Neptune__Reworked__by_EssJay89Položaj Neptuna u natalnom horoskopu ukazuje na oblast u kojoj ste skloni obmani drugih ali i samozavaravanju. Takođe govori o nastojanju da se u određenoj oblasti pronađe ideal.
Postati svestan svog jedinstvenog puta, svog cilja otkriva se i kroz simboliku planete Neptun u horoskopu. On ukazuje na sveopštu povezanost. Njegovim delovanjem čovek postaje svestan onog dela sebe koji ga povezuje sa svim drugim ljudima, sa svim bićima koja žive (koja su živela i koja će živeti), a mnoga od njih i pate jer su nesvesna te dubinske povezanosti. 
Neptun, tako, znači “biti spojen”, za razliku od osećaja odvojenosti koji vodi u bol koju, u neznanju, covjek može naneti drugim živim bićima, a i samome sebi. 

Neptun je “jedno u svemu” i “sve u jednom”. Nevidljiv, a opet prisutan, uticaj ove planete je suptilan, spiritualan ( duhovan ) i teško se može meriti i izraziti materijalnim. 
No, budući da duh ipak “vlada” materijom, ovladati “silama” ove planete i usmeriti ih u svrhu vlastitog evolutivnog procesa zadatak je svakog ko je “krenuo na put kući” u taj “okean jednote” koji smo, jednom, možda zbog potrebe za igrom ali i želje za iskustvom kroz vlastito stvaranje i kreaciju, izgubili… 
Sposobnost doživljavanja i percepcije te iskonske jednote određena je Neptunovim aspektima. Napeto aspektovan Neptun jednom se mora “vratiti kući”. Samo je put možda, nešto teži. I duži. Ali vreme je ionako samo fikcija za Neptuna. Jedino što je važno to je – krenuti! 
Istina, najteže je upravo to – krenuti i napraviti onaj prvi korak koji nas iz “mraka” vodi u svetlo. Mnogi dugo ostanu u “mraku” svoje lažne odvojenosti, ne shvatajući kako ih malo deli od onog dela sebe koji se, zapravo, nikada nije “odvojio”. 
Neptun je, dakle, jedina planeta koja svojom simbolikom ukazuje na svesni princip koji je, potom, omotan raznim “ja” – identifikacijama. Komunikacijom s “našim” Neptunovskim principom možemo biti u kontaktu sa samim izvorom stvaralačkog principa koji nas je svojom ljubavlju “pustio od sebe ” samo kako bismo mu se jednom ponovo vratili. 
Neptun je i žrtva, bezrezervno davanje drugome kao da se daje sebi. Jer u biti to i jeste – davanje sebi, kroz – drugog. 
Simbolika Neptuna ukazuje na veru u nešto “više”, “šire” i “dublje” od pukog materijalnog postojanja u umu. 
Zato simbolika ove planete vodi direktno u raj ili u pakao.
Izbor je na čoveku i njegovoj duši. 
A Neptun? On će i dalje one koji su svojoj istinskoj prirodi i svojoj duši okrenuli leđa obavijati iluzijama, zavisnostima, zabludama, obmanama samo kako bi im, kroz svu silinu boli odvojenosti, pokazao – put kući!


Leave a Reply

AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE