Ji Djing Heksagram 52. Gen Planina, Mirovanje


Ji Djing 15.05. 52. Gen Planina, Mirovanje

52. KEN PLANINA
Ovo je trenutak za mir u vašem zivotu. To je mir koji sledi nakon energičnog kretanja i mir snage, koji prati prikupljanje snaga za kretanje naprijed. U vašem životu neka situacija, ili sled dogadaja, dolazi do kraja. Nalazite se u novoj situaiciji, i iskusićete novi sled dogadjaja. Došao je trenutak da se angažujete u mirnom procesu samoispitivanja: ovo će vam dati potrebnu snagu da preduzmete korake koje će tražiti situacija koja se sada razvija.

52. Gen / Mirovanje
Gore: GEN planina, čvrstina
Dole: GEN – planina, čvrstina

Kada su leđa tako mirna da se čovek oseća bestelesan ili kada hoda dvorištem a ne primećuje ljude – nema greške.

MEDITACIJA, MIROVANJE, PASIVNOST, INTROSPEKCIJA
Vaš unutrašnji život treba da je sada u centru pažnje. Od posebne je važnosti da meditirate o predmetu svog pitanja, jer samo u takvom okviru svesti možete ponovo da uspostavite sklad sa taom.
MEDITACIJA u ovom kontekstu znači stanje u kome vaše misli ne lutaju van okvira aktuelne situacije. Ne radi se o aktivnom činu nego o stanju svesti. Jednom kada se um smiri a ego priguši, prevazilazi se unutrašnji metež. Kroz unutrašnje mirovanje i objektivizaciju utisaka iz spoljašnjosti, približavate se prosvetljenju. Pošto je vaše delanje u skladu s kosmosom, postići ćete izuzetan napredak.
Pre svega, MEDITACIJA i unutrašnja smirenost će vam pomoći da uravnotežite sebe, zatim, pošto uspostavite krajnju unutrašnju objektivnost, znaćete šta vam je činiti i kada je pravo vreme za to. Tako ćete izbeći greške i njihove posledice.
Usled formalne složenosti svetovnih zbivanja, vrlo je važno postići unutrašnji mir koji čoveku omogućava da ne reaguje impulsivno, nego prikladno situaciji. Svoje misli usredsredite na sadašnjost i ne dozvolite da vas vode predrasude. Tako će sve vaše akcije biti prikladne i dobro prihvaćene. I odnosi će sada imati velike koristi od unutrašnjeg mirovanja. Izbegavajući razmišljanja koja sežu predaleko u budućnost, i maštanja o tome šta će se desiti, vi možete da savladate smetnje koje proističu iz vašeg ega. MEDITACIJA vas takođe sprečava
da činite društvene gafove zbog kojih biste se kasnije kajali. MEDITACIJA obnavlja i um i telo. Tek kada umirite stres zasnovan na ličnim
projekcijama i fantazijama, postižete pravu opuštenost. Impulsi koji se posle ispolje su u skladu sa vašim pravim potrebama. zaustavite misli. I to odmah!
Mirovanje, GEN, u gornjem trigramu kosmičkih ideala, ponavlja se i dole, u trigramu – ljudskih odnosa. Bez promene, MEDITACIJA sugeriše da se budućnost u pogledu vašeg pitanja, ne može isplanirati i predvideti. Razmišljanje o njoj samo vas može bolno uznemiriti.

U opisu Čuang Cea, taoističkog mudraca iz 4. veka p.n.e., vidi se praktična primena ovog heksagrama:
“Nemoj biti sakupljač nagrada. Ne skladišti utvrđene šeme. Ne budi ono što nisi. Ne robuj znanju, naizgled gospodareći njime. U sebi realizuj
Beskonačno do najvišeg mogućeg stepena i putuj kroz oblasti koje nisu označene ni na jednoj geografskoj karti. Primeni do kraja ono što ti je od
Prirode dato, ne opterećujući se svojim subjektivnim gledištima. Jednom rečju, delaj sasvim bez napora.
Um savršenog čoveka nalik je na ogledalo. Ogledalo ne juri za stvarima da bi uhvatilo njihov odraz. Kad ih odražava, ne čuva to za sebe. Tako ga ništa ne može ozlediti. Tako ga ništa ne može pokvariti.

Lao Ce ovako razmišlja o meditativnom raspoloženju:
Onaj ko zna ne govori.
Onaj ko govori ne zna.
Zato zatvori usta.
Ukini želju.
Ublaži oštrinu.
Čvorove odveži.
Svetlost priguši.
Postani Jedno s prašnjavim svetom.

LINIJE

6 na dnu: Mirovanje nožnih prstiju – nema greške. Nepokolebljiva istrajnost na pravom putu donosi dobitak. Kada unutrašnji mir prožme sve aspekte vašeg života, a ne samo ovu situaciju, vi ćete dokučiti pravi smisao stvari. Iz toga proizilazi velika sreća. Pošto je ovo tek početak situacije, vi vidite stvari onakve kakve jesu. Vaši motivi i interesi još uvek su nesebični. Nastavite sa ovakvim objektivnim stavom i napredovaćete.

6 na drugom mestu: Mirovanje listova (na nogama). On ne može da pomogne onome koga sledi i srce mu je prepuno tuge. Previše su vas su povukli događaji koje ste pokrenuli. Hteli biste da zastanete i ponovo promislite o svemu, ali bujica se ne da zaustaviti. A takvo stanje donosi nezadovoljstvo.

9 na trećem mestu: Mirovanje bedara i učvršćivanje kičme. Nevolja mu guši srce. Ako pokušate silom da nametnete mirovanje nepostojanim i nemirnim željama, samo ćete ostvariti dubok unutrašnji konflikt i kajaćete se. To može da bude opasno. Pokušajte da se staložite kroz relaksaciju i MEDITACIJU.

6 na četvrtom mestu: Mirovanje trupa – nema greške. Majstorski vladate svojim okvirima svesti. Samo treba da prevaziđete impulse svog ega da bi postigli ideal MEDITACIJE.

6 na petom mestu: Mirovanje vilica. Kada su reči ispravne, kajanje nestaje. Jednom kada se budete uravnotežili, biraćete svoje reči pažljivije, i izbegavati brzoplete i nepromišljene komentare. Onda vas više neće pratiti osećaj krivice.

9 na vrhu: Plemenito mirovanje – sreća.


TUAN DŽUAN
Mirovanje znači zaustavljanje. Kada dođe vreme za zaustavljanje, onda se zaustavite. Kada dođe vreme za delanje onda delajte. Kada se kreće u pravo vreme i kada miruje u pravo vreme, čovekov put je sjajan i jasan. Mirovanje (u ovom heksagramu) označava mirovanje na pravom mestu. Gornji i donji trigrami su u suprotnosti i ne slažu se. Stoga se kaže: “Čovek se oseća bestelesan. Hoda dvorištem a ne primećuje ljude. Nema greške.”


SJANG DŽUAN
Planine stoje jedna do druge i stvaraju sliku mirovanja. Tako i pravi čovek ne dopušta svojim mislima da prevaziđu njegov položaj.
1. “Mirovanje nožnih prstiju”: još uvek nije pogrešno.
2. “On ne može da pomogne onom koga sledi,” jer on neće da zastane i da ga sasluša.
3. “Mirovanje bedara” preti da uguši srce.
4. “Mirovanje trupa” označava mirovanje celog bića.
5. “Mirovanje vilica” proističe iz središnjeg i prikladnog položaja linije (u gornjem trigramu).
6. Sreća plemenitog mirovanja proističe iz činjenice da on sve do kraja pokazuje svoju dobrotu.

Izvor: Ji Djing, David Albahari


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Runa Ken, Kenaz

Wed Dec 23 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email (Akademsko) znanje, potraga za znanjem, učenje, isnpiracija, bljesak saznanja, istraživanje, nauka, nova ideja, kreativnost. Vaša situacija može da se reši kroz znanje. Znanje iz knjiga, koje vam može poslužiti kao inspiracija, dati vam nove ideje i time doneti napredak za kojim žudite. […]