Klaudije Ptolomej


Klaudije Ptolomej (gr─Źki: ╬Ü╬╗╬▒¤Ź╬┤╬╣╬┐¤é ╬á¤ä╬┐╬╗╬Á╬╝╬▒ß┐ľ╬┐¤é, latinski: Claudius Ptolomaeus) – gr─Źko-rimski astronom, geograf i matemati─Źar iz Aleksandrije. ┼Żivio je u prvom i drugom veku nove ere. Njegovo delo “Veliki zbornik astronomije”. Osniva─Ź je geocentri─Źne teorije prema kojoj se sva nebeska tela okre─çu oko zemlje. Teorija je bila na snazi tokom 1400 godina, sve do usvajanja Kopernikove heliocentri─Źne teorije. “Veliki zbornik astronomije” je ostao sa─Źuvan u arapskom prevodu na istoku. Kasnije je preveden na zapadu pod latinizovanim imenom “Almagest”.

Oko 450. godine p.n.e. u Vavilonu je nastao prvi individualni natalni horoskop. U Aleksandriji, onda┼ínjoj prestonici astrologije, nastalo je delo ÔÇ×TetrabiblosÔÇť, koje je napisao astronom i astrolog Klaudije Ptolomej koje u osnovnim crtama i danas va┼żi kao klasi─Źna astrolo┼íka literatura. Iz tih starovekovnih vremena treba pomenuti Hipokrata ÔÇô oca medicine i Hiparha, koji su se pored osnovnih zanimanja bavili i astrologijom.

Gr─Źki astronom i geograf iz II veka pre n.e. Umro u Kanopi, blizu Aleksandrije. Jedan od najve─çih nau─Źnika Starog doba, baavio se astronomijom, astrologijom, matematikom, gnomikom, optikom, geografijom, muzikom,… U ÔÇ×AmalgestiÔÇť je postavio temelje jednog tuma─Źenja planeta, poznatog kao ÔÇ×Ptolomejev sistemÔÇť ili ÔÇ×teorija epiciklusaÔÇť, prihva─çena od ve─çine astronoma do XVI veka. Pre toga, mnogi Grci su smatrali da planete kru┼że oko Zemlje po krugovima ili koncentri─Źnim sferama (27 sfera po Euksodu, 55 po Aristotelu). Medjutim ako je i bilo prihva─çeno da je udaljenost planeta od Zemlje nepromenljiva, nije se mogla objasniti njihova promena sjaja. Ptolomej, koriste─çi neke ideje Hiparha i Aolonisa iz Perga, smatrao je da je Zemlja nepokretna u centru sveta. Zvezde se nalaze na nepokretnoj sferi, koncentri─Źnoj, koja sama oko sebe rotira na jedan siredi─Źki dan. Sunce i Mesec opisuju krugove stalnim kretanjem, ne┼íto udaljenom od sredi┼íta, ┼íto potvrdjuje promenu njihovog prirodnog pre─Źnika.┬á

Planete opisuje krug, epiciklus, ─Źiji se pokretni centar preme┼íta na dugi krug koji za centar ima Zemlju, koja je smernik. Pokazav┼íi daje mogu─çe odrediti podru─Źje epiciklusa i smernika, Ptolomej je mogao da dosta pribli┼żno prika┼że kretanje planeta. Od tada bilo je mogu─çe napraviti kartu neba u trunutku rodjenja, tj uraditi horoskop. Njegova geocentri─Źna koncepcija svemira, koju je oborio Kopernik, neva┼żna je, jer astrologija uzima u obzir samo aspekte, ugaone razmake koji razdvajaju planete a ne stvarne pozicije. Napisao je i jedno delo o astrologiji, ÔÇ×tetrabiblonÔÇť, u kome se razvija teorija polja i uvodi odnose izmedju horoskopa i zakona fizike koji jo┼í uvek va┼że, naro─Źito teorije ─Źetiri elemenata i teorije ─Źetiri telesna toka.

Za Tetrabiblos se slobodno mo┼że re─çi da predstavlja svojevrsnu astrolo┼íku bibliju, koju je u II veku nove ere napisao nesumnjivi otac Zapadne astrologije ÔÇô Klaudije Ptolomej. Kao ┼íto i sam naziv govori, knjiga je sa─Źinjena iz ─Źetiri knjige u kojima se sistematski obra─Ĺuju svi astrolo┼íki fenomeni primenjeni na op┼íta i svakodnevna zbivanja, kako u mundanoj, tako u natalnoj astrologiji.

Tetrabiblos predstavlja matemati─Źki trakat u kojem je Ptolomej postavio pravila za izradu karte putem tropskog zodijaka, pisao o fiksnim zvezdama, utemeljio astrolo┼íku vladavinu nacija, te vezu izme─Ĺu znakova i aspekata. U njegovo doba astrologija i astronomija nisu bile podeljene, one su za njega dve strane iste medalje pa i u Tetrabiblosu Ptolomej ustvari….”predvi─Ĺa kroz astronomiju”.

Tetrabiblos je danas jedno od naj─Źuvenijih astrolo┼íkih dela antike i predstavlja svojevrsnu ÔÇ×astrolo┼íku biblijuÔÇť, budu─çi da je na ovim principima izgra─Ĺivana prakti─Źno sva astrolo┼íka misao od anti─Źkih vremena, sve do dana┼ínjih dana. Ova knjiga daje detaljna uputstva za tuma─Źenje najrazli─Źitijih oblasti natalnog horoskopa, kao i osnove mundane astrologije, te je kroz ─Źitavo vreme razvoja Zapadne astrologije predstavljala nezaobilaznu knjigu na kojoj je svaki zna─Źajniji astrolog gradio svoje ume─çe.┬á


Jasmina Knezevic 063222539

Jasmina KNE┼ŻEVI─ć svakodnevni rad sa klijentima kroz astrolo┼íke i numerolo┼íke konsultacije vodi od 2000. godine, autorka je i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predava─Ź sa vi┼íegodi┼ínjim iskustvom. Svoju edukaciju je zapo─Źela 1998. u okviru astrolo┼íke ┼íkole ÔÇťAstroLabÔÇŁ Aleksandra Im┼íiragi─ça. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andriji─ç) zapo─Źinje svoju samostalnu profesionalnu praksu, koja se danas zasniva na preporukama sada ve─ç desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno saradjuje na poziciji autora i urednika rubrika sa izdava─Źkim ku─çama Novosti, Mo─ç Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mese─Źnih prognoza), uklju─Źuju─çi i samostalan autorski projekat Novogodi┼ínji astrolo┼íki specijal za 2005. Od 2004. preuzima projekat Veli─Źanstveni Saturn, u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. nalazi se u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrolo┼íkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006. u Call centru Fonlider doo, razvijaju─çi iskustvo telefonskih konsultacija. Od 2006. posve─çena je isklju─Źivo individualnim astrolo┼íkim konsultacijama, a od 2012. vodi dvogodi┼ínju ┼ákolu astrologije i Numerologije, tromese─Źne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Astrolo┼íki i numerolo┼íki alati u modernom Menad┼żmentu. Pro┼íiruju─çi svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Isto─Źne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tuma─Źenja snova kreira izuzetno bogat spektar ve┼ítina i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktituje holisti─Źki pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapija (le─Źenje bojama). Inicirana za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. kod Zdenke Andriji─ç. Od 2015. edukuje pristup AKA┼áA POLJU, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokiraju─çih karmi─Źkih matrica. Jasmina Kne┼żevi─ç je sertifikovani prakti─Źar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III prakti─Źar, prakti─Źar Reiki Hronike Aka┼ía, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Fakir Birman

Sun Nov 27 , 2016
Fakir Birman je pseudonim Charlesa Fosseza koji je bez spora bio jedan od najpoznatijih astrologa 30ÔÇÖih godina pro┼ílog veka, mada je ve─çina astrologa sa sumnjom gledala na njegova ─Źisto astrolo┼íka znanja. Obdaren smislom za odnose sa javno┼í─çu i za publicitet, u─Źinio je da astrologija izadje na ulicu, medju ┼íiroke mase. […]

You May Like