Mesec *Mitologija


Mesečeva predanja predstavljaju izuzetno kompleksnu celinu. Sve razvijene kulture, od kolevke civilizacije Mesopotamije pa sve do Grka i Rimljana imale su svoje ime i nezavisni identitet za Mesec, božanstvo koje predstavlja ženu.

Drevni Egipat ~ Thoth, Isis
Irski Kelti ~ Bridgit
Rimska mitologija ~ Boginja lova, Diana
Grčka mitologija ~ Artemida, zaštitnica strelaca
Drevna Kina ~ Shing-Moo
Drevni Vavilon ~ Sinn
Sumerija ~ Lilith, Nanu
Irska ~ Danu

U Rimskoj mitologiji Diana jeste kćer Jupitera i Latone, sestra bliznakinja Apolona. Boginja je lova i dovodi se u vezu sa svim divljim životinjama i šumovitim predelima, zaštitinica je devičanstva i čistote. Hvaljena zbog snage, atletske gracioznosti, njena je čednost bila sveta, zato je ni jedan muškarac nije smeo videti dok se kupa, što je činila često baš u doba punog Meseca. Brojna su predanja o posledicama koje su podneli smrtnici iznenadivši je tokom njenih ponoćnih kupanja.

U Helenskog mitologiji nalazimo je pod imenom Selena – boginja Meseca, kći Hiperiona i Teje, sestra Helija i Eoje [boginja Zore]. Svake se noći nebom penje mirna i veličanstvena, u dugoj beloj haljini sa mesečevim srpom na velu koji joj je na glavi obasjavajući zaspalu Zemlju svojim srebrnim zracima. Zaljubivši se u prelepog Endymiona zavela ga je dok se odmarao u pećini sa stadom i kako je njena ljubav bila veoma snažna odlučila je da moli Zevsa da njen ljubljeni sam izabere svoju sudbinu. Zevs je udovoljio njihovim molbama da pastir nikada ne ostari već zauvek sniva večni san. Zato se svake noći nakon obilaska nebeskog svoda spušta Selena u duboku pećinu planine Latme, u Kariji, gde leži utonuo u večni san prekrasni Endymion. Ona se naginje nad njim, miluje ga i šapuće mu nežne ljubavne reči ali je on ne čuje. Zato je tako tužna Selena i tužna je svetlost koju na Zemlju prosipa.

[Endymion je prema grčkoj mitologiji prelepi pastir, a prema nekim predanjima i kralj lovaca ili karijski bog sna.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Mesečeve faze

Mon Mar 18 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Pozivamo vas da nam se pridružite na spekulativnom putovanju kroz Mesečeve mene, da iskusite ljudska stanja iz 28 različitih uglova. U svojoj celovitosti, mene simbolizuju jedan krug koji počinje Mladim Mesecom i raste do vrhunskog iskustva tokom Punog Meseca, nakon čega opada […]