OVAN 
Anatomski vezan za: glavu, lice, mozak, gornju vilicu i oči.
Zdrava ishrana: hrana koja sadrži kalijum fosfat. 
Ovnovi su uglavnom srčani i snažni. Ali zbog radnih obaveza, često preskaču obroke ili jednostavno zaborave da jedu! Tek kada osete da su potpuno iznemogli od nekog rada, onda se sete da nisu dugo jeli. Zbog toga je potrebno da ih neko stalno opominje da redovnije jedu. Prirodni lek za Ovna je san. Treba da jedu laganu hranu i izbegavaju žestoka alkoholna pića. 

Ovan ima ravnodušan ili neizbirljiv stav prema onome što jede. To znači da često ne pazi šta jede, pa to može biti uzrok zdravstvenih problema. Voli gurmansku hranu, ali samo kada je priređuje za goste, kada sam obeduje, nije mu važno šta je to. Ovo može dovesti do podložnosti moždanih udara, groznicama, problemima sa pamćenjem, neuralgijama glave i lica, vrtoglavici ili nervnoj iscrpljenosti. 
Pošto je mozak najaktivniji deo tela ovaj znak smatra da svi ostali delovi tela mogu pratiti njegovu vitalnost. Puno, čita, piše, radi u toku dana i nesrazmerno troši svoju vitalnu energiju. Mnoga, ako ne i sva moguća oboljenja kod ovog znaka mogu se sprečiti ako se posveti brižljiva pažnja svakodnevnim navikama, samodisciplini i uravnoteženoj ishrani. To ovom horoskopskom znaku teško pada jer je često preokupiran mnogim drugim stvarima nego kuhinjom i kuvanjem. Ovan voli da podeli sa nekim ono što ima. Tako je i u ishrani. Ne voli da obeduje sam, već u društvu sa nekim. 
Ovnovima je kalijum fosfat potreban zbog toga što pomaže regeneraciju moždanih ćelija koje ovaj horoskopski znak tako neštedimice troši u toku dana. Nedostatak kalijum fosfata može dovesti do razdražljivosti, glavobolja, nervne depresije i stanje opšte iscrpljenosti. Organsko gvožđe je takođe važan sastojak u ishrani za znak Ovna. Utiče na mišićnu građu. Ovaj znak u toku dana potroši mnogo energije na mišićnu aktivnost, slično kao što mnogo troši i mentalnu energiju. 
Proteinska hrana se preporučuje za osobe rođene u ovom znaku. Organskog gvožđa ima u mahunarkama i posnom mesu. 
Ovan se ne snalazi u mnoštvu informacija i podataka, tako je i u ishrani, pa je problem što ne razmišlja o raznovrsnoj ishrani. 
Zadovoljan je jednostavnom i jednoličnom ishranom. Kalijum fosfata ima u cvelki, celeru, zelenoj salati, karfiolu, spanaću, rotkvi, šargarepi, jabukama, orasima i krastavcima.
Lekovite trave vezane i korisne za znak Ovna su bosiljak, nana, mahonija i aloja. 


AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE