Kako da razumete znake?


 

Kao i svaki drugi istinski zadovoljavajući sistem, astrologija razvrstava i tumači svoje najosnovnije činjenice na mnogo načina. Za početak, svaki znak je definisan svojim polaritetom (obrascem pozitivnog ili negativnog delovanja), modalitetom (načinom izražavanja), elementom (koji opisuje osnovni temperament) i jednostavnom frazom od par reči koja izražava suštinu njegovog pristupa životu.

Polaritet: podela Zodijaka sa dva
Polaritet znaka možete razumeti tako što ćete Zodijak podeliti sa dva. Počev od Ovna, šest pozitivnih ili muških znakova smenjuje se sa šest negativnih ili ženskih znakova. Nažalost, ovo je seksistička terminologija, koja je tradicionalna, što samo po sebi nije opravdanje. Zbog toga mnogi astrolozi koriste izraze jin i jang i prave sledeću podelu:
~  Jang (pozitivni) znaci su otvoreniji, objektivniji i samopouzdaniji.
~  Jin (negativni) znaci su zatvoreniji, subjektivniji i prijemčiviji. 

Modalitet: deljenje Zodijaka sa tri
Sledeća tri modaliteta opisuju različite oblike izražavanja:
~  Kardinalni znaci su preduzimljivi. Oni iniciraju promene; oni čine da se stvari dešavaju. Kardinalni znaci su Ovan, Rak, Vaga i Jarac
~  Fiksni znaci konsoliduju, čuvaju i učvršćuju promenu. Oni su istrajni, usredsredjeni i odlučni. Fiksni znaci su Bik, Lav, Škorpija i Vodolija
~  Promenljivi znaci su fleksibilni i nestalni. Oni se adaptiraju i prila­godjavaju. Promenljivi znaci su Blizanci, Devica, Strelac i Ribe.
Unutar ciklusa Zodijaka ova tri modaliteta pojavljuju se na smenu. Energija kardinalnih inicira promenu; fiksni energiju koriste da se uko­paju u mestu i održe status kvo; energija promenljivih služi prilagodja­vanju okolnostima koje se menjaju.

Elementi: deljenje Zodijaka sa četiri
Najpoznatiji način podele znakova Zodijaka jeste putem opisivanja tem­peramenta znakova i to tako što se svakom od njih dodeljuje po jedan od četiri drevna elementa. Ta četiri elementa su vatra, zemlja, vazduh i voda.
~  Vatra donosi vitalnost, uzbudjenje i žestinu. Vatreni znaci su Ovan, Lav i Strelac
~  Zemlja daje stabilnost, zdrav razum i sposobnost da se poslovi obave do kraja. Zemljani znaci su Bik, Devica i Jarac
~  Vazduh unosi živost u intelekt i intenzivira druželjubivost. Vazdušni znaci su Blizanci, Vaga i Vodolija
~  Voda pojačava emocije i intuiciju. Vodeni znaci su Rak, Škorpija i Ribe

Kao i tri modaliteta, četiri elementa pojavljuju se na smenu.

Ponovno spajanje Zodijaka
Kada zapamtite redosled znakova, moći ćete da im dodelite odgovarajući polaritet, modalitet i element, jer se te podele uvek pojavljuju na smenu. (To se lepo vidi iz tabele 1-2.) Pomenute podele prenose i mnogo infor­macija. Ako je sve što znate o znaku njegov polaritet, modalitet i element, onda znate dosta.
Uzmite, na primer, Raka. Rak je negativan, kardinalni, vodeni znak. Zato Rakovi teže da budu introvertni i prijemčivi (negativni), sa velikom dozom inicijative (kardinalni) i jakom emocionalnom datošću – kao Helen Keler, Meril Strip i Bil Kozbi.
Ili, recimo, Lav, znak koji je odmah pored Raka, ali sasvim drugačijeg karaktera (kao što je uvek slučaj sa susednim znacima). Lav je pozitivan, fiksni, vatreni znak. Zato je on po prirodi ekstrovertan (pozitivan), odlu­čan (fiksni) i pun sjaja (vatreni) – kao glumica Lusil Bol i pevači Mik Džeger i Madona.
Ili pogledajte Devicu, koja je negativan, promenljiv, zemljani znak. Device su introvertne (negativne) osobe koje pokušavaju da budu produktivne (zemlja) i uvek smišljaju načine da neke stvari poboljšaju ili izmene (promenljive). Nije ni čudo da su poznate po svom perfekcionizmu – kao Agata Kristi, Hari Konik Jr. i Lili Tomlin.
U svakom od slučajeva, polaritet, modalitet i element znaka pružaju osnovne podatke o tome kakav je taj znak.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

ASTRO odgovor SMS-om

Fri Apr 26 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Astro odgovor na sva vaša pitanja. Godišnji ili uporedni horoskop TELEFONSKA KONSULTACIJA NAKON UPLATE svoje podatke (datum, tačno vreme i mesto rodjenja) ZAJEDNO SA VAŠIM PITANJEM posaljite putem sms-a na 063/222-539. BROJEM UPLAĆENIH SMS KREDITA KREIRATE OKVIR ZA SVOJ ODGOVOR. Ukoliko uplatite 1 […]

You May Like