Nomen est Omen


nomen est omen

Imena nisu slučajna i nisu davana slučajno. Drevni narodi Egipćani, Kinezi, Jevreji poklanjali su veliku pažnju imenima. Egipćanima je IME značilo daleko više od običnog znaka raspoznavanja, Indusi su smatrali da je ime karakteristika svake individualne pojave, Kinezi su vezivali pojedinačna slova imena sa mantrama, Jevreji su u svojim kabalističkim spisima isticali da su 22 slova hebrejskog alfabetskog reda osnova svih stvari i praslike različitih stanja svesti. Medju drevnim Keltima IMENA je uvek birao druid (svešteno lice). Verovalo se da natus kroz ime ispoljava odredjene karakterne crte, kao i da donosi sreću. Svako slovo ima svoju odgovrajući boju sa odnosnim oscilacijama, pri čemu talasi imaju odnosne talasne dužine, svaka boja uslovljava odgovarajuće svojstvo čoveka, a preovladavajuća boja u imenu ukazuje na glavne osobine čoveka.
Osim toga svako slovo nosi i odredjeni broj i samim tim i karakteristike istog.
Prvi suglasnik u imenu kamen je temeljac naše ličnosti.

CRVENA (A, S, J) – Strast, snažna volja, energija, ljubav, impulsivnost, velika vitalnost
NARANDŽASTA (B, K, T, Š) – Konstruktivnost, radost, putenost
ŽUTA (C, L, U, Ć) – Intuicija, intelektualna snaga, spontanost, prilagodljivost
ZELENA (D, DŽ, LJ, M, Č) – Sklonost mistici, čest nedostatak volje, mirnoća
PLAVA (DJ, E, N, W) – Punoca duha, vera, nada i vernost
INDIGO (F, NJ, O, X) – Ukazivanje na integraciju
PURPURNA (G, P, Y) – Transmutacija želja i inteligencije, povremena rezigniranost
OPAL (H, Q, Z) – Razumevanje života
KARMIN (I, R, Ž) – Saosećanje

 

Značenje najčešćih imena

Značenje imena slovenskog porekla je veoma lako shvatiti dok je za razumevanje značenja imena stranog porekla potrebno proučiti izvorne reči od kojih je ime nastalo.
Stari Sloveni su davali deci imena po imenima biljaka, životinja ili pojava i verovali su da imena imaju magijsko značenje. Postoji veliki broj imena koja imaju isto značenje i u korenu imaju istu reč, ali su im dodati različiti nastavci.
Najbrojnija u grupi imena koja imaju znacenje “mio”  – Miodrag, Milan, Milun, Milutin, Milija, Milica, Milena, Milunka, Milovan…
Imena koja imaju značenje “drag”: Dragan, Dragutin, Dragiša, Dragoljub, Dragana, Dragica….
Imena koja u sebi nose “radost”: Radoslav, Radovan, Rada, Radmila, Radica…
Imena značenja “stati”: Stojan, Stojanka, Stana, Stanko…
Najčešće ime koje se davalo sa namerom da zaštiti nosi u sebi osnovu “vuk”: Vukašin, Vukoslav, Vukadin, Vule, Vukosava, Vukica… Stari Sloveni su verovali da ovo ime ima magijsko značenje pa je najčešće davano u porodicama gde su vladale smrtne bolesti.
Strahinja je takodje ime za koje se verovalo da ima magijsko značenje koren je od reči “strah” i verovalo se da će ova reč zastrašiti bolesti i neprijatelje.
Imena koja u sebi nose “duša”: Dušanka, Dušan, Dušica

 

Značenje pojedinih imena slovenskog porekla ipak nije lako rastumačiti zbog značajnih jezičkih promena i nestanka reči koje su se nekada koristile.Takva imena su:
Gojko od reči “goj” koja je imala znacenje “miran, spokojan”
Dejan je staro ime koje u korenu ima reč “dejati” što je značilo “raditi, činiti”, ali se povezuje i sa Dionisom (grčki bog vina)
Boban od reči “bob” značenja “sitan, malen”
Bojan nema veze sa bojama jer reč boja je turskog porekla, a ime je postojalo mnogo pre dolaska turaka na naše prostore i u korenu ima reč “boj, borba”, a povezuje se i sa “bojati se”
Davor je ime staroslovenskog Boga Rata.
Veljko je izvedeno od reči “velik”.
Branko, Branislav, Branka, Brankica su imena izvedena od reči “brani”

 

Značenje imena biblijskog porekla se ne može shvatiti bez poznavanja jezika iz koga ona potiču, a to su najčešće hebrejski i grčki, Srbi su većinu ovih imena prilagodili srpskom jeziku i veoma često od jednog ovakvog imena napravili više modifikacija dodavanjem slovenskih nastavaka.

Evo značenja nekih imena ovakvog porekla.
Atanasije – besmrtan
Aleksandar – zaštitnik ljudi, od grčkog korena “andras, ander” koji znači muževan
Aleksej, Aleksa – zaštitnik ljudi
Vasilije – vladar, car
David – voljen, ljubljen
Damjan – sudija, krotitelj
Dositej – onaj koji voli boga
Eva – živa
Stela – zvezda
Teodor, Teodora – božji dar, izvedeno od grčkog “teos” – Bog
Filip – ljubitelj konja
Uroš – gospodin od madjarske reči “ur” značenja gospodin
Sava – starac, pravedan, preobražen
Simeon – onaj koji sluša
Kristina – grčko ime “ona koja nosičasni krst”
Vedran – od osnove “vedr(iti)”
Sania, Sanja – Indijsko ime koje nosi značenje “trenutak u vremenu”
Jana – poljsko “ona kojoj je Bog naklonjen”
Stefan – grčko ime od “stefanos” što znači “venac”
Miroljub – je onaj koji voli mir (ljubi mir)
Pravdoljub – koji ceni pravdu (ljubi pravdu)
Bogoljub – onaj koji ljubi boga
Gavrilo – znači “Božja snaga”
Vladimir – je složenica od “vlada u miru”
Tatjana – “ona koja uspostavlja, razgraničava, daje stvarima vrednost”
Slobodan – “koji voli slobodu”
Predrag – je superlativ od osnove drag (previše drag)
Lazar – jevrejsko “pomaze Bog, biblijsko ime”
Ilija – jevrejsko “moj Bog”
Violeta – od engleskog violet “ljubičica”
Igor – potiče od skandinavsko-vikinskog Ingwar, bog rata u vikinskoj mitologiji
Gordana, Gordi – potiče od “ponosna, gorda”
Jelena – vodi poreklo od grčkog imena Helena što znači sjaj, blistavost u korenu je reč “hele” sunčeva svetlost, sjaj, blistavost
Katarina – grčkog porekla i izvedeno je od grčke reči “katharon” što znači “čistoća”
Marina – latinskog porekla i vodi poreklo od reči “marina” što znači “morska”
Petar, Petra – od grčke reči “petra” što znači “kamen”
Lidija – hebrejskog porekla i znači “rodjena od Boga”
Marko – po Apostolu Marku čije ime vodi poreklo od imena boga rata “Marsa”
Sara – hebrejskog porekla od reči “SAYR ah” što znači “princeza”

Značenje imena Jovan, Jovana, Ivan, Ivana
Značenje ove grupe imena je izvedeno od imena Jovan koje je biblijsko ime po Svetom Jovanu. Jevrejskog je porekla od reči “jahve” što znači “milostiv”
Srdjan, Sergej od imena svetitelja Srdja i Vlaha naročito poštovanih kod slovena u primorju. Njegovo značenje se povezuje sa korenom “srdit, srditi se”
Značenje imena Maja se kod nas vezuje za proleće i mesec Maj, ali ovo ime postoji u celom svetu kao ime hebrejskog porekla, a reč “maja” na hebrejskom znači gorka ili žestoka. U indijskoj mitologiji je božanstvo ženske prasnage , boginja privida i razočaranja, iluzije i varke. Po drugom etimološkom tumačenju “Ma” – TO “ya” – NE  ukazuje na sve ono čega se treba kloniti.

Sve detalje o svom imenu: poreklo, povezanost sa uraganima, svetiteljima, statistiku imena (koliko je omiljeno) kroz vreme i geografski položaj  pronaći ćete na http://www.behindthename.com


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Astrološki dogadjaji 30.01.2015.

Fri Jan 30 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Na Aktivnoj karti dana možete pratiti iz časa u čas kretanje planeta i svetala. PETAK 30. Januar će biti dinamičan dan a obeležiće ga 3 planetarna, 3 lunarna aspekta i početak i poludnevna faza praznog hoda. Mesec se kreće od 13° do […]