Podela znakova po elementima


Treba primetiti da su Sunce i Mesec paradoksalni po prirodi jer, dok je Sunce pre svega otvoreno u akciji i kao da naginje kardinalnom principu, mada vlada Lavom, dotle je Mesec sklon sticanju i stoga naginje fiksnom principu, mada vlada Rakom. Venera je, opet, posrednička i pomirljiva, i tako povezana sa promenljivim kvalitetom. U sva tri slučajaje egzaltacija ono što daje osnovni ton. 
Sad smo videli kako iz Jednog nastaju Dva, a iz Dva nastaju Tri i želimo da naglasimo činjenicu da, mada je ovaj proces okultan u smislu da je okultna tradicija iz starine prenosila znanje o njegovoj transcendentalnoj važnosti, nema ničeg misterioznog u njemu; on je, s druge strane, zasnovan na logičnoj nužnosti, kao što smo pokušavali da pokažemo, i njegove operacije savršeno lako shvata svako ko to želi. 
Tradicija sad uči da svaki od tri Kvaliteta deluje na četiri načina, od kojih je svaki nazvan imenom jednog od četiri srednjevekovna elementa a to su: Vatra, Vazduh, Zemlja i Voda. Tako sa stanovišta Kvaliteta imamo četiri grupe (nazvane trojstvima) od po td znaka. Tako, pošto tri puta četiri daju dvanaest, dobijamo dvanaest znakova Zodijaka.

Kako je došlo do podele na četiri elementa? Ona je otkrivena u četiri glavne tačke kompasa, četiri tačke solame godine, ekvinocijima i solsticijima i četiri tačke dana, zori, podnevu, zalasku sunca i ponoći. Možda se njena logička osnova može objasniti na sledeći način: svo astronomsko kretanjeje kružno ili eliptičko. Sada, ako se telo kreće u kmgu ili elipsi, onda, u pogledu spoljašnjih tačaka, ono zauzima četiri glavne pozicije, naime onu najveće blizine, onu prosečne udaljenosti, najveće udaljenosti i, kako se vraća, opet prosečne. To se lako vidi posmatranjem promenljivih relacija između Sunca i bilo koje tačke na Zemlji. U svitanje je Sunce u odnosu na tu tačku naprosečnoj distanci, u podne je najbliže, na zalasku je ponovo na prosečnoj distanci, a u ponoć na najvećoj. Sa svitanjem se približava Suncu, po zalasku se udaljava. Nije teško pretpostaviti da ove četiri tačke mogu simbolizovati ili čak ukazivati na četiri fundamentalna stanja materije. Suvišno je reći da četiri elementa astrologa nisu nipošto analogna brojnim elementima fizike; naprotiv, iako smo upotrebili izraz stanja materije, ona su u suštini metafizička, mada se njihova priroda reflektuje na fizičku materiju. Fizička vatra, na primer, predstavlja i pogodan simbol astrološkog elementa Vatre, a i stvarni rezultat akcije na fizičkom planu osnovne ideje ili istoimenog principa. 
Sada prelazimo sa teorijskih razmatranja na istraživanje prirode trojstava sa objektivnog stanovišta, a naročito psihologije. Razmotrimo prvo VATRU 


Jasmina Knezevic 063222539

Jasmina KNEŽEVIĆ svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije vodi od 2000. godine, autorka je i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započinje svoju samostalnu profesionalnu praksu, koja se danas zasniva na preporukama sada već desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno saradjuje na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzima projekat Veličanstveni Saturn, u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. nalazi se u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006. u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena je isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodi dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, tromesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Astrološki i numerološki alati u modernom Menadžmentu. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreira izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktituje holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapija (lečenje bojama). Inicirana za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. kod Zdenke Andrijić. Od 2015. edukuje pristup AKAŠA POLJU, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Jasmina Knežević je sertifikovani praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Podela znakova po kvalitetu

Sun Mar 17 , 2013
Obične vrednosti kvaliteta u praktičnoj astrologiji su dobro poznate. Fiksni znak je rezervisan, intenzivan i konzervativan. Pod aflikcijom je indolentan, flegmatičan, tiranin, svojeglav i glup. Kardinalni znak je aktivan, preduzimljiv i okrenut cilju. Pod aflikcijom je nemiran, sklon dominiranju i mešanju u tuđe stvari, često menjajući svoje ciljeve i politiku. […]
All right reserved Spicum ASTRO Community © 2000 Theme: Default Mag by ThemeInWP