Mars *Mitologija


Mars__Reworked__by_EssJay89res (Arej) je bio bog ratovanja, i to rata koje je sam sebi svrha. Radovao se smrti bilo junaka ili običnih smrtnika, voleo je miris krvi, borbu, zveket oruzja, jauke i krike. Aresa nikada nije zanimao uzrok rata, pa čak ni njegov ishod, za njega je bilo najvaznije samo ratovanje. Ares je mrzeo 

sve ostale bogove, a među njima i svoje roditelje, a posebno je mrzeo boginju Atinu koju je smatrao svojom suparnicom. Smatran je za praoca Amazonki – plemena ratobornih žena.

Ares je, gotovo uvek prikazivan u četveropregu sa konjima osedlanim zlatnim sedlom, njegovi su konji bljuvali vatru, a on je nosio bakreni oklop, kacigu i koplje, i samo ponekad i stit. Njegove su svete ptice bile orao, detlić i lesinar, a najdraza mu je zivotinja bio pas, tako da su se u njegovu čast, u Sparti zrvovali psi. Ares je, u nekim prilikama bio prikazivan i sa zmijom.Sa boginjom Afroditom, Ares je imao dva sina, Dima i Foba koji su označavali uzas i strah, a uz njega je bio i Kydoimos, demon zveketa bitke. Uz Dima i Foba, Afrodita je Aresu rodila i Erosa i Anterosa koji su nasledili Afroditine dobre osobine, kao i kćerku Harmoniju.Homer u svojoj Ilijadi govori da su Aresu pravile drustvo i boginja nesloge i razdora Erida, kao i Enija, boginja ratnog klanja.

Ares je bio osnivač Tebe i praotac vodenog zmaja kojeg je ubio Kadmo. Aresovi potomci su, kao vrsni borci, nastali od zuba zmajevih, a Kadmo je, 

da bi umilostio Aresa, ozenio Aresovu i Afroditinu kćerku Harmoniju, i tada je sve dovedeno u sklad i osnovana je Teba.
U Homerovoj Odiseji Alkinoj peva o mitovima i opisuje scenu kada je Helije, posmatrao Aresa i Afroditu kako uzivaju jedno u drugom sakriveni od očiju bogova. Helije je to prijavio veću bogova sa Olimpa, a Hefest je predlozio da se Ares i Afrodita uhvati na delu, pa je napravio mrezu sa kojom je mislio da, na delu uhvati ljubavnike. Hefest je, u određeno vreme, bacio mrezu i uhvatio Aresa i Afroditu, a zatim je, nezadovoljan svojom osvetom, pozvao bogove i boginje da vide uhvaćeni par.
Boginje su odbile poziv, a bogovi koji su dosli nisu mogli, a da ne primete Afroditinu lepotu i mnogi su pozeleli da budu na Aresovom mestu. Kada su Aresa i Afroditu pustili, Ares je odjurio u svoju domovinu Trakiju.

Ares i divovi 
Divovi Aloadi, Ot i Efijalt su bacili Aresa u lance i ostavila ga u bronzanoj urni trinaest meseci. Maćeha divova Eribeja, je rekla Hermesu kako da spase Aresa.

Artemida je prevarila Aloaidi obečavsi Otu da će se udati za njega, sto je Efijalta učinilo ljubomornim. Divovi su se počeli svađati, a Artemida je pretvorivsi se u belu kosutu stala između njih.
Aloadi su bili strastveni lovci, i kada ugledase kosutu između njih, bacise koplja, a Artamida nestade i oni jedan drugog ubise.

Ilijada 
Homer u Ilijadi opisuje da Ares nema nimalo postovanja ni odanosti prema Temidi, boginji pravednosti, jer je obećao Atini i Heri da će se boriti na strani Ahejaca, ali ga je Afrodita uverila da se bori na strani Trojanaca.
Diomed je, dok se se borio sa Hektorom i vidio Aresa kako se bori na strani Trojanaca, pa je pozvao svoje vojnike da se polako povuku. Hera, Aresova majka, kada je videla mesanje svoga sina u rat, ohrabrila je Diomeda da napadne Aresa.
Ares je bacio koplje na Heru, ali je Atina promenila smer putanje koplja ka Aresovom telo i on je pokleknuo od prevelike boli i vratio na Olimp. Videvsi sta se dogodilo Trojance su bili prinuđeni da se povuku.
Homer u Ilijadi opisuje da Ares nema postovanja ni odanost prema Temidi, pravednosti. Obećao je Ateni i Heri da će se boriti na strani Ahejaca, ali je Afrodita uvjerila Aresa da se bori na strani Trojanaca. Za vrijeme rata, Diomed se borio s Hektorom i vidio Aresa kako se bori na strani Trojanaca te je pozvao svoje vojnike da se polako povuku. Hera, Aresova majka vidjela je njegovo mijesanje te je ohrabrila Diomeda da napadne Aresa te je on bacio koplje na nj, a Atena je usmjerila koplje u Aresovo tijelo koje je pokleknulo nad bolom. Ares se vratio na Olimp prislivsi Trojance da se povuku.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Mars *astronomske činjenice

Fri Mar 15 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Mars je manji od Zemlje i ima ekvatorijalni poluprečnik od 3397 km i polarni poluprečnik oko 3375 km, a uz to je od nje i laksi i ima masu od 6,4185 × 1023 kg, za razliku od Zemljine čija je jednaka 5,9736 […]

You May Like