Ključni datumi Retrogradnosti Marsa za 2022.
Počinje hod kroz senku Retrogradnosti 04.09. 8° Blizanaca
Retrogradno kretanje od 30.10.2022. u 14:25 na 25° Blizanaca
Retrogradno kretanje kreće do 12.01. na 8° Blizanaca
Napušta senku Retrogradnosti 17.03.2023. na 25° Blizanaca

 

Marsova Retrogradnost je ciklična, i ponavlja se okvirno na svake 2 godine, a kako biste odredili segmente koje će ugroziti potrebno je da definišete kuće vašeg natalnog horoskopa čiji su vrhovi u zodijačkim znacima Ovna i Škorpiona, poziciju natalnog Marsa u kući, znaku aspektima i dispoziciji. Ova specifična faza pružiće vam pregršt mogućnosti da prilike sagledate iz sasvim novog ugla, i prepoznate elemente koje biste inače zanemarili i smatrali nevažnim ili sasvim beskorisnim za budućnost.

 

Kao i ranije, u intervalu Marsove retrogradnosti i Merkur će se kretati retrogradnim hodom od 30.10. do 12.01.2023.

MARS će biti u RETROGRADNOM KRETANJU ovog puta kroz zodijački znak BLIZANACA do 12.01.2023, potom nastavlja svoj direktan tranzit do napuštanja senke retrogradnosti do 17.03.2023.
I u tom segmentu PROMENLJIVIH ZNAKOVA ponavljaće se kvadrat Marsa sa Neptunom (19.11.2022. i 15.03.2023.) i trigon sa Saturnom (28.11.2022. i 30.03.2023.), praćeni višestrukim susretima Marsa sa Merkurom i Venerom koji oblikuju nove nivoe realnosti u naletima suptilnijih promena i zvanični ulazak u ERU VODOLIJE.

Ništa nije zaista započelo dok MARS ne aktivira kvadratima malefike, postavljajući tako društvene i mundane okolnosti na sasvim novi nivo. 

Ukoliko ima natalnih pozicija u odeljku od 05° do 28° BLIZANACA, ili je pozicijom Vaših ličnih planeta aktiviran taj odeljak zodijačkog segmenta Blizanaca, DEVICE, Strelca, RIBA, ovaj period će se odnositi na Vas i uneti trajne promene u Vaš život.

U slučaju da su aktivni segmenti od 05° do 28° VAGE ili VODOLIJE možete biti znatno spokojniji jer će Rx Mars kreirati TRIGON sa Vašim natalnim položajima, unoseći potpuno nove elemente zadovoljstva i uspeha u VAŠ ŽIVOT koji počinje.

 

Ukoliko je i u Vašem natalnom horoskopu Mars retrogradan ovaj kasni jesenji interval 2022. će uneti dugoročne promene u Vaš život, ali će se one vremenom pokazati kao ključni benefični činioci, tihi pokretači dubokih procesa transformacije.

 

∞ PROFESIONALNE ASTROLOŠKE ANALIZE ∞ REIKI HRONIKE AKAŠA ∞ KRISTALOTERAPIJA ∞ ŠKOLA ASTROLOGIJE I NUMEROLOGIJE ∞ 063/222-539 ∞

 

 

Faze Marsove retrogradnosti indikatori su da je vreme da usporite sa aktivnostima – onaj delić vaše impulsivne prirode (opisan natalnim kućama čiji su vrhovi u zodijačkim znacima Ovna i Škorpiona) sada će Vam pružiti priliku da jasnije odredite sada aktuelne dugoročne životne ciljeve, i usmeravajući se ka realizaciji zrelije postavite prioritete. Pobrinite se da jasno definišete novo odredište i obezbedite odgovarajuće resurse, pored toga biće i izuzetno važno da kontolišete strasti i burne reakcije na provokacije, i usmerite ih u pozitivnom pravcu. Osvestite sav značaj stabilnosti u odnosima jer je ovo ujedno i snažan ugrožavajući aspekt koji će mnoge odnose dovesti skoro do same tačke pucanja.

 

PRIKUPLJANJE I SELEKCIJA
Obzirom da je uticaj Marsa sam po sebi malefičan ova Retrogradnost može pojačati njegovo nepovoljno dejstvo, uz tendenciju da umesto uobičajenih uzburkanih emocija ova faza bude obeležena usporenim reakcijama, okrenutosti spoznavanju dubljih nivoa poriva, ali i posledica koje bi tipovi Marsa (Ovnovi i Škorpioni) prvobitno zanemarili. Generalni impulsi Marsa će biti usporeni, produbljeni, i sadržaće odredjenu dozu energije Plutonove energije. Retrogradni Mars u sebi zapravo u najvećoj meri nosi simboliku srodnu energiji Atine Palade – svaki korak sada veoma pažljivo proučava i strateški planira pre prvog koraka realizacije.

Jedna od čestih uopštenih faseta Retrogradnosti Marsa je preispitivanje kvaliteta seksualnog života – veze koje se zasnivaju na seksualnoj privlačnosti tokom meseci Marsove retrogradnosti brzo će gubiti na kvalitetu, dok će se iskre stare ljubavi sada intenzivirati i takvi odnosi će započeti da poprimaju obrise stabilnih veza. Libido će generalno biti dosta snažan, sa veoma naglašenom tendencijom za kratkotrajna nova seksualna iskustva.

Obzirom da je Mars pozicioniran u zodijačkom znaku promenljivih Blizanaca, u odnosu na Rx Jupitera u Ribama i Saturna u Vodoliji, osporiće arhetip inicijative koristeći povremeno i uz dosta sabotaže konstruktivne aspekte ovih tranzita. Stoga je ovo izuzetan interval koji treba iskoristiti smireno, jačajući one životne segmente koji su pod vladavinom Marsa u Vašem natalnom horoskopu, dozvolite da se razvijaju lagano pod uticajem aktuelnog tranzita.

Teme koje pokrenete u fazi Retrogradnog Marsa mogu u zavisnosti od pozicije Marsa u Vašem natalnom horoskopu biti ili fokus frustrirajućih dogadjaja, ili će zaista utvrdjivati temelj dugoročne stabilnosti.

 

∞ PROFESIONALNE ASTROLOŠKE ANALIZE ∞ REIKI HRONIKE AKAŠA ∞ KRISTALOTERAPIJA ∞ ŠKOLA ASTROLOGIJE I NUMEROLOGIJE ∞ 063/222-539 ∞

 

 

Pripadnici zodijačkih znakova Ovna ili Škorpiona biće pod najdramatičnijim uticajem tokom ove faze.
Ovnovi će pomalo zbunjivati okruženje nešto blažim pristupom koji nije tako tipičan za njih, manje će insistirati na tome da se situacija razvija onako kako su oni zamislili. Stoga će posmatrači biti pod utiskom privida nedostatka tipične energičnosti ili odlučnosti. 
Oba tipa će sada biti u situaciji da se povuku i sa izvesne distance ocenjuju teme koje ih od sredine Septembra preokupiraju. Biće strpljiviji u iščekivanju povoljnog razvoja okolnosti, pre nego što oni načine prvi korak, otvoreniji za sugestije i implementaciju novih modela poslovanja. Moguće je da u ovoj fazi neće tako jasno spoznavati bes koji se tiho akumulira, u izražavanju te netipične pasivnosti zapravo aktivan je tok procesuiranja i obrade novo otkrivenih informacija.
Tek nakon što Mars krene direktnim hodom vreme je za brižljivo PLANIRANU AKCIJU.

 

Za tipove koji nisu pod direktnom vladavinom Marsa ovaj jesenji interval može proteći poprilično spokojno, nedostajaće uzbudjenja i niz uobičajenih aktivnosti. Prisutnije će biti nestrpljenje i potreba da se forsira razvoj odredjenih tema kako bi ih definisali i sproveli u delo, naglašavajući značaj projekata ili insistirajući na momentalnoj reakciji, što je svakako nepovoljno za ove jesenje mesece.

Jedan od POVOLJNIH NAČINA da iskoristite Marsovu retrogradnost je prisećanje ranijih problematičnih situacija, usaglašavanje novo uspostavljenih protokola, vraćanje na teme upravljanja izazovnim i kriznim situacijama, usavršavanje mehanizma blagovremene odbrane. Korišćenje pasivno agresivnih tehnika manipulacije biće veoma aktuelne, a ukoliko po prirodi niste asertivan tip tokom ove faze ćete prečesto prepoznavati situacije u kojima se budi vaš instinkt za odbranom.
Kakav god pristup da ste osmisliti za ovaj period budete usmereni na pažljivo uočavanje mogućih konflikata i nesporazuma, i blagovremenu prevenciju.

Ukoliko planirana taktika ne donosi željene rezultate ili je možda neprimerena situaciji, bes će nastaviti da tinja u vama sve do kraja Marsove faze retrogradnosti, i eksplozija je očekivana čim Mars krene direktno.

 

∞ PROFESIONALNE ASTROLOŠKE ANALIZE ∞ REIKI HRONIKE AKAŠA ∞ KRISTALOTERAPIJA ∞ ŠKOLA ASTROLOGIJE I NUMEROLOGIJE ∞ 063/222-539 ∞

 

 

Posmatrajte život tokom ova dva meseca na jedan malo drugačiji način, smatrajući da ste blagosloveni prilikama koje sigurno ne biste prepoznali niti odabrali sami.
Ipak imajući brojne šanse da na neko vreme svi živimo dosta drugačije okolnosti, izmenjeni ambijent, čak i neka nova raspoloženja i dnevnu dinamiku koja nije uobičajena, imamo priliku da svoj život  obogatimo iskustvima koja će ipak promeniti sposobnost suočavanja sa životnim situacijama koje nisu uvek odgovor na naše potrebe i izbore. 

Razvijajte sposobnost da reagujete sa manje otpora, da štedljivo raspolažete energijom i na novi način procenjujete svoje energetske resurse.

 

Vaši ciljevi će svakako nakon ove faze Retrogradnog Marsa biti sasvim drugačiji. Za to će se pobrinuti njegovo veličanstvo ŽIVOT.

 

AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević  ZABRANJENO PARAFRAZIRANJE KOPIRANJE I PREUZIMANJE

 

 

POLOŽAJ NATALNOG RETROGRADNOG MARSA 

 

rx mars u natalnim kucamaRETROGRADNI MARS U I KUĆI

Ova osoba se najbolje oseća u prvoj fazi retrogradnog procesa u kojoj pokušava da se projektuje u budućnost za kojom sada žudi. Kada ne može da postigne da se željeno odmah dogodi, primenjuje jaku projekciju misli dovodeći druge u svoje karmičke želje sve dok konačno ne pomisli da može učiniti da se budućnost dogodi brže nego što oseća da bi se mogla dogoditi kada bi ostala nepristrasna. 
Krajnje je nesigurna, naročito na planu seksa, što u većini slučajeva izgleda karakteristično za mladost. Zbog nestrpljenja je sklona da se bavi mnogim očigledno beskorisnim aktivnostima i postupcima, pokušavajući da stvori sve što bi se prirodno događalo po sopstvenom nahođenju. To je izolovani ratnik želja iz prošlog života koje se ponovo manifestuju u sadašnjoj inkarnaciji, tražeći od drugih da joj se pridruže a ipak ne dozvoljavajući istinski nikome da prodre u njen psihički prostor. Tako veliki deo života provodi sama.Preterano je samosvesna i vidi veliki deo spoljnog sveta kao pretnju sopstvenom egu. Zbog toga pokušava da stvori situacije u kojima se može dokazati kao gospodar. Kao rezultat toga, često je previše agresivna prema drugima, jedva im pružajući priliku da razmisle.  Postupajući na taj način sigurna je da njene ideje neće biti odbijene. 
Iz prošlog života nastavlja karmu podizanja svog samoidentiteta i troši ogromnu količinu energije braneći svaki pedalj osvojene teritorije. U sadašnjem životu mora naučiti da shvata i da bude “ovde” i “sad” da ne bi prenagljivala u situacijama koje je sama stvorila.

 

RETROGRADNI MARS U II KUĆI

Ova osoba provodi mnogo vremena i troši puno energije u trećoj fazi retrogradnog procesa. U životu ima mnogo želja, ali ne oseća uvek nagon da podrži te želje mukotrpnim radom koji će ih ostvariti. 
Povremeno može biti veoma ljubomorna na druge, dok je u stvari samo ljuta zbog vlastitog neuspeha da materijalizuje potencijale koje oseća u sebi. Može razmišljati i raspravljati o onome što je davno prošlo. To se dešava, jer je krajnje subjektivna, pa ne može uvek shvatiti gledište neke druge osobe. 
U karmičkom smislu u ovaj život sa sobom donosi karakter snažne žudnje sa kojim će morati da se nosi na svim nivoima. Povremeno pokušava da oseća samosažaljenje da bi pridobila pomoć drugih. Na taj način može popuniti energiju koju je izgubila kritikujući sebe zbog neuspeha. Drugima može pružiti samo prazna obećanja, hvaleći njihove uspehe, ali im u sebi istinski ne veruje. Zaista bi želela da njihovi uspesi budu njeni. Tako pokušava da iskoristi projekciju misli da bi se identifikovala sa težnjama drugih, nadajući se da će ih nekim nepoznatim metodom prihvatiti u sebi i izgraditi vlastiti metod za progres koji su oni sami doživeli. 
Ima tendenciju da se seksualno suzdržava, potajno se plašeći da nešto može izgubiti. To može zahvaliti detinjim strahovima koji potiču od ranog saznanja da svet može nešto da joj oduzme. Postaće srećna kada shvati da je kreator svega sa čime treba da se suoči u životu i da sve što poseduje ili želi da poseduje je obična kolektivna simbolika svega što ceni. 

 

 

RETROGRADNI MARS U III KUĆI

Ova osoba doživljava nerazumevanje u komunikaciji. Ima tendenciju da provodi dosta vremena u prvoj fazi retrogradnog procesa ulažući veliki napor da se izrazi na način koji će joj pokazati da je u stvari uticala na druge. Povređuje osetljivost ljudi praveći se tupa ili koristeći previše sile dok nestrpljivo pokušava da objasni šta hoće. 
U horoskopu žene ova pozicija često može označavati sklonost ka muškarcima koji imaju slabiji polni nagon ili ka muškarcima koji su nedostupni. Žena u stvari ne traži mušku energiju na seksualnom planu, jer to može ugroziti njenu osetljivost. Umesto toga, može biti sklonija platonskim vezama. 
U ovoj poziciji treća faza retrogradnog procesa takođe ima značajnu ulogu, pošto postoji veoma snažna težnja ka osvrtanju na postupke i misli dugo posle samog događaja. Stoga u privatnom životu sve kroz šta osoba prolazi postaje beskonačni eho. 
Osoba živi karmu spoznaje kako izaći na kraj sa osetljivošću prema spoljnom svetu na području intimnih veza. Postaće srećna kada prevaziđe potrebu da osuđuje svoju okolinu. Na kraju može prevazići želju prema aktivnosti svega što se dešava oko nje. Kada time ovlada, iskusiće novi osećaj slobode za kojim žudi njena duša. 

 

 

RETROGRADNI MARS U IV KUĆI

Ova osoba provodi puno vremena u trećoj fazi retrogradnog procesa u kojoj želi da ponovi proživi emocionalna iskustva iz svoje prošlosti. Pokušava da se pobuni protiv vlastitog napretka, jer snažna podsvesna želja da se vrati u matericu drži je ukorenjenom u neki raniji stadijum jakog psihološkog konflikta sa jednim roditeljem. Dok osoba prolazi kroz život, izgleda da se bolje odnosi sa ljudima čije se godine bitno razlikuju od njenih. Može dobiti veliku snagu od starijih ljudi, dok u isto vreme, proverava vlastitu snagu na mlađima. 
Ovoj osobi je potrebno neprestano ohrabrivanje, ukoliko namerava da učini nešto konstruktivno u životu. Može crpsti ogromnu energiju od drugih oko sebe, jer joj je njihova energija potrebna za usmerenje. Sve retrogradne pozicije Marsa imaju tendenciju da crpe energiju od drugih ljudi, ali ovde u četvrtoj kući, vodeni lunarni uticaj povećava taj efekat do tačke gde unutrašnje potrebe osobe mogu temeljno iscediti one oko nje. 
Preživljava karmu snažne zavisnosti i istinski ne želi da bude samostalna u ovom životu.  Ima potrebu da deli svoje obaveze sa onima koje smatra jačim od sebe. 
Obično će za prijatelje izabrati ljude koji su simbolično njeni roditelji. Kroz te ljude će kriviti jednog roditelja zbog svih prepreka koje ne može da savlada u životu. 
Kod žena, izbegavanje muškaraca je pojačano položajem u ovoj kući. Ona postaje zatvorenik svojih strahova sve dok ne shvati da je sećanja iz prošlog života ispunila negativnom energijom.

 

 

RETROGRADNI MARS U V KUĆI

U ovoj poziciji osoba ima teškoću da izrazi svoju kreativnost. Na seksualnom planu njene vibracije čas privlače, čas odbijaju, dok prolazi kroz različite retrogradne faze. Postoji tendencija da se naruši harmonija sa kosmičkim silama, jer osoba svojski pokušava da bude ono što jeste. Ponekad oseća da se bori protiv plime. Međutim, pokušava da stvori one struje kojima može plivati. U ovom položaju ograničene su ljubavne veze a seksualni nagon ne protiče bez prepreka. U isto vreme pojačavaju se svakakve osobine deteta. 
U jednom trenutku života posvetiće puno vremena nekom retardiranom detetu ili nekoj mlađoj osobi koja odbija da se uklopi u očekivani obrazac ponašanja. 
Koncept progresa predstavlja frustraciju, pošto osoba neprestano oseća da bi trebalo da radi nešto drugačije od onog što čini. Ima tendenciju da razmišlja više o svojim životnim neuspesima nego o traženju novih horizonata pred sobom. 
Prolazi kroz karmu preispitivanja celokupnog kreativnog procesa, jer mnogo toga što je stvorila u prošlosti donosi joj samo nezadovoljstvo. Sada mora naučiti šta joj je istinski vredno da bi se osećala ispunjenom. Biće u stanju da učini sve što može, kada prevaziđe podsvesna osećanja superiornosti koja hrane njen ego umesto da izgrađuju samouverenost. 

 

 

RETROGRADNI MARS U VI KUĆI 

Ova osoba je uhvaćena u konflikt između onoga što bi trebalo da učini za druge i onoga što bi trebalo da učini za sebe. Ima tendenciju da uvredi druge govoreći im kako da nešto urade, a ipak podsvesno želi njihov savet. Krajnje nezavisna, teži da bude gospodar sopstvenog života u obilju spoljnih okolnosti koje diktiraju pravac njenog napora. Veoma je svesna želje da je drugi ne zloupotrebe, a upravo je ta misao nagoni da u svoj život neprestano poziva upravo one ljude koji joj mogu to učiniti. Može biti neobično hladna tamo gde situacija iziskuje toplinu, pošto još nije potpuno naučila kako da ima poverenja u motive drugih ljudi. 
Na poslovnom planu ima tendenciju da potceni vrednost sopstvenog učinka. Traga za samosavršenstvom posredstvom želja i budući da je preterano kritički raspoložena prema sebi, i od drugih očekuje previše. U nekim slučajevima to ishodi kao težnja da se drugi osuđuju. To može biti dovedeno do krajnosti tamo gde podsvest osobe ne vidi sposobnost drugog čoveka da ispuni sva očekivanja. Sebi može takođe prouzrokovati periode seksualne hladnoće koja ponekad rezultira potpunom impotencijom. Sve se to dešava zahvaljujući karmi traženja savršenstva u delanju. Dok pokušava da uredi svet oko sebe, polako počinje da sebe dovodi u red. 
Ipak, njen životni stav je preterano strog i na svim nivoima bi postigla napredak kada bi sledila savet Deziderate: “Pre svega -budi blag prema sebi.” Kada to nauči njen celokupni stav prema drugima će se dramatično izmeniti.

 

 

RETROGRADNI MARS U VII KUĆI 

Ova osoba je dezorijentisana u odnosima sa drugima. Teško joj je da bude u braku, jer deo nje koji vidi u bračnom partneru je obično ono što najmanje želi da prihvati. U horoskopima žena ova pozicija često ukazuje na mržnju prema muškarcima iz prošlog života. U ovom životu pokušaće da pronađe povod da bi opravdala svoja osećanja. Često očekuje da će bračni partner namerno pokušati da je povredi. Ima malo osoba sa ovom pozicijom koje u sebi ne nose takav program. To se često manifestuje u vezama koje su veoma ispunjene prepirkama, kada osoba uopšte i želi da doživi neku vezu. 
U osnovi, nepoverljiva je prema ljudima. Osoba je neprestano u odbrambenom položaju zbog mogućnosti da će biti povređena. Upravo to reprogramiranje izaziva kod nje neprijateljska osećanja prema drugima koji potkrepljuju njena uverenja. 
Na karmičkom planu, ova osoba mora mnogo da nauči o davanju i uzimanju u intimnim vezama. Njen život je jedna neprekidna lekcija za ego tako da će jednog dana biti u stanju da se uskladi sa uravnoteženom perspektivom efektima koje izaziva kod drugih. Sve dok ne bude u stanju da shvati tu lekciju, u sebi će podsvesno preživljavati svaku negativnu reakciju koju je izazvala kod drugih.

 

 

RETROGRADNI MARS U VIII KUĆI

Osoba ovde preživljava veliku unutrašnju tenziju. Teško ispoljava frustracije koje oseća da su rezultat istančenosti kojom se okreće željama drugih ljudi. Često ne može od¬vojiti prohteve drugih od sopstvenih i to izaziva kod nje oklevanje u izražavanju snažnog nagona koji oseća. 
Ovaj položaj često prouzrokuje seksualne poteškoće pošto osoba u sebi oseća mogućnost odbijanja koje se u njenoj podsvesti brzo vezuje za strahove od napuštanja, izolovanosti i same smrti. Nastoji da se odvoji od mnogih stvari koje bi joj pružile ispunjenje koje želi da dostigne. Tako se oseća odvojenom od društva. Dok nastavlja da sebi opovrgne ispunjenje, potajno je ljubomorna na druge ljude. Ukoliko se upotrebi na negativan način, ova pozicija može biti veoma destruktivna, jer osoba u sebi oseća niže vibracije u etru koji je okružuje. Ako to učini na pozitivan način, međutim, osoba može upotrebiti ovaj položaj za ostvarivanje visokih ideala koje intuitivno oseća duboko u sebi. To će promeniti i nju i ljude oko nje. 
Na karmičkom planu u sebi oseća žudnu prirodu sveta u kojem živi i bez obzira na to da li će odlučiti da deluje tokom prve ili druge faze, ili posmatrati delovanje na sebi tokom treće faze, ipak će biti suočena sa prevazilaženjem svojih fizičkih nagona. Sreću postiče kada postane gospodar svojih potreba. 
Kroz dubinu i perspektivu koje joj pruža osma kuća, dobija sposobnost da dokuči samu suštinu svoje žudne prirode. 

 

 

RETROGRADNI MARS U IX KUĆI

U ovom položaju osoba doživljava veliku unutrašnju žeđ za slobodom. Ponekad je to sloboda od okova emocija drugih ljudi, ali na višim nivoima postaje traganje za prevazilaženjem same ljudske misli. Kod nekih ljudi to se manifestuje kao snažna religiozna ili spiritualna težnja koja se graniči sa fanatizmom. 
Brak je neuobičajen sa retrogradnim Marsom u devetoj kući, jer se usamljeničke osobine Marsa mešaju sa momačkim (devojačkim) tendencijama devete kuće da bi se proživela želja da se postane slobodan duh. U nekim slučajevima osoba je lišena vlastitog seksualnog nagona i tokom prve faze retrogradnog procesa može trenutno projektovati snažne seksualne impulse, a da toga uopšte nije svesna. Za osobu koja teži spiritualnosti ova pozicija stvara teškoće koje ishode u nesposobnosti da se kontroliše ili stabilizuje astralno telo.  Tu je od najveće važnosti vođstvo učitelja, pre pokušaja bilo kakve astralne projekcije. 
Na karmičkom planu, retrogradni Mars u devetoj kući omogućava život koji je na neki način blagoslov samoće. Tokom perioda izolacije i okolnosti koje prisiljavaju osobu da se bavi svojim unutrašnjim stavovima i njihovim posledicama, transformiše živote svoje žudljive prirode u svetu komoru više svesti gde jednom za svagda može postići jedinstvo sa sobom. Kada se sve želje transformišu i uzdignu na viši plan, u stanju je da konačno primeni Šekspirov nauk: 
“Budi iskren prema sebi samom!” 

 

 

RETROGRADNI MARS U X KUĆI 

Osoba ovde doživljava konflikt koji prati odluku koju mora doneti da bi uspostavila sigurnost svoje budućnosti. Mnogi njeni ciljevi su zasnovani na prošlosti i svaki korak napred nosi sa sobom teško breme njene sudbine. 
Pokušava da oseti da je zadržavaju barijere, ali su one u stvari njene. Želeći da zavredi poštovanje sebi ravnih često proverava i ponovo proverava svoje postupke u toj meri da izgleda kao da okleva. Okolišaće i uraditi bezbroj stvari pre nego što napravi jedan korak koji je nameravala da preduzme. 
Njena karijera ima tendenciju da gravitira unazad u smislu da osoba rano u životu teži da dosegne vrh planine, a kasnije traži otiske svojih stopala da bi se istinski utvrdila na osnovama koje je morala da sagleda ranije. Život joj predstavlja uspinjanje stepenicama čiji se tragovi kasnije oživljavaju, pošto stalno pokušava da uravnoteži svoj temelj. 
Na karmičkom planu ova osoba uči kako da otkrije svoju budućnost. Otkrivanjem tragova i popunjavanjem šupljina iz prošlosti sve više i više osigurava svoju uspešnu budućnost. Kako godine prolaze, uči kako da se uzdiže na način koji je značajniji za njen konačni cilj, a ne da radi pod iluzijom iz prošlog života da mora osvojiti svet kojim je preteško vladati. 

 

RETROGRADNI MARS U XI KUĆI 

Sa Marsom u ovom položaju postoji velika želja za snevanjem na javi. Osoba se dovodi u stanje svesti koje joj omogućava da ponovo proživljava trenutke iz svoje prošlosti. Ima tendenciju da izbegava nametnute obaveze, ali može sama da izađe sa njima na kraj, da bi ispalo kako je niko ne obavezuje da se oseća odgovornom. Može provesti mnoge sate sama ili zaokupljena delatnostima koje drugima ne izgledaju praktično. Činjenica je da najviše energije usmerava ka snovima, ali troši toliko energije da je retko u stanju da te snove i ostvari. 
Često je ravnodušna prema seksu i ima veliku teškoću da mu posveti izvesnu pažnju u životu. 
Glavna teškoća je da uviđa kako brzo i lako njene ambicije, nade i snovi prerastaju u realnost fantazija, ali zna koliko napora bi bilo potrebno da bi te nežne želje uvrstila u svakodnevni život. To je tačka u kojoj samu sebe blokira. Nevidljivi zid između fantazije u realnosti zadržava najviše njene energije u snovima. 
Na karmičkom planu uči kako da ulije energije svojim ambicijama, da bi posle mnogih života maštanja bila u stanju da probije mentalnu barijeru koja ih drži po strani od realnosti. Teškoće koje oseća u odnosu sa drugima su tek katalizatori koji je nagone da prevaziđe osećaj nepodobnosti koji je sama stvorila, tako da razvija jaku želju da promeni identifikaciju sa svetom. Kada to bude mogla da uradi, njeni postupci će biti odraz nove i daleko ispunjenije perspektive. 
Zanimljivo je spomenuti da u ovoj poziciji Marsa čudno tanane osobine jedanaeste kuće imaju manje veze sa retrogradnim fazama koje osoba proživljava nego određeni zodijački znak u kojem se javlja.

 

RETROGRADNI MARS U XII KUĆI

Celokupna priroda žudnje je ovde duboko ukorenjena u karmu iz prošlog života. Obično je bilo nesrećnih trenutaka koji su u osobi ostavili veliku količinu potisnute gorčine. Ona pokušava da tu gorčinu vidi u drugima, jer traga za njom, ali je retko prepoznaje u sebi. U horoskopu žene ovo gotovo onemogućava veze sa muškarcima, pošto svaki novi muškarac simbolizuje na izvestan način neku osobu koja ju je duboko povredila. Kao rezultat toga, postoji velika tendencija da nema poverenja u motive muškaraca, jer osoba smatra da ima malo razloga da očekuje bolji tretman u budućnosti. 
U ovom položaju životna energija se usmerava vremenski retrogradno, s nadom da će na kraju pronaći gde i kako je napravljena greška. Stoga, bilo da je muškarac ili žena, ovoj osobi je veoma teško da živi u sadašnjosti. 
Sve pokušava da doprinese njenom neuspehu, dok osoba duboko u svojoj svesti ne pronađe ono za čime traga. 
Karmička lekcija u ovom životu je nauk opraštanja. Osoba mora shvatiti da je opraštanje nemoguće bez zaborava. Kada to nauči, osoba više neće morati da sve potiskuje u sebe i moći će da oslobodi one svoje segmente koji su zaključani u prošlosti.

©Martin Šulman

 


Leave a Reply

AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE