Koje je tvoje drvo?


koje je tvoje drvoBeli bagrem i jabuka odgovaraju Vagama i Vodolijama, breza, jela i jasen Blizanacima i Devicama, a jasen Škorpijama i Ribama.

U MNOGIM mitologijama, posebno skandinavskoj i slovenskoj, drvo je jako poštovano. Mnogi narodi sveta drvo i danas smatraju živim bićem i simbolom neuništive energije prirode, a neki mu čak pridaju i božanske karakteristike. U medicini, drvo, takođe, ima veliku primenu, pa botaničari i etnofarmakolozi svakodnevno otkrivaju nove materije iz stabla drveta, koje mogu da pomognu u lečenju mnogih oboljenja. I svakom znaku Zodijaka odgovara određeno drvo, bilo da mu pomaže da povrati energiju ili da otkloni neke zdravstvene tegobe .

BELI BAGREM jača organizam, pa su stari Rimljani često nosili amajliju od ovog drveta. Bagremov cvet je odlično sredstvo protiv visoke temperature, a pomaže i kod loše probave. Ovaj cvet najbolje eliminiše štetne materije iz našeg tela. U drevnim vremenima postojalo je verovanje da se ispod belog bagrema skupljaju dobri duhovi. Zbog toga su naši preci ostavljali svoju bolesnu decu ispod ovog drveta, nadajući se da će im duhovi pomoći. Ovo drvo je pod uticajem Marsa i Plutona, simbola energije i regeneracije, a odgovara Vagama i Vodolijama, jer je Sunce u ovim znacima “slabo”, ali i Biku.

U centralnoj Evropi i Skandinaviji, BREZA je od davnina korišćena za lečenje mnogih oboljenja. Danas je poznato da ovo drvo ima antireumatski efekat, a pomaže i kod upale žuči. Naši preci su ga smatrali lekovitim i “milosrdnim” drvetom pa su ga sadili pored grobova kako bi „oplakivalo“ mrtve. Nosili su, takođe, amajliju od breze da bi se zaštitili od zlih duhova. Pod uticajem je Jupitera, Neptuna, Saturna i Urana, a odgovara rođenima u znaku Blizanaca, Lava, Device, Strelca i Jarca.

HRAST se smatra kraljem drveća jer je po mnogim religijama sveta, to prvo drvo koje je zasadio Bog, a prema nekim legendama bogovi su živeli u njegovoj krošnji. Hrast simbolizuje vatru, vrata prema nebu, dug život i nepresušnu snagu. Antički proroci u Delfima, predviđali su budućnost osluškujući šuštanje lišća ovog drveta. Njegova senka bila je mesto krunisanja, prinošenja žrtava i drugih svetkovina.Mnogi narodi smatraju ga glavnim drvetom u svakoj šumi. Još iz drevnih vremena, ostalo je verovanje da oni koji spavaju u njegovoj senci, dobijaju više snage. Pored visokog hrasta kraj puta, naši preci često su gradili male kapele na koje su stavljali ikonu, najčešće sa likom Device Marije. U šupljinama hrasta, utočište su nalazili begunci i izgnanici. Od kore i žira, ploda ovog drveta, pravljeni su lekovi za lečenje crevnih oboljenja. Pod uticajem je Sunca i Jupitera, a najviše odgovara rođenima u znaku Device, Vage, Strelca, Vodolija i Riba.

JABUKA je oduvek bila simbol plodnosti. Kod gotovo svih evropskih naroda rasprostranjen je kult jabuke. Ona takođe simbolizuje besmrtnost, mudrost i znanje, a njen plod jača imunitet i stimuliše probavu. Iako je pod uticajem Venere, osim Bikovima i Vagama, odgovara i Rakovim, Devicama i Ribama.

JASEN se smatra drvom boga Jupitera, simbolom Sunca, vatre i stabilnosti. Nekada su ga koristili kao lek protiv zmijskog ujeda. U drevnoj mitologiji jasen je korišćen za pravljenje oltara. Stari Germni nazivali su ga „ključem koji otvara Nebeska vrata“. Odgovara Blizancima, Škorpijama i Ribama.

Mnogi narodi proricali su budućnost po zvuku šuštanja krošnji JELE i ponašanju ptica na njenim granama. Ovo drvo simbolizuje strpljenje, uzvišenost i vernost, zbog čega povoljno utiče na osobe rođene u znaku Blizanaca i Devica koje su pod vlašću Merkura, planete brzine i nestrpljivosti. Jevreji su je smatrali svetim drvetom. Građa od jele korišćena je za podizanje objekata posvećenih kultovima. Jela štiti od zlih duhova pa zato mnogi narodi nose amajliju od njene kore.

LIPA zauzima važno mesto u religioznim obredima mnogih naroda, a u hrišćanstvu postoji više legendi vezanih za Bogorodicu. Kult lipe bio je posebno razvijen kod starih Slovena pa se ovo drvo i danas smatra svetim slovenskim drvetom. Njena senka daruje nam zdravlje, a prema nekim verovanjima, onaj ko spava ispod lipe, sanjaće proročke snove. Cvetovi lipe su odlično sredstvo protiv znojenja i visoke temperature. Ogovara Ovnovima, Lavovima, Škorpijama i Jarčevima.

Kult BORA najviše je rasprostranjen u Kini i Japanu. Ovo drvo simbolizuje zdravlje, muževnost, plodnost i dugovečnost. Inhalacija iznad vrele vode sa iglicama borovih šišarki, povoljno utiče na organe za disanje i otklanja probleme u vezi s njima. Odgovara Blizancima, Ovnovima, Bikovima, Devicama i Vodolijama.

VRBA je od davnina smatrana drvetom plodnosti a simbolizuje vitalnost, ženstvenost i majčinsku brigu. Ali, s druge strane, ovo drvo povezuje se i sa žalošću i nesrećom, zbog čega su ga stari Sloveni smatrali i prebivalištem demona. Za Jevreje, vrba je bila izvor mudrosti i Božje milosti. Vrbova kora koristi se za lečenje reume, visoke temperature i dosta pomaže kod problema sa varenjem. Odgovara Ovnovima, Bikovima, Rakovima, Devicama, Škorpijama i Vodolijama.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Večernje uživanje

Mon Jul 22 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Ukoliko znate kada je rođendan nekome koga želite da ugostite, odnosno u kom znaku je rođen, možete da saznate i šta će mu najviše prijati. POZIV na ručak ili večeru, bilo u restoranu ili vašem domu, oduvek se smatrao najboljim načinom za […]