Peridot *Suze havajske boginje Pele


peridot

Za majušne ali izuzetno kristale Peridota se veruje da imaju moć da teraju zle duhove, naročito ako je kamen ugrađen u zlato. Takođe jačaju dejstvo bilo kog leka koji se pije iz pehara napravljenog od ovog kamena. Na Havajima se peridot ceni kao suze havajske boginje Pele, boginje vulkana, a na havajskom ostrvu Oahu čitave plaže prekrivene su kamenčićima svetlozelenog peridota.

Pele je Boginja vatre i vulkana Havajskog arhipelaga. Za nju se ne zna u drugim delovima Polinezije. Na ostrvu Rarotonga postoji Pere, kći Mahuike (Maui), a kod Maora – Parevhenua mea. Oba ova božanstva su od manjeg značaja, dok je Pele na Havajima izuzetno važno božanstvo. Podignuti su joj mnogi oltari pored tokova lave, a postoji i njeno zasebno sveštenstvo. Njena majka je Haumea (Hina). Prema mitu, Pele je došla sa Kahikija (Tahiti). Razlozi za njen dolazak su različiti: ponekad se veli da je ona pobegla od starije sestre nakon što joj je ukrala muža ili, pak, da ju je odnela poplava ili, opet, da je bila veliki moreplovac i veoma volela da putuje. Na svom kanuu doplovila je na Havaje s Pola Pola (Bora Bora). Pratio ju je brat, a ispod ruke je nosila svoju mlađu sestru Hi’iaku koja je bila rođena u obliku jajeta. Sa njom su putovali bogovi Ku i Lono(Tu), kao i mnoštvo manjih božanstava. Pele pristaje na svim ostrvima Havajskog arhipelaga i konačno se nastanjuje u vulkanu Kilauea na ostrvu Havaji. Postoje mnogi mitovi o ovoj boginji i u njima se mogu pratiti život i običaji stanovnika Havajskog arhipelaga. U mitu o njenoj ljubavi prema Lohiau, mladom poglavici sa susednog ostrva, opisani su ples hula i igra kilu. Po drugom mitu, udvarao joj se čovek-svinja Kamapua’a. Došlo je do borbe u kojoj je ona koristila vatru, a on maglu i kišu. Najzad su podelili oblasti. Pele je uzela predeo u kome se nalaze vulkani, a Kamapua’a vlažne i kišovite oblasti. Erupcija Pelinog besa opisana je u mitu o poglaviciKavahali. Za vreme proslave Lonoa (Rongo), Kavahali je pobedio Pele u takmičenju u kome učestvuju samo poglavice. U besu, Pele je prekrila ostrvo lavom, bacajući i vrelo kamenje čak u more. Povezana je i sa potopom. Razljućena što je muž ostavio, gonila ga je, a roditelji su joj dali more da je prati i nosi njene kanue. Pele je ispred sebe sipala more iz svoje glave sve dok samo najviši vrhovi planina nisu ostali van vode. Kasnije se more povuklo na svoj sadašnji nivo. Pele je takođe i gospodarica munja, a njena ljudska inkarnacija je Hina ai malama, “Hina koja jede mesec”.

Mali kristali peridota će privući novac i bogatstvo u vaš dom. Peridot u vašoj torbi ili uz vaš mobilni telefon će odvratiti džeparoše i pljačkaše. Na poslu peridot može da bude koristan za poslove koji uključuju direktnu prodaju ili konverziju novca.
Peridot pomaže deci da obnove razrušena priljateljstva i imaju manje straha od pritisaka vršnjaka. On će umiriti uznemirenu i hiperaktivnu životinju.

Kao sveopšti lek, peridot će olašati temperaturu kod groznice, kao i probleme sa žuči. Delotvoran je u slučajevima ujeda insekata, otoka, astme i alergijskih reakcija. Pomaže u lečenju problema sa grudima, srcem i plućima. Koristite peridot da ispunite misli, telo i duh osećajem mira i blagostanja. On će postaviti štit oko vaše Aure. Podiže raspoloženje i usmerava vas na pozitivno gledanje na stvari.

Peridot je u Egiptu vađen na ostrvu Zeberget pre oko 4.000 godina i to, legenda kaže, noću, zbog svoje osobine da svetli u mraku. Ostrva Zeberget bila su u vlasništvu kraljevske egipatske porodice. Bila su pažljivo čuvana i svaki uljez je odmah hapšen i pogubljen, što dokazuje koliko je peridot smatran dragocenim. Pošto je simbol boga Sunca obožavan u Egiptu, peridot je takođe obožavan, kao kamen koji se odvojio od Sunca.
Pomalo iznenađujuće je to što su stari Egipćani tu zaista bili u pravu. Peridot se formira u kristal pod neverovatno visokim temperaturama i visokim pritiskom duboko u utrobi Zemlje. U meteoritima koji lutaju svemirom takođe je veliki pritisak i toplota, pa se u njima formira drago kamenje.
Drago kamenje, a među njima i peridot, nađeno je u unutrašnjosti nekih meteorita koji su pali na Zemlju. Stari narodi su cenili peridot zbog njegove zaštitne moći, koja potiče od Sunca u njemu, a tera zle sile i duhove.
Krstaši su ga u srednjem veku doneli sa vulkanskog ostrva Svetog Jovana u Evropu, gde je postao izuzetno popularan kao “večernji smaragd” zbog svoje osobine da još lepše sija na svetlosti sveća. Javlja se u različitim nijansama zelene, ali se najviše ceni kamen boje zelenih staklenih flaša.
Prema legendi, moć peridota uvećava se ako je ukrašen zlatom. Tako i zlatan prsten s peridotom daje hrabrost u bitkama, otklanja strah i jača vezu muža i žene. Kažu da peridot umanjuje požudu svog nosioca ili ublažava osećanja. Zbog toga je, navodno, odličan za sprečavanje preljube.
Peridot takođe donosi novac, pa ga treba staviti na mesto na kome se čuvaju dragocenosti, da bi privukao novac i dobre prilike. Pomaže da se pronađe izgubljeno.
Zbog sunčeve energije u sebi, peridot svog nosioca čini srećnom, druželjubivom i srdačnom osobom. Probušen ili postavljen u zlato oslobađa stresa. Stari Rimljani nosili su ga da bi se oslobodili depresije. Ima sposobnost da jača i regeneriše sve organe i pospešuje san. Nekad je korišćen za lakši porođaj jer, navodno, stimuliše kontrakcije.

Primena
Ovaj kamen pomaže emotivnu ravnotežu i zarastanje starih ljubavnih rana. Otvara put ka sopstvenom srcu i leči povređen ego. Zato je peridot dobar za ljute, ljubomorne i ogorčene osobe, jer su te osobine obično rezultat ranjenog srca ili uvređenog ega. Pomaže da se pređe preko rane i da se razume veza. Čini ljude malo pametnijim u romantičnim situacijama i štiti od bespotrebnih ljubavnih jada. Ovo je lek za ljubomoru jer su ga staroegipatski vrhovni sveštenici nosili da ne bi bili ljubomorni na faraonovu moć.
Kao kamen vizionara daje razumevanje sudbine i smisla sopstvenog postojanja. Oslobađa od negativnih vibracija i pročišćava organizam.
Egipćani, Asteci i Inke ovim kamenom su pročišćavali organizam i jačali vid. Navodno pomaže i lečenje infekcija, čireva i tiroidne žlezde. Opušta, otvara, daje zdravlje i novi život.
U mnogim starim rukopisima peridot se pominje kao krizolit. To ime javlja se više puta u Bibliji i rani hrišćani smatrali su ovaj kamen svetim. I dan- danas katolički biskupi nose prsten od peridota i ametista kao simbol čistote i morala. Stari narodi smatrali su ga i kamenom proleća i darom prirode. Napoleon je jednom Žozefini poklonio peridot kao simbol besmrtne ljubavi i divljenja, a navodno je ovaj dragulj Kleopatri bio najmiliji. Ovo je kamen vedrine i lepote. Samo osobe čistog uma i duše treba da koriste peridot, jer negativne osobe ne mogu da shvate njegovu lepotu.
Alergije; Aura- zaštita; bes – smirenje; celulit; creva – upala; crvenilo; debelo crevo, upala; depresija; detoksikacija, trovanje; digestivni trakt; duhovni prosperitet; egoizam, narcizam – smanjenje; ekcemi; emotivna ravnoteža; endokrini sistem; frigidnost; frustriranost; harmonija – emocionalna; imunitet; intuicija – razvijanje; kosa, nokti – opšte; koža – uopšteno; krv, krvotok; lišaj; ljubav – bračna; ljubomora – smanjenje; manija, opsesivno kompulzivni poremećaji, prisilne neuroze; melanholija – ublažavanje; misli negativne – otklanjanje; nadbubrežna žlezda; nemir; obilje, bogatstvo, blagostanje; optimizam; osipi; ostvarivanje želja; pluća; povećanje prihoda, poslovni uspeh; prekognicija, proricanje; probava; radost – životna, slavljenje života; rehabilitacija posle bolesti; samospoznaja; san – dubok i opuštajući; saosećajnost, saučešće; srce; starenje – usporavanje, vitalnost; strah – smanjenje; suptilne energije – uravnoteženje; svesnost na spiritualnom putu; vizija i otkrovenje; zaštita od negativnih misli i osećanja; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; zaštita – uopšteno; zatvor; želudac- čir; žlezde – podsticenje rada; žlezde – otok, upala; žuč

Održavanje kristala
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.


Astrološki znaci
Rak; Ribe;

Čakre na koje se kristal stavlja
srčana;

 

Dostupni proizvodi
set narukvica + ogrlica od lomljenih kristala peridota
ogrlica od lomljenih kristala peridota (dužina 45 cm ili 90 cm)
ogrlica od okruglih kristala peridota
narukvica – lomljeno pleteni kristal peridota


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Malahit *Paunov kamen

Sun Nov 8 , 2020
Share on Facebook Tweet it Pin it Email MALAHIT kamen nade i pouzdanja svom vlasniku poklanja sreću i sklad u ljubavnom odnosu. Malahit je jasne zelene boje sa blago talasastim prugama. Vrlo snažan kamen sa snažnim lekovitim dejstvom. Lekoviti efekti malahita: okrepljuje telo, već nakon vrlo kratkog delovanja ublažava reumu, […]

You May Like