Mesečev čvor i planete


Mesečev čvor i planeteU današnjoj astrologiji sve su češća razmatranja značaja Mesečevih čvorova. Za razliku od istočne, zapadna astrologija sklona je jednostavnim objašnjenjima ovih tačaka tumačeći ih, uglavnom, pozitivnim (Severni čvor) i negativnim delovanjem (Južni čvor). Medjutim, oni imaju mnogo složenije značenje u životu svakog od nas. Mesečevi čvorovi po prirodi su i malefici, ali i veliki dobročinitelji. Kada su destruktivni, Pluton je spram njih pravi andjeo, a kada daruju Jupiter je prava cicija. Medjutim, oni nemaju mnogo veze sa običnim, svakodnevnim stvarima.
Astronomski posmatrano, mesečevi čvorovi su dve imaginarne, matematičke tačke u svemiru, na mesečevoj orbiti, u kojima ona preseca prividnu putanju Sunca oko Zemlje (ekliptiku). Posmatrano sa Zemlje, to su tačke u kojima se seku putanje Sunca i Meseca. Severni čvor predstavlja tačku u kojoj se Mesec podiže iznad, dok je Južni tačka u kojoj se spušta ispod ekliptike. Oni su uvek jedan nasuprot drugog (opozicija u astrološkoj karti) . Kreću se retrogradno, prosečnom brzinom od oko 3 minuta dnevno, te pun zodijački krug prelaze za oko 18, 5 godina.

Većinom je Mesečev čvor mnogostruko ozračen (planete sa njim imaju više aspekata) i tada je interesantno postaviti pitanje, koja planeta daje jednu mogućnost, a koja drugu. 

Planeta ili planete, koje imaju aspekt prema Mesečevom čvoru, čovek mora da koristi kao instrumentarijum, kako bi načinio prvi korak u svom razvoju. Reakcija je različita u zavisnosti od planete u aspektu, ali je za sve ciljna oblast tamo, gde je Mesečev čvor.

I to je određeno kroz znake, a pre svega – više praktično – kroz kuće. Kod svih aspekta moramo da obratimo pažnju na tri stvari: 
~ Kvaliteti planeta sa kojima je povezan Mesečev čvor, trebalo bi u životnoj praksi da se koriste sa većom pažnjom i naročito brižljivo da se kultivišu . One ni u kojem slučaju ne smeju da budu upotrebljene za lično uzdizanje, već za dobrobit šire zajednice. 
~ Ove planete se koriste i prilikom izbora zanimanja. Često je planeta, koja je u konjunkciji sa Mesečevim čvorem, čak indikativna za izbor zanimanja, to jest ona ukazuje koji bi poziv trebalo da izaberemo. Svako zanimanje je put za samorazvoj i za Mesečev čvor je važno da u tome učestvuje. Tako da ova planeta ne sme da se izostavi u slici zanimanja. 
~ Planete, koje aspektuju Mesečev čvor, trebalo bi stalno koristiti u svesnom radu na sebi. To znači da treba sami sebe da posmatramo i ispitujemo, da utvrdimo gde imamo loše navike i gde su mogući propusti. Mesto najmanjeg otpora za duhovni uspon uvek iziskuje veća ljudska naprezanja. 

Svaka planete koja je u aspektu s Mesečevim čvorom, ima naročito značenje za duhovni razvoj, a posebno one koje su u konjunkciji ili opoziciji sa njim. 


Jasmina Knezevic 063222539

Jasmina KNEŽEVIĆ svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije vodi od 2000. godine, autorka je i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započinje svoju samostalnu profesionalnu praksu, koja se danas zasniva na preporukama sada već desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno saradjuje na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzima projekat Veličanstveni Saturn, u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. nalazi se u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006. u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena je isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodi dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, tromesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Astrološki i numerološki alati u modernom Menadžmentu. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreira izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktituje holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapija (lečenje bojama). Inicirana za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. kod Zdenke Andrijić. Od 2015. edukuje pristup AKAŠA POLJU, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Jasmina Knežević je sertifikovani praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Mesečevi čvorovi u kućama natalnog horoskopa

Sat Oct 31 , 2015
Južni čvor u I, Severni čvor u VII kući Kod ovih osoba je prenaglašen ego i zbog toga su one često veliki egoisti. Sebi i svojim potrebama daju prednost, a za potrebe drugih im obično ostaje malo vremena. Posesivni su, lični i ljubomorni. Svojim partnerima se nameću kao jedini cilj i […]
All right reserved Spicum ASTRO Community © 2000 Theme: Default Mag by ThemeInWP