Mesečev čvor i planete


Mesečev čvor i planeteU današnjoj astrologiji sve su češća razmatranja značaja Mesečevih čvorova. Za razliku od istočne, zapadna astrologija sklona je jednostavnim objašnjenjima ovih tačaka tumačeći ih, uglavnom, pozitivnim (Severni čvor) i negativnim delovanjem (Južni čvor). Medjutim, oni imaju mnogo složenije značenje u životu svakog od nas. Mesečevi čvorovi po prirodi su i malefici, ali i veliki dobročinitelji. Kada su destruktivni, Pluton je spram njih pravi andjeo, a kada daruju Jupiter je prava cicija. Medjutim, oni nemaju mnogo veze sa običnim, svakodnevnim stvarima.
Astronomski posmatrano, mesečevi čvorovi su dve imaginarne, matematičke tačke u svemiru, na mesečevoj orbiti, u kojima ona preseca prividnu putanju Sunca oko Zemlje (ekliptiku). Posmatrano sa Zemlje, to su tačke u kojima se seku putanje Sunca i Meseca. Severni čvor predstavlja tačku u kojoj se Mesec podiže iznad, dok je Južni tačka u kojoj se spušta ispod ekliptike. Oni su uvek jedan nasuprot drugog (opozicija u astrološkoj karti) . Kreću se retrogradno, prosečnom brzinom od oko 3 minuta dnevno, te pun zodijački krug prelaze za oko 18, 5 godina.

Većinom je Mesečev čvor mnogostruko ozračen (planete sa njim imaju više aspekata) i tada je interesantno postaviti pitanje, koja planeta daje jednu mogućnost, a koja drugu. 

Planeta ili planete, koje imaju aspekt prema Mesečevom čvoru, čovek mora da koristi kao instrumentarijum, kako bi načinio prvi korak u svom razvoju. Reakcija je različita u zavisnosti od planete u aspektu, ali je za sve ciljna oblast tamo, gde je Mesečev čvor.

I to je određeno kroz znake, a pre svega – više praktično – kroz kuće. Kod svih aspekta moramo da obratimo pažnju na tri stvari: 
~ Kvaliteti planeta sa kojima je povezan Mesečev čvor, trebalo bi u životnoj praksi da se koriste sa većom pažnjom i naročito brižljivo da se kultivišu . One ni u kojem slučaju ne smeju da budu upotrebljene za lično uzdizanje, već za dobrobit šire zajednice. 
~ Ove planete se koriste i prilikom izbora zanimanja. Često je planeta, koja je u konjunkciji sa Mesečevim čvorem, čak indikativna za izbor zanimanja, to jest ona ukazuje koji bi poziv trebalo da izaberemo. Svako zanimanje je put za samorazvoj i za Mesečev čvor je važno da u tome učestvuje. Tako da ova planeta ne sme da se izostavi u slici zanimanja. 
~ Planete, koje aspektuju Mesečev čvor, trebalo bi stalno koristiti u svesnom radu na sebi. To znači da treba sami sebe da posmatramo i ispitujemo, da utvrdimo gde imamo loše navike i gde su mogući propusti. Mesto najmanjeg otpora za duhovni uspon uvek iziskuje veća ljudska naprezanja. 

Svaka planete koja je u aspektu s Mesečevim čvorom, ima naročito značenje za duhovni razvoj, a posebno one koje su u konjunkciji ili opoziciji sa njim. 


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Mesečevi čvorovi u kućama natalnog horoskopa

Sat Oct 31 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Južni čvor u I, Severni čvor u VII kući Kod ovih osoba je prenaglašen ego i zbog toga su one često veliki egoisti. Sebi i svojim potrebama daju prednost, a za potrebe drugih im obično ostaje malo vremena. Posesivni su, lični i ljubomorni. […]
All right reserved Spicum ASTRO Community © 2000 Theme: Default Mag by ThemeInWP