Prihvatanje promena


Kako životni problemi menjaju naš karakter i ponašanje? Može li borba sa problemima da bude kreativna i donese korisne promene?

Jedan put se ćerka požalila ocu da joj je život tužan i da ne zna da li će se, i kako, snaći u životu. Odavno je bila umorna od borbe i napora. Činilo joj se da, čim se jedan problem reši, odmah za njim usledi drugi. Čuvši ovo jadanje, njen otac, koji je bio šef kuhinje,odveo ju je na svoje radno mesto. Napunio je tri šerpe vodom i sve tri stavio na ringle uključene na maksimalnu temperaturu.

Kada je voda u šerpama proključala, u prvu je stavio krompire, u drugu jaja, a u treću isečene jabuke. Onda je sve to stavio da se kuva neko vreme, ne izgovorivši pri tom ni reči. Ćerka je i dalje uzdisala i pitala se šta to njen otac radi. Posle dvadesetak minuta, on je isključio ringle. Zatim je iz prve posude izvadio krompire i stavio ih na tanjir. Onda je izvadio jaja i stavio ih na drugi tanjir. Na kraju je jabuke u kompotu ulio u šolju.

Okrenuvši se prema svojoj kćerci, pitao je: “Šta vidiš, kćeri?”
“Krompire, jaja i kuvane jabuke”, odgovorila je brzo.
“Pogledaj bolje”, rekao joj je, “i opipaj krompire”. Ona ga je poslušala i primetila da su krompiri omekšali.
Onda ju je zamolio da razbije jedno jaje. Kad je uklonila ljusku, jaje je bilo tvrdo kuvano.
Na kraju ju je zamolio da proba malo vode u kojoj su se kuvale jabuke. Osetila je ukus jabuka, ali i miris koji se širio kuhinjom.

“Tata, šta sve ovo znači?”, upitala je.
Tada joj je otac objasnio da su se krompiri, jaja i jabuke suočili sa ključalom vodom. Međutim, svaka od tih namirnica drugačije je reagovala na visoku temperaturu. Krompir je u tu “borbu” ušao čvrst i nepopustljiv, ali je u ključaloj vodi smekšao tako da se od njega može načiniti pire. Jaje je bilo mekano i nežno, sa tankom korom koja je štitila njegovu tečnu unutrašnjost, sve dok nije spušteno u ključalu vodu. Onda je unutrašnjost jajeta postala čvrsta, zgusnuta. Međutim, jabuke su bile jedinstvene. Kuvajući se u vodi, one su se promenile, ali su promenile i vodu – pretvorivši je u nešto novo, mirisni kompot.

“Na šta od ovoga ti ličiš?”, upitao je svoju ćerku. “Kad upadneš u teškoće kao u ključalu vodu, kako ćeš odgovoriti na tu vrućinu? Da li se ti usred vreline problema ponašaš kao krompir, jaje ili čaj? Hoćeš li očvrsnuti ili otvrdnuti, ili ćeš omekšati, ili će nevolje iz tebe izvući miris i lepotu kojom ćeš ulepšati svoju okolinu?

Problemi sustižu sve ljude, pa i nas. Niko nije bez njih. Život nije bajka. Ipak, kad teškoće pritisnu, važno je samo kako reagujemo na sve što nas snalazi i kakvu pouku ćemo izvući iz toga. Život je u stvari učenje, prilagođavanje i promena na bolje usred borbi kroz koje prolazimo. Mnogi ljudi se pod teretom muka zatvore i skamene, drugi postanu slabi. Malo je onih koje “vrućina” navodi da izvuku sve najbolje iz sebe, da bolne okolnosti poprave i učine prijatnim za sebe i za druge.

Radmila HVALA <3


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Priča o zvezdi i šansi

Sat Dec 7 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Priča započinje na jednoj lepoj morskoj obali, romantičnoj stenovitoj uvali s peskovitim morskim žalom. Noću je veliki talas na tu peskovitu obalu izbacio mnogo, stotine morskih zvezda. Prekrasno izgledaju. To golemo prirodno bogatstvo izloženo je pogledu. Ali, zasjalo je sunce, žari i […]