sagitarius_by_jaszoneStrelac je poslednji od jesenjih znakova. Jesenja potraga za unutrašnjim identitetom, koja je dosegla svoj vrhunac ozbiljnosti u Škorpiji, opušta se sada u bezbrižnom samoprihvatanju. Strelac je, takođe i poslednji od vatrenih znakova. On predstavlja vrhove plamena u iskri koje, stremeći prema gore, trepere i nestaju u noći. Tamo gde Ovan (prvi vatreni znak) predstavlja početnu energiju, a Lav (drugi vatreni znak) rasplamsali plamen u punom zamahu, plamen ega koji je pronašao svoje mesto u društvu, Strelac predstavlja idealan ishod svih stremljenja – oslobađanje energije za širu primenu, a misli za univerzalnije razumevanje.
Strelac se uobičajeno prikazuje kentaurom (pola čovek, pola konj) koji odapinje strelu prema visinama. Čini se da je to grčka verzija jednog drevnog simbola – strelca (Dhanu, kako se još uvek naziva u Indiji). Ali značenje ostaje isto: uzlazna evolucija duše od životinjskog do ljudskog nivoa, od zaokupljenosti životinjskim potrebama do dostojanstva koje dolikuje ljudskom biću, od svesnosti ega do kosmičke svesnosti. Konj je drevni simbol snage: ovde on znači da strelčeva usmerenost prema zvezdama nije samo prazan gest.

Vladajuća planeta: Jupiter
Element: Vatra
Moto: Ja shvatam! 
Pol: muški
Boja: modro plava 

Moguće vrline Strelca
Optimisti i slobodnjaci 
Veseli i zabavni 
Iskreni i entuzijaste 
Intelektualci i filozofi

Moguće mane Strelca
Nerealni optimisti i nepažljivi
Neodgovorni i površni
Netaktični i hvalisavi
Naivni i sujetni

Idealista entuzijasta, pompezan, znatiželjan, uvek je okružen gomilom ljudi, optimista je, bučan, ume da bude vrlo praktičan, ima sreće u životu, optimista, brzo se oporavlja od udaraca u životu, ne podnosi neiskrenost, okružen ljudima koji mu često ne žele dobro, nije taktičan, ali nikada nije namerno okrutan, može da ima ružnu ženu ali lepu brilijantnu ljubavnicu, impresionira okolinu. Izgleda kao da je površan, kada je ljubavni život u pitanju ali nikada nije neiskren. On traži površne odnose da ne bi morao da se mnogo da se posvećuje partnerki već onoliko koliko njemu odgovara jer najveći deo vremea koristi za svoje lične ambicije. Može biti promiskuitetan, može imati bezbroj avantura, njegova jača strana je logika, ali ne i kada je ljubavni život u pitanju, ostavlja utisak kao da je mnogo dublje vezan za partnerku nego što je to slučaj. Voli raznovrstnosti, potrebna mu je mentalna stimulacija. Sve dok patnerka toleriše njegove izlete i sve dok je potpuno iskrena prema njemu on će ostati sa njom. Ponekada može da s tako strastveno zaljubi, da je u stanju da zbog partnerke iz korena promeni život, ode u drugu zemlju, grad, promeni posao. Bira uglavnom mlađe žene i to dosta mlađe od njega, ali se dogodi i da ima avanturu sa osobom sa posla koja je starija i sa kojom prvo započinje kolegijalni odnos.


Leave a Reply

AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE