Jupiter *Astronomija


jupiter astronomijaJupiter je najveća planeta Sunčevog sistema. Peta po redu, brojeći od Sunca i prva od tzv. Jovijanskih planeta. Nalazi se iza asteriodnog pojasa i prva je od spoljnih planeta. Ona je toliko velika po zapremini da u nju može da stane preko 1.300 Zemalja, a njegova masa dva puta je veća od mase svih planeta zajedno ili 318 zemljinih masa. Njegova srednja gustina iznosi 1,33g/cm3 .To je planeta sastavljena uglavnom od gasova i na njoj uopšte nema čvrstih površina. Sastoji se od 90% vodonika i 10% helijuma, dakle isto kao i zvezde, pa ga zato često nazivaju i “promašenim Suncem”.

Da ima dovoljno visoku temperaturu koja bi mogla da izazove termonuklearne reakcije Jupiter bi bio zvezda. Ovako, on je ipak planeta. Od Sunca je udaljen od 815,7 miliona kilometara do 704,9 miliona kilometara i oko njega obrne pun krug za 11 godina i 315 dana. Ono što je interesantno kod Jupitera je da njegova rotacija oko sopstvene ose nije iste dužine na ekvatorijalnom i na polarnom delu. Ovako nešto nije moguće na čvrstim planetama, ali pošto se on sastoji od gasova, njegova rotacija na ekvatoru traje 9 sati i 50 min. a ako krenemo ka polovima brzina rotacije se smanjuje, pa na polovima traje 9 sati i 55 min. što ga čini planetom sa najbržom rotacijom u Sunčevom sistemu. Zbog velike brzine rotacije on nije kružnog oblika već malo spljošten, pa tako njegov prečnik oko ekvatora iznosi 143.880 km. a oko polova 133.600 km. (ovde možemo naići na različite podatke). Srednja orbitalna brzina je 13 km/s. Nagib njegove ose je 3o , a nagib putanje 1o 18¨. Temperatura na Jupiteru je prilično ujednačena i iznosi oko -150o C. Jupiter zrači više energije nego što je prima od Sunca. Atmosferski omotač je debljine od oko 1000 km., a pritisak u njegovoj unutrašnjosti prelazi desetine miliona bara. Njegov sinodički period traje 398,9 dana. Ovog giganta možemo lako uočiti na noćnom nebu, od njega je sjajnija samo Venera ( naravno zbog njene blizine) i veoma je povoljan za posmatranje čak i sa amaterskom opremom. To je planeta prelepih boja koje su rezultat prisustva elemenata sumpora, fosfora i amonijaka u njegovoj atmosferi. Ono što već stotinama godina intrigira naučnike je njegova velika crvena pega. Danas znamo da je to ustvari ogroman uragan veličine 30.000 km. puta 15.000 km. koji besni ovom planetom već najmanje 300 godina. Inače, Jupiter je planeta na kojoj vladaju Stalni vetrovi, oluje, pa i grmljavine.

Prvi kosmički brod upućen ka spoljašnjim planetama bio je “Pionir 10” lansiran marta 1972.god. Tokom misije “Vojadžer” otkriveno je da Jupiter ima i svoj sistem prstenova sastavljen od tamnih čestica prašine. On je debeo manje od jednog kilometra, a širok je oko 6 000km. i oko Jupitera se okrene za oko 7 sati. Njegov sjaj je hiljadama puta manji od sjaja Saturnovih prstenova i veoma je teško uočljiv. 1610. gogine G.Galilej je otkrio 4 njegova najveća satelita ( Io, Evropa, Ganimed i Kalisto) i to su i danas najpoznatiji njegovi sateliti čija veličina prevazilazi veličinu Plutona. Oni se mogu uočiti i pratiti običnim dvogledom. Najveći medju njima je Ganimed sa prečnikom od 5260 km. i to ga čini i najvećim satelitom u Sunčevom sistemu. Današnja nauka poznaje 16 Jupiterovih satelita veličina od 15 km. (Leda) do 200 km. (Amaltea) u prečniku. Sa svim svojim satelitima Jupiter podseća mini Sunčev sistem tj. na sistem u sistemu. Prema poslednjim podacima broj otkrivenih satelita je uvećan na čak 62.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Astrološki dogadjaji 13.06.2015.

Sat Jun 13 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Na Aktivnoj karti dana možete pratiti iz časa u čas kretanje planeta i svetala. SUBOTA 13. JUNI će biti srednje dinamičan dan a obeležiće ga 3 lunarna aspekta. Mesec se kreće od 4° Ovna do 18° Bika.     Rani jutarnji kvadrat Meseca i […]