Kineska vs Zapadne Numerologije


Numerologija nije jednoznačna. Dok je metoda Pitagora najpopularniji sistem koji koriste entuzijaste i stručnjaci na zapadu, kineska Numerologija je sasvim drugačija i neverovatno popularan sistem.Umesto da povezuje svaki broj sa njegovim dubokim ličnim korenima, kao Pitagorina Numerologija, kineska numerologija se bazira na zvucima koje izdaje svaki broj kada se izgovori naglas. Ako broj zvuči kao reč koja se smatra negativnoj ili nosećoj nesreću, i sam broj se smatra negativnim i nosećim nesreću. Sreća, međutim, je koncept koji ne igra važnu ulogu u zapadnoj numerologiji. Umesto toga, svaki broj nosi u sebi kako dobre, tako i loše vibracije, i od čoveka zavisi da li on izvlači najbolju moguću energiju iz svake cifre. Tako da, pogledajmo svaki od pojedinačnih brojeva jedan po jedan, da bi videli kako se oni ravnaju u oba numerološka sistema, i kada se razlikuju.

 

1 – Jedinica
Istočna Numerologija: U Kini, reč “jedan” zvuči kao reč “čast” u nekim dijalektima. Ovaj broj predstavlja samostalnost, ali takođe može značiti i usamljenost ili izolaciju. Broj 1 je jedini broj, vezan sa elementom vode, koji simbolizuje sposobnost da se probijaju barijere na putu ka nečem boljem.
Zapadna Numerologija: Na zapadu, broj 1 predstavlja muškost, broj početka i stvaranja. To je rat, primarni broj, koji priziva akciji i promeni. Pozitivno – ovaj broj se povezuje sa rukovodstvom, energijom, hrabrošću i inicijativom, ali ako je negativna, jedinica može biti nestrpljiva, impulsivna i puna konfrontacije. Jedinica je na vrhuncu kada je u akciji i radi.

 

2 – Dvojka
Istočna Numerologija: Reč “dva” zvuči kao kineska reč “siguran” i “lagan”. Dvojka se smatra srećnim brojem (kao kineski izraz кат “Dobre stvari dolaze u paru“), što predstavlja simetriju i čvrstoću. Broj 2 je povezan sa elementom Zemlje, što dodatno predstavlja stabilnost i posvećenost.
Zapadna Numerologija: Zapadna dvojka je mnogo osetljiv broj blage prirode, koji podržava ideju praštanja i razumevanja. Sa pozitivne strane – saradnja, pomoć, diplomatija i lakoća vezani su za žensku dvojku, ali ona može biti i nesigurna, melodramatična i previše stidljiva.

 

3 – Trojka
Istočna Numerologija: Reč “tri” zvuči kao kineska reč “rast” ili “rođenje”, simbolizuje život i izobilje. Veruje se da je to srećan broj, i povezan sa kineskim elementom Drveta, koji podržava kreativnost i izlazak sunca – ili, još jednom, “rođenje”.
Zapadna Numerologija: Trojka je kreativno dete u zapadnoj numerologiji. Ona je srećna, puna entuzijazma i veoma društvena. Pozitivne strane trojke su mašta, ekspresija i optimizam, ali ona može biti i jako sujetna i sebična, neskoncentrisana i neraspoložena. Neophodna je disciplina da bi se usmerile pozitivne karakteristike ovog broja.

 

4 – Četvorka
Istočna Numerologija: Četvorka se smatra veoma nesrećnim brojem u kineskoj numerologiji, a reč “četiri” zvuči kao reč “smrt”, tojest – nesreća. Četvorka se izbegava po svaku cenu u mnogim delovima Kine. Ovaj broj se takodje povezuje sa drvenim elementom, što ne iznenajue, jer predstavlja koncept smrti i ponovnog rađanja.
Zapadna Numerologija: Na zapadu, četvorka predstavlja čvrste temelje i naporan rad. Ona je jaka i stabilna, i ne ostavlja mesta neozbiljnosti. Pozitivno u četvorci je pouzdanost, praktičnost i posvećenost, ali negativni su ukočenost, frustracija, gnev i nestrpljivost. iako sreća nije deo zapadne numerologije, neka ne zaboravljamo da je najnesrećniji broj, broj 13.

 

5 – Petica
Istočna Numerologija : U kineskoj numerologiji petica može biti pozitivna i negativna. Sa jedne strane ona se povezuje sa pet elemenata prirode, tako da predstavlja ideju ravnoteže. Sa druge strane, u nekim kineskim dijalektima, reč „pet“ zvuči kao „ne“, što ima negativnu nijansu. Međutim postaje pozitivna ako se postavi u kombinaciji sa drugim rečima, kao na primer „ne smrt“, što na ponova vraća na koncept ravnoteže.
Zapadna Numerologija: Petica je jedan od najdinamičnijih i energičnih brojeva u zapanoj numerologiji i njen karakter je izuzetno društven. iako je petica originalna, lako se adaptira, slobodoljubiva i hrabra, može biti i pristrasna i neusredsređena.

 

6 – Šestica
Istočna Numerologija : Kineska reč „šest“ zvuči kao reči bogatstvo, profitabilno i glatko, što je i čini srećnoj, povezana lakoćoj i srećoj. Strašni broj 666 u zapadnoj numerologiji, zapravo je veoma pozitivan u kineskoj kulturi, koji utrojava sreću šestice. Broj 6 je povezan sa elementom metala, koji predstavlja novac i poverenje.
Zapadna Numerologija : Šestica predstavlja podršku i žrtvovanje. Smatra se najviše harmoničnim iz svih brojeva. Šestica je brižna, i cilj joj je da daje isto toliko koliko i dobija. Pozitivne strane su joj saosećajnost, romantičnost, ali šestica može biti i sebična i nestabilna, sklona da krivi sebe za sve.

 

7 – Sedmica
Istočna Numerologija : Sedmica je pozitivan broj u kineskoj numerologiji, i zvuči kao kineska reč za jedinstvo i povezanost. Povezana je sa elementom metala, koji predstavlja ideju izobilja.
Zapadna Numerologija : U zapadnoj numerologiji sedmica je tragač za istinom. To je duhovni broj, koji nikada ne prihvata nešto zdravo za gotovo, i uvek je u potrazi toga što e krije ispod očiglednog. Kontemplativna, šarmantna i pronicljiva, edmica može biti i otuđena i izdvojena.

 

8 – Osmica
Istočna Numerologija : 8 je najprosperitetniji broj u kineskoj kulturi, a „osam“ zvuči kao reči „napredak“ i „bogatstvo“. Smatra se da je veoma srećan broj i koristi se koliko god je moguće više u svakodnevnom životu u mnogim oblastima Kine (adrese, datumi venčanja, telefonski brojevi, pokloni u gotovini i td.) Broj 8 je povezan sa elementom Zemlje, mešajući u sebi ideje stabilnosti, posvećenosti i umerenosti.
Zapadna Numerologija : Osmica predstavlja ravnotežu. isto kao i u kineskoj numerologiji, osmica predstavlja uspeh i prosperitet, ali ne na gotovo. Da bi dobili, osmice moraju i pružati. Pozitivne strane osmice su efikasnosti, moć, autoritet i poštovanje. Negativne mogu biti pohlepa, agresija i nepoštenje.

 

9 – Devetka
Istočna Numerologija : Devetka u kineskoj numerologiji je pozitivan broj. Predstavlja dugovečnost. Povezuje se sa imperatorom kine. To je jedina cifra koja predtavlja Vatru, koja se povezuje sa istinom i motivacijom.
Zapadna Numerologija : Na zapadu devetka je jako težak broj. Ona predtavlja složnog i idealističnog mislioca. Puna je saosećanja i simpatije. Njene pozitivne strane su kreativnost, društvenosti, humanost i praštanje, ali ona može biti i distancirana, arogantna i daleka.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Eros i Psiha

Sun Nov 6 , 2016
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Kada se govori o planetarnim izaslanicima, i asteroidima kao njihovim predstavnicima i onima koji rade u okviru određenih planetarnih sila, za svaku od njih može se uzeti više od jednog asteroida. Jedna planeta svojim principom nosi više različitih delova priča, različitih bića, […]