Ji Djing Heksagram 12 P’i Stagnacija


Ji Djing Heksagram 12 P’i Stagnacija

12 P’I MIROVANJE
Ovaj heksagram ukazuje na konfuznu situaciju, u kojoj stvari nisu onakve kakve izgledaju. Vreme je da se držite svojih principa i nastavite putem koji se vama čine ispravnim, ne dopustite da vas usmeravaju drugi koji nisu dobronamerni. Posebno ne dozvolite da budete upleteni u poslove koji mogu biti rizični, čak i opasni. Ako to učinite, imaćete razloga da zažalite.

12 Pi, Zastoj
Gore: ĆIEN – nebo, muškarac
Dole: KUN – zemlja, žena

Zastoj izazivaju zlotvori. Predskazanja nagoveštavaju zlo za pravog čoveka, ali on ne sme da zanemari svoju pravičnu istrajnost. Veliko odlazi, malo se približava.

 

ZASTOJ, MIROVANJE
Snage u prirodi su sve, bez izuzetka, dospele u potpuni ćorsokak. Nema odgovarajuće razmene medu stvarima i ništa produktivno se ne može ostvariti. Prirodna saradnja koja podstiče rast svih stvari je prekinuta i onemogućena. Komunikacijske veze su popucale. zato nije poznato šta je potrebno za dalji razvoj i on se ne može nastaviti. Kad razvoj zastane, nastaje ZASTOJ. Svaki vaš koristan uvid i ideja naići će na apatiju i odbacivanje. Vaša okolina nije prijemčiva čak ni za altruističke i nesebične pobude s vaše strane. Problem nije u vašim motivima. Bilo da vam je namera brza zarada ili poklanjanje u dobrotvorne svrhe, ne možete postići ništa. ZASTOJ je neiscrpni izvor neosnovanih i apsurdnih nesporazuma.
ZASTOJ stvara pogodno tle za propadanje i dekadenciju. Nedostojne osobe ili ideje mogu da se uzdignu na vrlo uticajne položaje. Politička i društvena sredina postaje stvarno korumpirana, i tu osobe od načela ne mogu da učine ništa osim da sačekaju menu zbivanja. Vodje sada nisu u kontaktu sa svojim sledbenicima, a društveni sistemi gube na značaju. Ljudi se postepeno gube u lavirintu suprotnih, neusaglašenih ciljeva i stavova i svuda se oseća nepoverenje. Sve stvari dospevaju do mrtve tačke i stoga se ljudima više ne može pomoći.
Intenzitet vašeg društvenog života je opao zahvaljujući nedostatku dubljeg razumevanja medu ljudima. Umetnički poduhvati, ranije hvaljeni kao brilijantni ili avangardni, sada izgledaju bezvredno, nenadahnuto. Istinski velika i nadahnuta dela bivaju potpuno zanemarena. Uprkos svemu, ne dovodite u sumnju svoju unutrašnju viziju i etiku. ZASTOJ je teško vreme i vi stvarno tu ne možete ništa da učinite. Ako učestvujete u društvenim aktivnostima, povući će vas nepovoljna atmosfera, pa ćete i sami početi da stagnirate. Morate, po bilo koju cenu, da izbegnete konfuziju koja nastaje kada kosmosom zavlada potpuni razdor. Povucite se.
Nemojte pokušavati da utičete na druge pošto to nije moguće. Nemojte kompromitovati svoja načela niti snižavati svoje standarde, jer haosu nema kraja i ništa razumno se ne može postići. Jer, bivaćete sve dublje i dublje uvučeni u beskrajni nered.
Ignorišite primamljive nagrade i unosne zarade zbog kojih biste zauzvrat morali da učestvujete u situaciji razdora – cena za to biće vaše poštenje, a ona je previsoka. Bolje je da, dok period ZASTOJA ne prođe, prikrivate svoja ubedjenja i udaljite se od svake situacije koja bi u vama mogla da izazove konflikt.
Odnosi su sada zapleteni, pa ste možda već uplovili u more nesporazuma i loših komunikacija. Držite se hrabro i postojano za kormilo svojih vrednosti i ne gubite veru u sebe, jer će ova vremena zasigurno proći. Sve ovo važi i za zdravstvene probleme.
Uspećete da ih pobedite jedino oslanjanjem na sopstvene snage. Trigrami se u ovom heksagramu nalaze u jukstapoziciji ĆIEN, kreativnost, se pomera na gore i tako udaljava od KUN, prijemčivosti. Korisne i važne komunikacije su onemogućene. Zbog delovanja jakih suprotnih struja, ZASTOJ bez pokretnih linija pokazuje da predmet vašeg pitanja nije, niti će ikada biti, u harmoniji sa širim pravcem vašeg života.

 

LINIJE

6 na dnu: Kada se trava čupa, izvlači se busenje. Istrajnost na pravom putu donosi sreću i uspeh. Pošto nije moguće menjati sredinu, ili uticati na nju ne dovodeći u pitanje načela koja su oblikovala vaš karakter, potrebno je da se iz takve sredine uklonite. Uspeh koji se predskazuje biće mnogo dublji i značajniji od onog koji bi se dao očekivati u jednoj kompromisnoj situaciji. Važni saradnici će vam se pridružiti. Sreća.

6 na drugom mestu: Sreća za obične ljude koji znaju kako da se dodvore vlastima. Pravi čovek se prilagođava zastoju. Bolje je mirno prihvatiti ZASTOJ nego se nagađati sa vođama i ljudima koji se dobrovoljno žrtvuju za njih. Ako ostanete po strani, nećete dovesti u pitanje svoja načela. Predskazuje se uspeh.

6 na trećem mestu: Stid u srcu. Pošto ste se uz pomoć sumnjivih metoda i motiva domogli svog položaja, vaši planovi se neće ostvariti. Kajanje, ali stoga i poboljšanje.

9 na četvrtom mestu: Ko sledi volju i zapovesti neba, ne može da pogreši. Njegovi pratioci takođe uživaju u blagostanju. Moguće je uspostaviti napredak i red u situaciji. Ako se, u skladu sa kosmičkim tendencijama, iskreno odazovete ovom zadatku, vi i vaši saradnici imaćete velike
koristi. Ali, ako sami sebe naimenujete za vođu, dobićete vrlo loše rezultate.

9 na petom mestu: Zastoj se približava kraju. Sreća prati pravog čoveka, ali opasnost i dalje preti. On mora da ojača sebe onako kao što se mladice duda ojačavaju čvrstim sponama. Na vidiku je promena na bolje. Stvari se sada mogu ispraviti. Ipak, sada su opreznost i suzdržanost najvažniji. Ako se pridržavate ovog saveta, uspeh vam je dvostruko osiguran. Tako ćete sagraditi jedan čvrst temelj za buduća vremena.

9 na vrhu: Zastoj je savladan. Prvo zastoj, potom radost.  Prilika da se ZASTOJ prekine i napredovanje nastavi je nadohvat ruke. To se neće desiti samo od sebe. Da bi čovek dosegao najveće visine uspeha i održao se na njima, potreban mu je jedan snažan, kontinuiran osećaj svrhovitosti i smisla.

 
TUAN DŽUAN

“Zastoj izazivaju zlotvori. Predskazanja nagoveštavaju zlo za pravog čoveka, ali on ne srne da zanemari svoju pravičnu istrajnost.
Veliko odlazi; malo se približava.” Na taj način zemlja i nebo se ne sjedinjuju, i nijedno biće ne oseća uzajamnu bliskost prema drugima. Visoko i nisko se ne sjedinjuju, i u celom svetu države propadaju.
Tamni princip je unutra, svedi princip je spolja. Slabost je unutra, snaga je spolja. Običan čovek je unutra, pravi čovek je spolja.
Put običnog čoveka raste, dok put pravog čoveka opada.

 
SJANG DŽUAN

Nebo i zemlja su razdvojeni: slika zastoja. Tako se i pravi čovek povlači u sebe da bi izbegao zle uticaje, On ne traži ni slavu ni bogatstvo.
1. “Kada se trava čupa, izvlači se busenje. Istrajnost na pravom putu donosi sreću i uspeh,” zbog trajne odanosti vladaru.
2. “Pravi čovek se prilagođava zastoju,” i ne meša se sa masama.
3. “Stid u srcu” proističe iz neprikladnog položaja.
4. “Ko sledi volju i zapovesti neba, ne može da pogreši,” zato što se ostvaruje ono što je željeno.
5. “Sreća prati pravog čoveka,” jer je položaj linije ispravan i prikladan.
6. Zastoj na kraju mora da se nadvlada. Zar on može večno da traje?

Izvor: Ji Djing, David Albahari


AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE