Mesec *Astronomija


mesec astronomijaMesec nije ni zvezda ni planeta. Zemljin je pratilac a zbog svojih značajnih prividnih dimenzija i svetlosti kojom nas obasjava, nakon Sunca za nas najupadljivije nebesko telo. 

Dok se okreće oko Zemlje blagom elipsastom putanjom od zapada ka istoku
~ brzinom 3680 km/h
~ rotira oko svoje ose i za to mu je potrebno 27 dana, 7 sati, 43 minuta 
~ ima približan oblik sfere prečnika iznosi 3475,6 km. 
~ kreće se na udaljenosti od Zemlje 348 294 km. 
u perigeju ( kad je najbliži) do 398 581 km 
u apogeju ( kad je najudaljeniji)
~ nagib njegove putanje iznosi 5 stepeni 09¨
~ masa 0,0123 Zemljine mase
~ zapremina 0,0203 Zemljine zapremine
~ temperatura na površini Meseca je tokom noći od -155 do 105 C preko dana 
~ nema atmosferu

 

Kako je nastao Mesec
Poznate su dve teorije u vezi sa nastankom Meseca. 
Prva je da je Mesec nastao negde daleko od Zemlje kao zasebna planeta, mada se veruje da to ne bi bilo dalje od Marsove orbite, pošto su sve dalje planete sastavljene uglavnom od gasova i imaju znatno manju gustinu. 
Zbog tadašnjih nepravilnosti u kretanjima Zemlja je u medjuvremenu privukla Mesec i naterala ga svojom gravitacijom da se okreće oko nje. 

Druga, zapravo i šire prihvaćenija teorija, je da je Mesec nekada bio deo naše planete i da je nastao usled sudara Zemlje sa nekim drugim telom. Taj udar je morao biti kataklizmičan, izazvao je strahovitu eksploziju koja je raznela delove Zemlje u atmosferu. 
Od tih delova je usled sile gravitacije konačno nastao naš satelit. Prema starosti njegovih stena procenjuje se da se sve to dogodilo pre odprilike 4,6 milijardi godina. 


Jasmina Knezevic 063222539

Jasmina KNEŽEVIĆ svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije vodi od 2000. godine, autorka je i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započinje svoju samostalnu profesionalnu praksu, koja se danas zasniva na preporukama sada već desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno saradjuje na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzima projekat Veličanstveni Saturn, u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. nalazi se u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006. u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena je isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodi dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, tromesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Astrološki i numerološki alati u modernom Menadžmentu. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreira izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktituje holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapija (lečenje bojama). Inicirana za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. kod Zdenke Andrijić. Od 2015. edukuje pristup AKAŠA POLJU, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Jasmina Knežević je sertifikovani praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Kristal Shop

Mon Mar 18 , 2013
Internet prodavnica kristala, astrološki setovi, narukvice, ogrlice, feng shui kristali, kristalne kugle i figure, setovi za čišćenje prostora i posebne namene.Širok asortiman. Specijalni popusti… Odabir kristala prema natalnom horoskopu i programiranje. ShopMania BIZ eCommerce Rešenje Pogledajte prodavnicu Kristal-shop.shopmania.biz Jasmina Knezevic 063222539 Jasmina KNEŽEVIĆ svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke […]