Strelcem vlada Jupiter, planeta ekspanzije. Ekspanzija svesnosti sama je suština duhovnog razvitka. Većina zapadnih pisaca, očigledno nesvesna te istine, dovodi Jupiter u odnos samo s ekspanzijom ega: sticanje bogatstva, moći i svetovne sreće. To je mnogo niži izraz Jupiterovog delovanja. U drevnoj je tradiciji Jupiter, iznad svega, planeta duhovnog razvoja. U indijskoj Astrologiji ta se planeta naziva Guru. Istinski je guru mnogo više od nekoga koji samo poučava. Jupiterov uticaj kao “gurua” našeg Sunčevog sistema potpomaže spori proces duhovnog napretka. On suptilnim uticajem svoje slobodne svesnosti oslobađa svoje učenike ropstva iluzije.
Ključni izraz koji se često upotrebljava za Strelca je njegova konstantna uzlazna težnja. Ipak, možda bi sveobuhvatniji izraz bio beskrajna potraga duše za univerzalnom svesnošću.
Ako se vaše Sunce nalazi u Strelcu, svoj autoritet se trudite da iskažete na način da dajete šire značenje svemu što vas zaokuplja. Vaš um prelazi brzo (ponekad i prebrzo!) preko detalja i u svemu se trudite da sagledate širu perspektivu; sitni detalji i pojedinosti vas verovatno zamaraju. U svojim ste prijateljstvima, osim ako uspete da pronađete nekoga čiji vam mentalni uticaj pruža osećaj ekspanzije, koji vam je toliko potreban, skloniji da budete prijatelj sa svima nego da razvijete jedan ili dva prisna odnosa. U ljubavi je verovatnije da ćete biti dobar drug nego strastveni Romeo ili Julija. Bez obzira na to kakvo je vaše trenutno razumevanje stvari, vaš nagon vas tera da ga proširite. To možete postići dovodeći ga u vezu sa širom stvarnošću. Međutim (kako su samo malobrojni mudri), većina će Strelaca pokušati da zadovolji taj svoj nagon insistirajući na tome da svako mora imati isto mišljenje kao i oni.

Vaš odgovor na Jupiterov ekspanzivni uticaj će pre svega zavisiti o vašoj ličnoj senzibilnosti. U suštini, Jupiterova je uloga (pa tako i Strelčeva, znaka kojim vlada) da pomogne čoveku da proširi svoju svest prema kozmičkoj svesnosti. Ipak, mnogi ljudi su tako čvrsto pod vlašću ega da im uticaj Jupitera može dati samo “nadahnuće” da nametnu svoje sopstvene vrednosti svima oko sebe. Drugi Strelci, opet – možda zbog preterane želje da obuhvate večnost? – previđaju, često padajući preko njih, malene kamenčiće koji im se nalaze ravno ispred nogu. (Dosadni detalji već su poslovično osvetoljubivi.) Na vama je, Strelci, da svaki za sebe očistite svoje mentalne leće od egoizma, nemira i nespretnosti koje u vama izaziva ego, kako bi zraci Jupitera i Strelca došli do vas u svom najčišćem obliku.
Kako je oslobođenje od ograničenja uvek propraćeno osećanjem radosti, Strelac je, sa svojom moći da uzdigne um u slobodu univerzalne vizije, na neki način srećan znak. Strelci obično imaju izuzetan entuzijazam. Skloni su da sve propuštaju kroz filter svoga entuzijazma – svojstvo kojim i samog đavola mogu okružiti aurom savršenstva; ili koje, ako je u pitanju povređeni i razočarani Strelac, i najsvetlijem anđelu može pripisati najcrnje grehe.
Uticaj Strelca dinamičan je, nikako statičan. Strelci uživaju u stalnom kretanju i promenama u svojim životima. Paradoksalno možda, ali duh koji je neophodan za istinsku ekspanziju duše jeste osetljivost – nažalost, za mnoge Strelce teško razumljiva reč. Strela njihovih težnji može dosegnuti zvezde jedino ako nije privezana teškim lancem sebičnih interesa. Mnogi Strelci su tako opijeni sopstvenim preobiljem, da ih se malo tiče to što nemaju pojma kuda su se uputili. Oni rasipnički odapinju svoje strele na sve strane, tako da na kraju ostanu s praznim tobolcem.
Možda najvažnije što morate da naučite ako ste Strelac jeste to da se potrudite da napravite zaista dobru strelu. Jedino kada naučite da usmerite svu svoju energiju, vaš entuzijazam može postati jasan kanal za univerzalnu svest. Detalji vam mogu biti dosadni, ali bez brižljive, pomne pripreme, sam bi let vaše strele mogao biti bezuspešan. Nemojte se, zbog svoje nestrpljivosti da obuhvatite čitav život, pridružiti onom mnoštvu Strelaca koji se ni za šta ne vezuju, misleći da će velikim brojem površnih iskustava postići onu univerzalnost koja se može naći jedino u dubokoj smirenosti i potpunoj predanosti. Kada jednom naučite da u svoj entuzijazam ne uplićete vibracije svog ega, i kada jednom razvijete istinsku nepristrasnost (ne onu površnu “svačiji prijatelj”), bićete sposobni da postignete ono proširenje svesti koje je sama suština mudrosti.
Za svakoga bi od nas, bez obzira na to koji je naš zodijački znak, bilo dobro da imamo na umu ove pozitivne i negativne osobine Strelca. One se tiču svih nas, u različitom obimu.
Ekspanzija svesti nagonski je cilj celokupnog života. Prepreke toj ekspanziji za svakoga su u suštini iste: prvo, čovekova vezanost za njegov mali ego; drugo, njegova sklonost da prevlada svoju beznačajnost, ne predajom ega u ime šireg, kosmičkog identiteta, već jedino proširenjem sfere svoga uticaja (više novca, više moći i sl.). Treća je prepreka, na Strelce se to naročito odnosi, njihova sklonost da «troše» svoje živote “promišljajući uzvišene misli”, zanemarujući pritom potrebu za svakodnevnom, praktičnom primenom spiritualnih principa.
Videti sve stvari u odnosu na univerzalnu stvarnost, znak je veličine. Strelcima to polazi za rukom možda prirodnije nego većini ljudi, ali samo pod uslovom da nisu sprečeni svojom sebičnom zaokupljenošću. Njihova naklonost prema široj viziji je nešto što bismo svi trebali da razvijamo kako beskrajno bavljenje nevažnim detaljima ne bi paralisalo naše kreativne napore. U tome vidimo snagu, isto kao i slabost Strelca jer je neobaziranje na detalje takođe uzrok neuspeha, ukoliko ih ne uskladimo sa univerzalnim pogledom na svet oko sebe.
Ako ste Strelac, vaš napredak leži pre svega u tome da svoju svest proširite pomoću svesnosti duše. Posmatrajte svet više očima svog unutrašnjeg mira.
“Sreća ne dolazi besciljnim razmišljanjem o njoj, već življenjem u njoj u svim životnim raspoloženjima i akcijama.” Paramahansa Yogananda


Leave a Reply

AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE