepokolebljiva istrajnost na pravom putu donosi sreću. Kralj prinosi žrtvu Gospodaru Neba. Sreća.
6 na trećem mestu: Obogatio se zahvaljujući nesrećnim okolnostima, ali pošto je iskreno delao – nema greške. On hoda srednjim putem i predstavlja se princu sa obeležjima svoga položaja.
6 na četvrtom mestu: On hoda srednjim putem i princ prihvata njegove savete. Sve je povoljno ako dobije zadatak da preseli
glavni grad.
9 na petom mestu: Budi iskren, suzdrži se od pitanja, i uživaćeš u najviši sreći. Poverenje i iskrenost su vrline koje svi priznaju.
9 na vrhu: On nikome ne donosi dobitak i zato ga napadaju. Nepostojano srce donosi nesreću.

 

TUAN DŽUAN
U ovom heksagramu” (JI: Dobitak) dobitak je gore, gubitak je dole. Tada je radost ljudi bezgranična. Kada oni koji su gore dosežu do svih koji su dole, njihova vrlina zrači blještavim sjajem.
“Povoljno je imati određeni cilj”, jer središnji i ispravan put vodi do velike sreće.
“Povoljno je preći veliku vodu,” jer put drveta donosi uspeh.”
(Ovaj heksagram je sastavljen od) kretanja koje je nežno i blago; tako svakodnevni napredak može svakodnevno da se odvija. Nebo deli svoje darove, zemlja rađa svoje plodove; tako stvari neograničeno rastu. Dobitak se uvek ostvaruje u skladu sa vremenom.

 

SJANG DŽUAN
Vetar i grom stvaraju sliku dobitka. Tako i pravi čovek: kada vidi ono što je dobro, sledi ga; kada ima mane, oslobađa ih se.

1. “Najviša sreća. Nema greške.” Iako se na tako niskom položaju ne treba upuštati u velike poslove.
2. Onaj ko mu donosi dobitak dolazi izvana.
3. “Obogatio se zahvaljujući nesrećnim okolnostima.” To je nešto što svakako zaslužuje.
4. “Princ prihvata njegove savete,” jer vode u dobitak.
5. “Budite iskreni, suzdržite se od pitanja.” Iskrenost omogućava potpuno ostvarenje onoga što je željeno.
6. “On nikome ne donosi dobitak”: to pokazuje jednostranost. “Zato ga napadaju,” ali to dolazi izvana.

 


AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE