Progresivna promena znaka


Sistemi progresija natalne karte izvedeni su iz prirodnog, celestijalnog merenja vremena; naša Zemlja dnevno se okrene oko svoje ose, dok Mesec kruži mesečno oko Zemlje, i istovremeno, i Zemlja i Mesec prelaze godišnje svoju putanju oko Sunca. Ovo pokreće fundamentalno teoretsko pitanje u astrologiji: Koja veza postoji između dana, meseca, i godine? Ova, međusobna veza, između različitih nebeskih kretanja je osnova za sisteme progresivnih horoskopa. Sekundarne progresije – dan za godinu – oslikavaju kretanje planeta tokom jednog dana za jednu godinu života. Tercijarne progresije – dan za mesec – reflektuju kretanje planeta tokom jednog dana, za jedan lunarni mesec života. Minorne progresije – mesec za godinu – opisuju kretanje planeta tokom jednog lunarnog meseca za jednu godinu života. 
Kada sekundarno, tercijarno, ili progresivno Sunce, Mesec, ili planete, menjaju znake, nastaje suptilan prelaz na polju lične energije klijenta. U slučaju sekundarnog progresivnog Sunca, na primer, koje će samo promeniti znak dva ili tri puta za vreme normalnog ljudskog veka, ulazak u naredni znak predstavlja početak tridesetogodišnjeg ciklusa. Astrolog može pomoći klijentu da shvati ovu promenu tako što će diskutovati o energetskoj promeni vatre u zemlju, zemlje u vazduh, vazduha u vodu, ili vode u vatru. Promena kardinalnog u fiksni, fiksnog u promenljivi, ili promenljivog u kardinalan, će takođe biti veoma informativna za klijenta. Našao sam da promena znaka može biti mnogo lakše shvaćena od strane klijenta kada im razjasnim mutaciju koja se dešava kao promena svesti bazirana na elementarnim i modalnim prirodnim ritmovima. Ja koristim frazu “sled životne snage” kako bih opisao ovaj fenomen.

Kada planete iz vatrenih znakova progresiraju u zemljane, tri kreativna impulsa teže formi, razboritosti, i disciplini. Kreativnost može sagoreti fizički (Ovan), emotivno (Lav), ili intelektualno (Strelac). Čista, kreativna fizička energija Ovna, na ulasku u zemaljsko carstvo Bika, mora sada naučiti da sebe razvija metodično i odmereno ili se suočava sa iscrpljenošću i rizikom od povrede. Čista, kreativna emocionalna energija Lava pristižući u zemaljsku državu Device mora sada otkriti tehnike kroz koje njegova ljubav može teći. Čista, kreativna mentalna energija Strelca koja doseže do zemaljskih kapija Jarca sada mora shvatiti kako da kultiviše apstrakcije tako da one budu od koristi drugima.

Kada planete iz zemljanih znakova progresiraju u vazdušne, tri telesna stanja sada teže socijalnoj i intelektualnoj povezanosti. Materija se može manifestovati fizički (Jarac), emotivno (Bik), i intelektualno (Devica). Čista materijalna fizička energija Jarca koja prilazi vazdušnom kraljevstvu Vodolije sada mora odustati od težnje za materijalnim statusom zbog spoznaje humanih načela. Čista materijalna emotivna energija Bika pristižući u vazdušnu dimenziju Blizanaca mora sada predati jaram samopouzdanja zbog interesa za druge. Čista materijalna mentalna energija Device dosežući vazdušno područje Vage sada mora predati preciznu analizu i moždanu kategorizaciju radi umetničkog vrednovanja lepote i prefinjenosti.

Kada planete iz vazdušnih znakova progresiraju u vodene, tri konceptualne sfere sada teže emotivnoj dubini. Ideali se mogu iskrcati fizički (Vaga), emotivno (Vodolija), ili intelektualno (Blizanci). Čista idealistička fizička energija Vage ulazi u vodeno područje Škorpiona i sada mora ustupiti svoju pribranost senovitoj tami iracionalnosti kako bi pronašla svrhu. Čista idealistička emotivna energija Vodolije, prilazeći vodenim obalama Riba, mora se sada odreći krute naučne mentalne učenosti u prilog velikog nepoznatog duhovnog mora. Čista idealistička mentalna energija Blizanaca doseže vodenu posteljicu Raka i mora sada ostaviti imenovanje okolnih faktora radi doživljaja emotivnih slojeva.

Kada planete iz vodenih znakova progresiraju u vatrene, tri osećajne teritorije sada traže lično izražavanje. Strast i saosećajnost spuštaju se fizički (Rak), emotivno (Škorpion), ili intelektualno (Ribe). Čista saosećajna fizička energija Raka koja izbija na vatreni horizont Lava mora sada predati svoj samo-zaštitni oklop unutar otvoreno izraženog plamena. Čista strastvena emotivna energija Škorpiona pretvarajući se u ognjenu plazmu Strelca oprana je krvlju srca do gubitka, u pripremi za razređeno gorivo spiritualne precepcije. Čista saosećajna mentalna energija Riba, koja pristaje u plamenu luku Ovna, mora se sada iskrcati sa putovanja po tajanstvenoj mašti i hrabro povesti druge do pobožnog ličnog uverenja.

Kada planete u kardinalnim znacima progresiraju u fiksne, nastaje promena iz fizičke stvarnosti ka svesnom planu želje. Aktivirane su potrebe, osećaji i kontrolisane odluke, a lični centar teže se menja. Veći otpor prema spoljašnjim uticajima je takođe osetan kod klijenta, kao što je pojačana tvrdoglavost, samovoljnost, i unutrašnja snaga.

Kada planete u fiksnim znacima progresiraju u promenljive, nastaje promena sa plana želje u mentalni plan svesti. Aktivirane su ideje, konceptualno razmišljanje, špekulacije o mogućnostima, i odvajanje od emotivnog upetljavanja.

Kada planete u promenljivim znacima progresiraju u kardinalne, nastaje promena iz mentalnog plana u fizički plan svesti. Aktivirana je hrabrost, definisan pravac delovanja, specifični ciljevi i konkretan plan.
Najvažnija progresivna promena znaka nastupa u sekundarnim progresijama, pošto se dugačko poglavlje života završava i započinje novo. Astrolog treba da bude oprezan kada procenjuje dužinu trajanja sekundarnog progresivnog Merkura, Venere, ili Marsa u znaku, obzirom da će puno orbitalno kretanje, prosečno orbitalno kretanje, ili stacionarno orbitalno kretanje, uticati na dužinu trajanja progresivnog znaka.

Sekundarno progresivno Sunce ostaje u znaku oko 30 godina, sekundarni Mesec oko dve do dve i po godine. Sekundarni Merkur prosečno 21 godinu u znaku (osim ako nije stacionaran!), sekundarna Venera ostaje u znaku oko 25 godina (osim ako nije stacionaran!), i sekundarni Mars oko 40 godina (osim ako nije stacionaran!). Posle izračunavanja izvedenih datuma za klijentove sekundarne progresije, pogled na efemeride će locirati bilo koju promenu znaka koja treba da nastupi. Ovo je poželjno kako biste bili sigurni u kompjuterski izračunatu “bi-wheel” ili “tri-wheel kartu” (prim. prev. – karte sa dva ili tri kruga u kojima se vidi natalna karta, progresija i tranzit ), pošto planeta može biti na poslednjem stepenu i izgledati kao da će promeniti znak, a da u stvari prilazi stanici i da će još ostati u tom znaku u godinama koje dolaze, u retrogradnom kretanju.

Da sumiramo, astrolog treba da obrati veliku pažnju bilo kojoj promeni znaka sekundarnog progresivnog Sunca, Meseca, Merkura, Venere, ili Marsa. Tri trenutna progresivna znaka u kome je Sunce treba analizirati, zajedno sa čitanjem Sabijskih simbola za svaki trenutni stepen progresivnog Sunca. Promena znaka tercijarnih planeta uticaće na osećanja, a promena znaka minornih progresivnih planeta primarno će promeniti misli.

©Robert P Blaschke


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Prognoza za dane Lunarnog ciklusa

Tue May 7 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email 1. dan Dan za izolaciju Danas je savršen dan za izolaciju i odmor. Nije preporučljivo da se krećete u velikom društvu jer je smanjena moć koncentracije, ne prihvatajte poziv za izlazak, vidjanje sa prijateljima ili bilo kakve važne poslovne kontakte. Ukoliko je […]