Kineska astrologija *Planete i čajevi


Kineska astrologija Planete i cajeviPrema kineskoj legendi, priča o zelenom čaju počinje 2737. godine prije Krista u vrijeme cara Shen Nunga. Taj mudar čovjek ušao je u povijest po svojoj sklonosti da prokuhava vodu za piće. To je činio nakon što je primijetio da prokuhana voda daje bolje zdravlje a time i produžuje život. Ključni trenutak dogodio kad je Shen Nungu za vrijeme prokuhavanja vode u nju palo nekoliko listova s obližnjeg drveta. Car je kušao novonastalo piće i bio zapanjen njegovim ugodnim okusom. Nazvao ga je «darom s neba» i otad svakodnevno pio.
U početku je jedino postojao zeleni čaj. Tek kasnije su se pojavili crni i crveni čajevi. Razlika između njih je samo u procesu proizvodnje. Naime, što se čaj više procesuira, on postaje sve tamniji i tamniji. Listovi zelenog čaja se tek jednokratno izlažu toploj pari, dok se oni crnog i crvenog djelomično suše, drobe i fermentiraju. Nakon što je otkriven prije gotovo pet tisuća godina otkriven, čaj je postepeno širio na sve strane svijeta. Vremenom je postajao sve popularnijim, tako da je trenutno došao u poziciju da bude drugo najpopularnije piće nakon vode. Čaj su iz Kine u Europu po prvi put donijeli Nizozemci 1650. godine. U početku je čaj bio izuzetno skup i samo su si plemići i ostali viši slojevi mogli priuštiti luksuz njegovog ispijanja.

Zeleni čaj je vrlo snažni antioksidant koji uklanja slobodne radikale iz organizma. Brojna znanstvena istraživanja su pokazala da njegovo redovito konzumiranje u dozama od 4 do 6 šalica na dan može smanjiti rizik pojavljivanja različitih oblika raka. U jednom od njih je čak izračunato da i strastveni pušači cigareta mogu profitirati od zelenog čaja jer im se vjerojatnost kancerogenih oboljenja smanjuje čak za 45 posto. Zeleni čaj bi trebali prigrliti i ljudi s visokim krvnim pritiskom. Njegovo djelovanje djeluje umirujuće i pojačava doticaj krvi u srce. U Aziji postoji običaj redovitog konzumiranja čaja uz svakodnevne obroke. Rezultat je daleko manji broj oboljenja arterija i srčanih napada.
Uz zeleni čaj, ovisno o duljini sušenja, postoje još i bijeli, žuti i crni čaj. Zanimljivo je da se po boji svaki od tih čajeva može povezati s pojedinim planetom iz kineske astrologije.

Zelena boja pripada Jupiteru i povezana je s proljećem. Jupiter je planet ekspanzije na svim nivoima postojanja i središnja točka za bilo kakav osobni rast. On daje nezaustavljivi optimizam koji se izražava kroz vizije neke ljepše budućnosti. Jupiter ne poznaje nikakve zapreke i ovaj svijet doživljava na najpozitivniji mogući način. Daje potrebu za fizičkim i mentalnim kretanjem i inicira pozitivne okolnosti za napredovanje. Redovitim konzumiranjem zelenog čaja pojačavamo sve ove Jupiterove funkcije.

Bijela boja u kineskoj astrologiji dodijeljena je planetu Veneri. Ona simbolizira energiju privlačenja, prianjanja i zajedništva. Povezujemo ju uz ljubav, odnose i umjetnost. Područje karte u kojemu se nalazi Venera je mjesto gdje želimo uživati i biti voljeni. Isto tako ovaj planet će označiti i naš vlastiti doživljaj osobne privlačnosti. Venera je ključna i za razlučivanje našeg sustava vrijednosti u skladu s kojim donosimo odluke. Znači, ako želite biti lijepi i imati skladne veze, preporučljivo vam je što češće piti bijeli čaj.

Za razliku od zapadnih astrologa, Kinezi žutu boju povezuju uz planet Saturn. Saturn označava princip kontrakcije i suočavanje s osobnim nedostacima. Preko njega se usklađujemo sa zahtjevima društva kojemu pripadamo. Saturn je planet koji od nas traži izdržljivost i ustrajnost. Najčešće označava mjesto gdje se najviše osjećamo nesavršenim i gdje nastojimo ispraviti svoje greške. Ispijanje žutog čaja pomaže nam da ispravljamo svoje greške i pojačamo svoju strpljivost. Pošto Saturn sve reducira, njegov čaj smanjuje i tjelesnu težinu.

U Kini crna boja pripada Merkuru. Njega astrolozi uglavnom povezuju uz mentalne funkcije. On označava kvalitetu našeg uma, njegovo promišljanje i logičko zaključivanje. Merkur je isto tako povezan i uz komunikaciju, bilo da je ona verbalna ili neverbalna. U natalnoj karti ovaj planet naglašava područje razmjene informacija i učenja. Merkur je također povezan i uz koordinaciju pokreta. Uživanje u crnom čaju pojačava naš um i daje nam veću pokretljivost.

Zanimljivo je da u Kini ne pronalazimo crveni čaj. Sam naziv povezuje se sa crnim čajem i predstavlja jednu od njegovih varijanti. Sama crvena boja povezuje se s Marsom. On je planet povezan uz protok naših tjelesnih energija i njihovo usmjeravanje na osobna postignuća. Tamo gdje se on nalazi se u pravilu susrećemo s preprekama koje želimo prevladati. To je mjesto gdje se borimo i probijamo kroz život. Mars je ujedno i naša seksualna energija kao motivirajući faktor za akciju. Ona nas inicira da učinimo prvi korak. U prodavaonicama ćete pod crvenim čajem pronaći rooibos čajeve napravljene od iglica afričkog grmlja. Njihovim korištenjem ćete uspješno pojačati Marsove energije u svom životu.

Piše: Igor Ognjenović
http://astrocentar.yolasite.com/


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Astrološki dogadjaji 25.08.2015.

Tue Aug 25 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Na Aktivnoj karti dana možete pratiti iz časa u čas kretanje planeta i svetala. UTORAK 25. AVGUST će biti spokojan dan, a obeležiće ga lunarna promena znaka i 3 lunarna aspekta. Mesec se kreće od 26° Strelca do 10° Jarca. Mesec okončava […]

You May Like