Mitologija Japanske astrologije


kineski kalendarLunarni kalendar ima 12 godina i svaku godinu predstavlja jedna životinja, a Svinja je poslednja u tom ciklusu. Prema legendi, prorok Buda je zamolio sve životinje da se sastanu za doček Lunarne Nove Godine. Na doček je došlo 12 životinja te je on svakoj od njih dao po jednu godinu. Buda je prema tom predanju rekao da će svako ko je rođen u određenoj godini imati karakteristike životinje čija je godina.

Lunarna nova godina ili Prolećni festival slavi se dve nedelje i prema ustaljenoj hiljadugodisnjoj praksi ima svoje strogo propisane rituale, kojih se Kinezi i danas pridrzavaju. Uoči praznika, u kući se pravi veliko čisćenje, na vrata i zidove se kače pesme o sreći i razne poruke koje ispisuju domaćini, posećuje se rodbina i nosi se crvena odeća, koja vazi kao boja sreće.
Postoji više legendi o zodijačkim animalnim znacima kineskog kalendara. Prema jednoj od njih, Car žada pozvao je na poklonjenje sve životinje, a prvih 12 koje stignu na raport, trebalo je budu počastvovane dobijanjem zodijačkog statusa. Kako bi stigle do Cara, životinje su trebale preplivati reku. Mačka i Pacov su bili najgori plivači u životinjskom svetu, ali veoma bistra fela, te su zamolili dobroćudno Goveče da ih prebaci na drugu stranu. Kad su bili blizu obale, u Pacovu je prevladala žeđ za pobedom, on prvo odgurnu Mačku u vodu, a potom stade smišljati kako da prevari Goveče. Čim je teškaš prešao reku, Pacov je iskočio na obalu i na bezobrazluk i inteligenciju stigao prvi. Tako Goveče do Cara stiže drugo, ledili su ga Tigar i Zec, zatim Zmaj, pa Zmija koja se sakrila Konju u grivu i na prevaru ga pretekla osvojivši šesto mesto, a Konj sedmo. Za njima dođoše i Ovca, Majmun i Petao koji su pomagali jedni drugima. Jedanaesta životinja je Pas, a poslednja, dvanaesta – Svinja koja zamalo da ostane bez časti jer se usput bila najela, pa pridremala, i jedva stigla da završi trku. Mačka je prispela trinaesta i ostala ispod crte, sve zbog prefriganog Pacova kojeg bi da pojede čim ga vidi, a ni vodu nije u stanju da podnese.
Po drugoj legendi, Car Žada naredio je Pacovu da pozove životinje na gozbu na kojoj će biti odabrani zodijački znaci. Pacov je slagao Mačku da je banket sledećeg dana, pa je Mačka prespavala žurku, a kada se probudila shvatila je da je izigrana. Zato kažu ne prestaje da juri mrskog glodara.
Ipak, pravda je donekle zadovoljena u Vijetnamskom zodijačkom kalendaru, gde se umesto Zeca, kao četvrti znak ipak pojavljuje Mačka, umesto Govečeta – vodeni Bufalo, a kao osmi znak figurira Ovan, a ne Ovca ili Koza.

Tradicionalni kineski kalendar pociva na ciklusima koji se zaokružuju svakih šest decenija. Osnovni ciklus ima 12 godina (sa životinjama kao maskotama) i ponavlja se pet puta. Nova godina je klizna, ona nastupa krajem januara ili početkom februara, obično posle drugog mladog meseca nakon zimskog solsticija, odnosno najkraćeg dana u godini.
Kinezi prate Lunarni kalendar, dok Zapad prati kretanje Sunca i Solarni. Zvanična Kina je 1911. prihvatila međunarodni gregorijanski kalendar.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Tranzit URANA 2017.

Tue Dec 15 , 2020
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Početak avgusta 2017. potvrdjuje konačne uvide ali daruje i novi pogled na predstojeće preokrete – Uran će se samo još ovog puta kretati retrogradno kroz zodijački znak OVNA od 03.08. do 03.01.2018., pre nego što 16.05.2018. započne sedmogodišnji tranzit kroz zodijački znak […]
Tranzit URANA 2017.

You May Like