Koji ste tip roditelja?


 

Rođenjem dece menjaju se navike, način života i odnos prema njemu. Roditeljstvo je ”plemenita veština”, a različiti astrološki znaci imaju različite pristupe vaspitanju. Pronađite sebe u Zodijaku i, ukoliko vam se ne dopadne vaš ”profil”, pokušajte da se korigujete

OVAN
uzrečica roditelja Ovna “Hajde, požuri…”
Ovnovi su veoma moderni, savesni i odgovorni roditelji koji se trude da izgrade prijateljski odnos sa svojom decom podstičući sopstvenim primerom njihovu hrabrost i samostalnost. U najranijem detinstvu razvijaju svest o važnosti “zdravog života” pa se zdravo hrane i redovno vežbaju. Decu vode na izlete i kampovanja u želji da u njima razviju ljubav prema prirodi.
Majka Ovan nikada ne kaže: ”Pazi, udarićeš se!” jer smatra da su sitne povrede i modrice neizbežni deo odrastanja. Ukoliko dete poželi da se bavi opasnim sportom, roditelji Ovnovi će ga u tome podržati. Dešava se da roditelji Ovnovi insistiraju na bavljenju sportom čak iako njihovo dete ne pokazuje interesovanje za to. Ubeđeni su da će svojoj deci najviše pomoći ako ih nauče disciplini pa njihovi potomci ponekad liče na vojnike. Važno im je da su deca čista i sita i ne zanima ih šta je od garderobe ili igračaka moderno pa im to ne kupuju, zbog čega njihovi mališani mogu da pate naročito kada krenu u školu. Najčešći uzrok neslaganja leži u tome što Ovnovi zahtevaju da ih deca slušaju, ali nisu spremni za interakciju, da saslušaju. Najveći propusti u vaspitavanju nastaju kao posledica ovnovskog nestrpljenja zbog čega njihova deca ponekad dobiju više batina nego poljubaca i pohvala. Roditelji Ovnovi nisu spremni da se odreknu svojih zadovoljstava zarad dece. I pored neizmerne ljubavi, često ih ostavljaju dadiljama, bakama i dekama, naročito dok su mali i, po mišljenju Ovnova, nerazumni.

BIK   
uzrečica roditelja Bika ”Jedi, zdravlje na usta ulazi” 
Bikovi su strpljivi i nežni roditelji. Sigurno je da će roditeljsku ulogu savršeno odigrati dok su njihova deca sasvim mala, kada sve zavisi samo od njih jer znaju kako da ih zaštite. Kako dete počne da odrasta, tako raste i roditeljska brižnost, pa nećemo pogrešiti ako kažemo da su Bikovi izmislili poslovicu: ”Mala deca mala briga, velika deca velika briga”. Problem je zapravo u tome što oni svoju decu nikada ne prihvate kao odrasle ljude nego im neprestano nameću svoju volju pravdajući to željom da ih zaštite. Dok su deca sasvim mala, Bikovi pokazuju neograničeno strpljenje i od velike su pomoći u prvim školskim danima. 
I majci i ocu Biku najvažnije je da materijalno obezbede svoju decu i da im tako daju sigurnu osnovu za budućnost. Međutim, vrlo često Bikovi vezuju decu za sebe upravno novcem, a neretko ih drže i u nekoj vrsti doživotne materijalne zavisnosti. S obzirom na to da Bikovi ”mere svet” isključivo svojim aršinima i da nisu u stanju da promene ”tačku posmatranja”, ubeđeni su da njihovu decu usrećuje isto što i njih. Iako ih neprestano ”drže na oku”, često ne znaju čime bi mogli da usreće svoju decu. Ipak, ne smemo zaboraviti da je majka Bik toliko posvećena da će noćima bdeti nad bolesnim detetom, a da se ni za trenutak ne požali na umor. Bez obzira na uzrast svoje dece, ova snažna i neverovatno izdržljiva žena provešće ceo dan u kuhinji pripremajući jela koja oni najviše vole, i nikada ih neće lišiti toplog zagrljaja. Otac Bik može da deluje nezainteresovano ali, ako ga život dovede u tešku situaciju da ostane samohrani roditelj, sa lakoćom će im zameniti majku u svemu, od toplih reči do tople večere.  

BLIZANCI   
uzrečica roditelja Blizanca ”Idi, igraj se…” 
Blizancima roditeljstvo nije životni prioritet, ali se dobro snalaze u toj ulozi. Ne sputavaju svoju decu tolerišući im mnogo štošta: od škrabanja po zidovima do tuče sa decom u obdaništu. Stiče se utisak da deci dozvoljavaju razne nestašluke samo da bi ih ostavili na miru jer Blizanci ne žele ni zbog čega da se odreknu svojih interesovanja. Pošto su i sami ”večita deca”, odnos između njih i dece podseća na ravnopravnost. Međutim, roditelj Blizanac ponekad može da se ponaša sebično u odnosu na svoju decu u smislu da prvo zadovolji svoje potrebe. 
Blizanci će svojoj deci preneti mnoštvo različitih informacija i verovatno će ih naučiti da pišu i čitaju pre nego što krenu u školu, ali nikada neće znati kako da deci pokažu ljubav i nežnost. Žena Blizanac ponekad nema urođeni majčinski instinkt, ali je zato dovoljno razumna pa zna šta mora činiti. Njen odnos prema deci je nešto kao ”intelektualno” materinstvo jer najveći deo vremena provodi u dugim razgovorima pa je deca obožavaju u periodu puberteta jer pokazuje veliko razumevanje za sve što im se tada dešava. Tata Blizanac roditeljstvo shvata kao šalu, ali upravo zbog toga svojoj deci može da bude beskrajno interesantan. Obožavaju ga jer sa njima telefonom sa posla priča ”izmišljenim jezikom”, svađa se oko kompjuterskih igrica i nikada im ”ne gleda kroz prste” u igri ”ne ljuti se čoveče”.  

RAK   
uzrečica roditelja Raka ”Da li hoćeš da ti pomognem…” 
Drugo ime za ženu Raka je ”majka”. Ako kojim slučajem nema svoju decu, postaviće se prema prijateljima majčinski i zaštitnički. Rakovi ne moraju da se uče roditeljstvu, ali zato svojim primerom mogu da nauče ostale šta znači biti pravi roditelj. Odlični su pedagozi i intuitivno znaju šta je deci potrebno. Uveriće ih da je porodični dom najsigurnije, a roditeljski zagrljaj najtoplije mesto na svetu. Rakovi misle da njihova deca zaslužuju samo najbolje i ništa im nije teško da urade za njih. Suptilno osluškuju potrebe svoje dece, pa i pre nego što ona izuste šta žele, roditelj Rak će im to ponuditi ”na tacni”. Kada su deca gladna, dobiće ukusnu domaću hranu, na prve simptome prehlade dobiće sirup i biće ušuškana u topli krevet. Majka Rak nikada neće dozvoliti da dete izađe iz kuće, a da ne proveri da li je adekvatno obučeno. Tačnije, obući će ga više nego što treba iz straha da se ne prehladi. Izraženim zaštitničkim nagonima od deteta može da napravi razmaženog nesposobnjakovića. Roditelji Rakovi su neumorni kolekcionari najraznovrsnijih predmeta svoje dece, pa ih možemo nazvati i ”čuvarima uspomena”. Oni čuvaju zanimljive dečije crteže i fotografije sa pažljivo upisanim datumima, uredno upakovane prve cipelice i bluzice sa krštenja. Veoma teško podnose period detetovog puberteta jer počinju da se osećaju odbačenima pa pokušavaju da vežu dete za sebe svim mogućim sredstvima: od suza i zabrana do kritikovanja njegovih prijatelja i simpatija.  


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Balans i sreća

Wed Apr 17 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Shodno raznim temperamentima, prethodno pomenutim, postoje i određene vežbe koje mogu u velikoj meri poboljšati stabilnost tela i duha. HOLERIČNI TIPOVI – OSLOBODITE ENERGIJUVaša ‘vatra’ vas može dovesti u situaciju da previše toga ‘izgorite’: zato, bilo bi veoma dobro da dopustite telu da […]