Mesečevi čvorovi u znacima


mesecevi cvoroviPrilikom tumačenja mesečevih čvorova svakako je najvažniji njihov položaj u znacima horoskopa. On predstavlja osnovne automatizme, skrivene motivacije, kao i lekcije koje se moraju naučiti u sadašnjem životu. Imaju trajno duhovno dejstvo i njihovi principi važiće i u narednim inkarnacijama. Dok Južni čvor ukazuje na nesvesne manifestacije u ponašanju, vezivanja, strahove ili preterana nadanja i opisuje ih znakom u kome se nalazi, Severni će ukazati na način za napuštanje negativnih obrazaca ponašanja opisanih Južnim čvorom. Upravo zato sto pre treba usvojiti pravila življenja koja nameće Severni čvor u odredjenom znaku, a osloboditi se zamke navika koju nameće Južni. Ovo poglavlje obradjuje upravo i jedne i druge osobine da bi se jasno sagledale kako greške u ponašanju, tako i pravi put.

Južni čvor u Ovnu, Severni u Vagi
a) osobine kojih se treba osloboditi (prepreka ostvarenju karmičkog cilja):

 • prenaglašen ego i njegov uticaj na sve akcije, prejak identitet i želja za očuvanjem integriteta;
 • potreba za stalnom aktivnošću, pokretom, želja da se ostvari “nešto”;
 • prejaka lična strana
 • isuviše lično dozivljavanje svega u okolini;
 • zajedljivost, oštrina (otresito reagovanje), stalna borba, život u “gardu”;
 • sklonost brzini u svemu (govoru, reagovanju, vožnji…) ;

b) osobine koje treba forsirati:

 • težnja životu u zajednici, deljenje sa bližnjima, druželjubivost;
 • sposobnost prevazilaženja medjusobnih razlika;
 • osećaj da se ceni ono što samo po sebi dolazi, ne žuriti ka cilju ostavljajući drugo po strani, smanjiti brzinu, pustiti da se dogadjaji odvijaju suptilnije;
 • uživanje u trenutku, živeti OVDE i SADA, a ne juče ili sutra, anulirajuci JA u korist MI.

Tokom prethodnih inkarnacija ove osobe su bile suvise okrenute sebi i ostvarenju sopstvenih želja, ideala i ciljeva i nedovoljno su vodili brigu o drugima. Zapostavljali su sve sto ima veze sa pojmom zajedništva. Bili su živahni, nestrpljivi, stalno u pokretu, ali i samovoljni i nagli. Ova inkarnacija upućuje na jačanje saradnje, tolerancije, strpljivosti, osećaja za okolinu, svesti o drugima i njihovim potrebama i razvijanje diplomatičnosti u komunikaciji. Takodje, potrebno je mnogo učenja o žrtvovanju i davanju. Pitanje braka naglašeno je kao jedno od najvažnijih iskustava, jer i preko njega treba popraviti odnos prema drugima.

 

Južni čvor u Biku, Severni u Škorpionu
Jedna od najtežih karmičkih pouka u zodijaku. U prošlim je životima plutonska transformativna sila prouzrokovala mnoge završetke. Postoje mnoga sećanja na izmicanje tla pod nogama pa je razvijen defanzivan stav prema svima koji nude savet. U prošlim životima prošlo se kroz paklene vatre radi spaljivanja pogrešnih vrednosti. Sada se kroz Severni čvor u Biku mora izgraditi novi skup životnih vrednosti. Gotovo svi s ovim položajem čvora su se barem u jednoj prilici bavili magijom. Sada će svako vraćanje nižem Ja dovesti do grubog buđenja. U prošlim inkarnacijama snažan seksualni poriv izbacivao je ovu osobu iz ravnoteže. Naučila je tražiti zadovoljstvo u svim vrstama odnosa, što postaje destruktivno za ego. Veliki deo života i dalje kontrolišu duboko podsvesni nivoi. Potrebno je dobro proučiti horoskop kako bi se procenilo koliko se duh natus odvojio od animalnog nasledjenog od Škorpiona. Oni koji su još uvek bliže Škorpionu i dalje proživljavaju unutrašnje revolucije. Planete u konjukciji sa Čvorovima gurnuće osobu tom čvoru i bukvalno je prisiliti da ga proživljavai u ovom životu. Postoji navika intenziteta, koji kad se ne može izraziti prerasta u bes. Seksualna želja mora se transformisati u božansku ljubav.
Škorpionski Južni čvor mora spaliti mostove iza sebe i odbiti povratak unazad. Kad dosegne Severni čvor u Biku ostvariće sigurnost i stabilnost. Ovo je tranzicija iz života rata u vrt mira. Kuća u kojoj se nalazi Južni čvor pokazaće životno područje gde se mora razrešiti ostatak Škorpionskih borbi a kuća u kojoj je Severni čvor životno područje u kom će nova svesnost poverenja i sigurnosti najzad zameniti borbe.

 

Severni čvor u Blizancima, a južni u Strelcu
Ovo je poziv da se priduži društvu. Duh je došao u život s ostatkom divljine. Tako mu je teško da prihvati vrednost stajališta drugih ljudi. Karmička navika samodovoljnosti otežava refleksiju o sebi.
I dalje ga privlači prirodno postojanje bez formalnosti i učiniće sve da izbegne ograničenja.
Poseduje naviku da bude slobodan i očajnički se trudi da zadrži taj osećaj slobode. U duhu je večiti neženja. Nije naviknut na zahteve društva pa pokušava da izbegne odgovornost. U osnovi reč je o pomalo primitivnoj prirodi.
Nema smisla za društvene manire. U ovom životu uči kako da se uklapa u društvo. Nije naučio dovoljno o saradnji, društvenosti i taktu. Kroz severni čvor u Blizancima potrošiće većinu životne energije u učenju kako naučiti umetnost komunikacije. Oseća potrebu da se obrazuje. U prošlim inkarnacijama postigao je prirodno razumevanje univerzuma. Kuća u kojoj je Južni čvor pokazuje gde i dalje želi biti slobodan duh. Kuća gde je Severni čvor pokazuje vrata kroz koja mora proći da bi doživeo prednosti civilizovane ljudske kulture kojoj se mora približiti.

Južni čvor u Raku, Severni u Jarcu
a) osobine kojih se treba osloboditi ( prepreka ostvarenju karmičkog cilja) :

 • predominantna potreba za trajnom sigurnošću koja može da blokira druge, čak i važnije životne oblasti;
 • konformizam i preterana vezanost za porodicu i domaće okruzenje;
 • nostalgija i stalno vraćanje u prošlost;
 • bojazni i strahovi pred životom koji uzrokuju nesigurnost i nepoverenje;
 • potreba za čuvanjem za “stare dane”;

b) osobine koje treba forsirati:

 • sposobnost suočavanja sa životnim problemima i preuzimanje lične odgovornosti;
 • prihvatanje sopstvenog odrastanja i zrelosti;
 • sposobnost ličnog izbora bez straha od posledica (“šta će biti posle?”);
 • odbijanje tutora i potpora;
 • angažovanje bez zadnjih, skeptičnih misli (“šta ako ne uspem?”)
 • udruživanje sa drugim osobama koje nije motivisano sigurnošću

U prethodnim životima ove osobe su bile suviše emotivne i na svet su gledale sa preteranim optimizmom, videvši ga ne onakvim kakav jeste, već kakav su želeli da bude. Bili su emocionalno previše popustljivi i nezreli, a centar njihovog interesovanja bili su porodica i sve što je u vezi sa emotivnim planom. U svakome koga su sretali tražili su zaštitu i oslonac, i uvek su se trudili da drugima prepuste rešavanj problema. U sadašnjem životu treba doseći zrelost kroz pravično čvrst i pouzdan karakter, potpuno zreo, na koji će drugi moći da se oslone. Karmički akcenat je na planu životnih ciljeva i drugih ostvarenja, pa je karijera, za njih od izuzetnog značaja. Osim toga, treba da nauče i da se opraštaju od dragih osoba.

 

Severni čvor u Lavu, Južni čvor u Vodoliji
Severni čvor u Lavu simbolizuje borbu s voljom. Osoba uči da razvija unutrašnju snagu.  Situacije će je prisiliti da bude samostalna, često bez ramena na koje se može osloniti.
Na posletku će naučiti da je život bolji kad ga stvori sama. U ovom životu sposobna je za snažno vođstvo. Mora naučiti kako da bude orjentirana prema cilju. Naučena je živeti u budućnosti no mora shvatiti da u budućnosti neće biti ničega što nije stvoreno sada! U prošlim inkarnacijama razvila je nevezanost za ostatak sveta, i slobodu da ide svojim putem. Sada je ponosna što je jedinstvena i drugačija, ne razmišlja o tome što je društvena tradicija nego koja je pravila uspostavila za sebe.
Ako se utemelji u znanju iz prošlih inkarnacija može postići mnogo za ljudsku rasu jer može depersonalizirati svoja delovanja za dobro čovečanstva. Sreću nalazi kad otkrije načela kojima može posvetiti život – ali ona moraju biti čvrsta.
Južni čvor u Vodoliji doneo je u ovaj život načelo jednakosti i pravičnosti. U sadašnjem životu osoba može biti samostalna i jedinstvena i izražavati svoja urođena uverenja. Ali njena najveća dostignuća su moguća kad ličnu volju preda u službu čovečanstvu. Osoba može napraviti revolucionarne promene u tradicionalnom. Velika nezavisnost može ometati bliskim odnosima. Kuća u kojoj je Južni čvor ukazuje na oblast u kojoj postoji potreba za originalnošću i slobodom iz prošlog života, i koja još traži način da dodje do izražaja.
Kuća u kojoj je Severni čvor ukazuje na oblast u kojoj se sva energija može fokusirati u novu sjajnu kreaciju, poklon svetu. Ovo su čvorovi “izumitelja”.

 

Severni čvor u Devici, Južni čvor u Ribama
Raniji životi stvorili su kod vas zavisnost od drugih i davanje njima prednost u odnosu na vaše lične potrebe. Strah da nekog ne povredite dodatno vas je iscrpljivala i sprečavala da iskazujete svoje lične potrebe. Zato ste potiskivali svoju ličnost i povlačili se u svet mašte. Morate naučiti da živite racionalno. Usmerite se ka konkretnim stvarima bitnim za vaš život, a sve drugo zanemarite.
Stvari sagledavajte kroz realnost, a ne kroz emocije. Budite uporniji u svojim namerama i ne dozvolite da vas drugi skrenu sa puta kojim idete. Borite se za ispravnost svojih stavova i hrabro recite “ne” kada ste u pravu. Sve što radite dobro prethodno pripremite i ne menjajte donete odluke, osim u slučajevima preke potrebe. Saradnike i prijatelje birajte promišljanjem, a ne prihvatanjem svakog ko vam se ponudi.

 

Severni čvor u Vagi, Južni u Ovnu
Ovi čvorovi zahtevaju puno učenja o žrtvovanju i potrebama drugih. Svi životi rada na izgradnji samopouzdanja i digniteta moraju se sada predati drugima. Severni čvor u Vagi sprečava daljnje jačanje samosvesti. Treba se čuvati snažnog ega i njegovog uticaja na život. Ukorenjen stav “Prvo JA” sada donosi gruba i bolna iskustva i učenje o saradnji. Mora usporiti i biti sigurna da sve što radi ima smisla, u braku, intimnim i drugim odnosima. Mora naučiti o ravnoteži, mora naučiti suptilnu lekciju da njen snažan pionirski individualizam nije u stvari namenjen njoj nego da bolje omogući drugima skladan život. U prošlim je inkarnacijama bio bitan samo napredak. Sada se, ne želi li osoba ostati sama, sebičnost i taština moraju obuzdati. Zna da u ovom životu treba davati a ne uzimati no svejedno joj je teško prihvatiti tu karmu punog srca. Dok ne nauči deliti uvek će iskrsnuti nešto što će sprečiti njene napore. Na kraju će shvatiti da nije bitno pobediti ili izgubiti nego biti pravičan.
Zbog naduvanog ega mnogi događaji u ovom životu biće bolni udarci za ego. Osoba treba paziti da ne postane ogorčena zbog toga što vidi da sve što želi biva oduzeto njoj i dano drugima. Ona mora predati svoj sebični ego i prihvatiti život u svetu koji je izgrađen na delenju.
Dok ne prevazidje svoj Južni čvor najveća joj je frustracija da svedoči kako drugi ljudi dobijaju ono što ona želi. Ne shvata da su sve njene želje u stvari osmišljene za druge. Mentalno energizuje želje ljudi oko sebe da bi na kraju bila sredstvo njihova zadovoljenja. Nije lako ostvariti ravnotežu između Ovna/Marsa i Vage/Venere. Ova osoba može najbolje osetiti ljubav za druge kad su njene potrebe zadovoljene.
Kuća u kojoj je Južni čvor pokazuje područje gde nezasitne želje prošlih inkarnacija još zahtevaju prioritet. Kuća gde je Severni čvor pokazuje kako se može postići zadovoljenje putem žrtve, saradnje i izražavanja nesebične ljubavi prema drugima.

 


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Tumačenje horoskopa Mesečevih čvorova

Sat Dec 5 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Silazak u dubine donjeg sveta, u nesvesno svakog pojedinačno, činimo jednim tehničkim korakom. Linija Mesečevih čvorova povezana je sa sopstvenim Mesečevim sistemom, i ona nam u načelu govori nešto o našoj unutrašnjoj prošlosti. Tehnički rečeno, horoskop Mesečevog čvora je zapravo sistem kuća […]