Kineska astrologija *Planete i čajevi


Kineska astrologija Planete i cajeviPrema kineskoj legendi, priča o zelenom čaju počinje 2737. godine prije Krista u vrijeme cara Shen Nunga. Taj mudar čovjek ušao je u povijest po svojoj sklonosti da prokuhava vodu za piće. To je činio nakon što je primijetio da prokuhana voda daje bolje zdravlje a time i produžuje život. Ključni trenutak dogodio kad je Shen Nungu za vrijeme prokuhavanja vode u nju palo nekoliko listova s obližnjeg drveta. Car je kušao novonastalo piće i bio zapanjen njegovim ugodnim okusom. Nazvao ga je «darom s neba» i otad svakodnevno pio.
U početku je jedino postojao zeleni čaj. Tek kasnije su se pojavili crni i crveni čajevi. Razlika između njih je samo u procesu proizvodnje. Naime, što se čaj više procesuira, on postaje sve tamniji i tamniji. Listovi zelenog čaja se tek jednokratno izlažu toploj pari, dok se oni crnog i crvenog djelomično suše, drobe i fermentiraju. Nakon što je otkriven prije gotovo pet tisuća godina otkriven, čaj je postepeno širio na sve strane svijeta. Vremenom je postajao sve popularnijim, tako da je trenutno došao u poziciju da bude drugo najpopularnije piće nakon vode. Čaj su iz Kine u Europu po prvi put donijeli Nizozemci 1650. godine. U početku je čaj bio izuzetno skup i samo su si plemići i ostali viši slojevi mogli priuštiti luksuz njegovog ispijanja.

Zeleni čaj je vrlo snažni antioksidant koji uklanja slobodne radikale iz organizma. Brojna znanstvena istraživanja su pokazala da njegovo redovito konzumiranje u dozama od 4 do 6 šalica na dan može smanjiti rizik pojavljivanja različitih oblika raka. U jednom od njih je čak izračunato da i strastveni pušači cigareta mogu profitirati od zelenog čaja jer im se vjerojatnost kancerogenih oboljenja smanjuje čak za 45 posto. Zeleni čaj bi trebali prigrliti i ljudi s visokim krvnim pritiskom. Njegovo djelovanje djeluje umirujuće i pojačava doticaj krvi u srce. U Aziji postoji običaj redovitog konzumiranja čaja uz svakodnevne obroke. Rezultat je daleko manji broj oboljenja arterija i srčanih napada.
Uz zeleni čaj, ovisno o duljini sušenja, postoje još i bijeli, žuti i crni čaj. Zanimljivo je da se po boji svaki od tih čajeva može povezati s pojedinim planetom iz kineske astrologije.

Zelena boja pripada Jupiteru i povezana je s proljećem. Jupiter je planet ekspanzije na svim nivoima postojanja i središnja točka za bilo kakav osobni rast. On daje nezaustavljivi optimizam koji se izražava kroz vizije neke ljepše budućnosti. Jupiter ne poznaje nikakve zapreke i ovaj svijet doživljava na najpozitivniji mogući način. Daje potrebu za fizičkim i mentalnim kretanjem i inicira pozitivne okolnosti za napredovanje. Redovitim konzumiranjem zelenog čaja pojačavamo sve ove Jupiterove funkcije.

Bijela boja u kineskoj astrologiji dodijeljena je planetu Veneri. Ona simbolizira energiju privlačenja, prianjanja i zajedništva. Povezujemo ju uz ljubav, odnose i umjetnost. Područje karte u kojemu se nalazi Venera je mjesto gdje želimo uživati i biti voljeni. Isto tako ovaj planet će označiti i naš vlastiti doživljaj osobne privlačnosti. Venera je ključna i za razlučivanje našeg sustava vrijednosti u skladu s kojim donosimo odluke. Znači, ako želite biti lijepi i imati skladne veze, preporučljivo vam je što češće piti bijeli čaj.

Za razliku od zapadnih astrologa, Kinezi žutu boju povezuju uz planet Saturn. Saturn označava princip kontrakcije i suočavanje s osobnim nedostacima. Preko njega se usklađujemo sa zahtjevima društva kojemu pripadamo. Saturn je planet koji od nas traži izdržljivost i ustrajnost. Najčešće označava mjesto gdje se najviše osjećamo nesavršenim i gdje nastojimo ispraviti svoje greške. Ispijanje žutog čaja pomaže nam da ispravljamo svoje greške i pojačamo svoju strpljivost. Pošto Saturn sve reducira, njegov čaj smanjuje i tjelesnu težinu.

U Kini crna boja pripada Merkuru. Njega astrolozi uglavnom povezuju uz mentalne funkcije. On označava kvalitetu našeg uma, njegovo promišljanje i logičko zaključivanje. Merkur je isto tako povezan i uz komunikaciju, bilo da je ona verbalna ili neverbalna. U natalnoj karti ovaj planet naglašava područje razmjene informacija i učenja. Merkur je također povezan i uz koordinaciju pokreta. Uživanje u crnom čaju pojačava naš um i daje nam veću pokretljivost.

Zanimljivo je da u Kini ne pronalazimo crveni čaj. Sam naziv povezuje se sa crnim čajem i predstavlja jednu od njegovih varijanti. Sama crvena boja povezuje se s Marsom. On je planet povezan uz protok naših tjelesnih energija i njihovo usmjeravanje na osobna postignuća. Tamo gdje se on nalazi se u pravilu susrećemo s preprekama koje želimo prevladati. To je mjesto gdje se borimo i probijamo kroz život. Mars je ujedno i naša seksualna energija kao motivirajući faktor za akciju. Ona nas inicira da učinimo prvi korak. U prodavaonicama ćete pod crvenim čajem pronaći rooibos čajeve napravljene od iglica afričkog grmlja. Njihovim korištenjem ćete uspješno pojačati Marsove energije u svom životu.

Piše: Igor Ognjenović
http://astrocentar.yolasite.com/


Jasmina Knezevic 063222539

Jasmina KNEŽEVIĆ svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije vodi od 2000. godine, autorka je i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započinje svoju samostalnu profesionalnu praksu, koja se danas zasniva na preporukama sada već desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno saradjuje na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzima projekat Veličanstveni Saturn, u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. nalazi se u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006. u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena je isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodi dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, tromesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Astrološki i numerološki alati u modernom Menadžmentu. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreira izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktituje holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapija (lečenje bojama). Inicirana za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. kod Zdenke Andrijić. Od 2015. edukuje pristup AKAŠA POLJU, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Jasmina Knežević je sertifikovani praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Astrološki dogadjaji 25.08.2015.

Tue Aug 25 , 2015
Na Aktivnoj karti dana možete pratiti iz časa u čas kretanje planeta i svetala. UTORAK 25. AVGUST će biti spokojan dan, a obeležiće ga lunarna promena znaka i 3 lunarna aspekta. Mesec se kreće od 26° Strelca do 10° Jarca. Mesec okončava fazu praznog hoda u 2:22, i počinje dvodnevni […]