prenatalna astrologijaU vreme Starog Rima postojao je i dan podvećen trudnicama! To je tradicionalno i simbolično bio 1. mart, kad se smatralo da pocinje proleće i u prirodi kreće novi životni ciklus

Interesantno je kako su na sve to gledali u starom Rimu – papalele sa modernom astrologijom skoro da su zapanjujuće, pa se neko možda pita i da li smo uopšte nešto novo izmislili Praznik trudnica bio je poznatiji kao Matronalije i bio je posvećen boginji Junoni, koja je bila zaštitnik braka i materinstva. Vestalke, device koje su bile zaštitnice Rima, stavljale su maleni pramen svoje kose na staro drveće na taj dan, a trudnice (matrone) odvezivale sve čvorove koje su imale na odeći. Kao zahvalnost za srećno rođenje novog Rimljanina, na oltar boginje Junone bacao se novčić.

Stari Rimljani smatrali su da je trudna žena vredna obožavanja, jer je njeno stanje čini bližom Kosmosu i da su joj sve zvezde i planete naklonjene i da je štite. U to vreme je trudnoća trajala deset  lunarnih meseci – lunarni mesec ima četiri nedelje, tako da je deset meseci isto što i 40 nedelja. Svaki mesec imao je svoju planetu zaštitnicu. U to vreme nije se znalo da uopste postoje Uran, Neptun i Pluton, ali su svejedno opisi bili kao da se za ove planete znalo. Na primer, Mars je po njima bio dvojake prirode, što u prevodu znači da je ona malo agresivnija varijanta u stvari Uran, i tako dalje. Kad uzmemo u obzir sfere delovanja planeta i ponašamo se u skladu sa onim što saznamo, pomoći ćemo detetu koje tek treba da se rodi, da još u stomaku bude spremno na taj sudbonosni čas rođenja. Biće veselo, zdravo i lepo!

Prvi mesec protiče pod pokroviteljstvom Sunca. Sunce određuje fizički izgled, jačinu volje, privlačnost i duhovni potencijal. To je period u kome trudnica treba da je zadovoljna i srećna, da se što više smeje i da izbegava ljude pored kojih se ne oseća dobro.

Drugi mesec – gospodar je Mesec. Period u kome se formira podsvest. U stara vremena trudnice su se tada okupljale da ih bude što više u drustvu, kako bi izbegle “urokljive oci”. Smatralo se za loše ukoliko su dve trudnice daleko jedna od druge, a nalaze se, na primer, na istom trgu.

Treći mesec obeležen je uticajem Marsa. Period u kome treba biti veoma oprezan. Nisu tako retki zdravstveni problemi: razne upale, infekcije, temperatura, prehlada (čak i tokom leta). Tad zaista treba paziti na sebe.

Četvrti mesec – mesec Merkura. Formira se težnja ka znanju i obrazovanju. U to vreme trudnica bi trebalo da čita “pametne” knjige, gleda “intelektualne” filmove, posećuje muzeje…

Peti mesec protiče pod pokroviteljstvom Jupitera. Učvršćuje se odnos prema domovini. Vaša aktivna građanska pozicija, kao i zdrava svest o trenutku u kome živimo, pomoći će i detetu da nađe svoje mesto u svetu.

Šesti mesec – mesec Venere. Osećanja su glavna! Izaberite neku lepu melodiju, pevajte i sami, što više komuniciirajte sa ocem deteta. Sve su to glasovi i utisci koje će dete zapamtiti i koji će mu ostati u prenatalnom sećanju. Sedmi mesec je pod uticajem planete Saturn. Vodite računa o odnosima u porodici. Što vise vremena provodite sa svojim najbližima.

Osmi mesec odgovara uticaju Urana. Ovo je ujedno i najopasniji mesec, jer ako i bude iznenađenja, niko im se neće radovati. Zato se potrudite da budete što mirniji i da sva aktivnost bude samo na mentalnom nivou. Između ostalog, pod uticajem Urana rađaju se genijalne ideje.

Deveti mesec protiče pod znakom Neptuna. Mudrost, intuicija, bujna mašta – to sve možete da podarite svom detetu ukoliko se budete što više bavili prirodom.

Deseti mesec povezan je sa Plutonom. Što češće možete, govorite svom čedu da ga volite i da jedva čekate kad će se pojaviti na svetu. U potpunosti ste spremni na susret sa malim čudom rođenja.


Leave a Reply

AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE