Zodijak počinje sa znakom Ovna koji je vatreni znak, a njegov vladalac je planeta Mars. U ovom polju su prisutni snažni impulsi energije i isti takav nastup. Znak Ovna predstavlja početak razvoja i pokretanje unapred, i ne bavi se prošlošću. Ličnost u ovom znaku ima ogroman potencijal energije i motivacije. Ljudi rođeni u ovom kardinalnom znaku, konstantno traže nove smerove u kojima bi oni mogli biti pioniri. Međutim, prisutan je i nedostatak istrajnosti i pažnje da se opstane na istom zadatku za duže vreme.

Sunce je egzaltirano u znaku Ovna. Prisutne su vatrene strasti, oduševljenja i euforija, vitalnost i optimizam, borbenost, volja za probijanje kroz život i neiscrpna radna sposobnost. Kako je vladalac Ovna Mars, vojnička i militantna zanimanja uvek su moguća, baš kao i sudbina sportiste, svuda gde se traži borbenost, oduševljenje i fanatizam. Talenat, koji postoji kod vas, podržan je koleričnim temperamentom i strastima, koje često ruše sposobnost mišljenja, pa su kod vas, svakako, osećanja i volja daleko izraženiji od razuma. Takođe, postoji kod vas smisao za komično i humor, no tipovi Sunca i Marsa su ozbiljni i časni, moralni i pravedni u građanskom smislu i ne lažu.
Mada je vama sa rođenjem osigurano blagostanje, samo po sebi, vi ipak morate da upotrebite svu svoju energiju i snagu, kao i kvalitete liderstva da bi napravili projekat, ili već šta planirate da radite u životu, da bi postigli materijalni uspeh. Snaga vašeg karaktera mora da bude upotrebljena na nešto produktivno u biznisu ili u profesiji kojom se bavite – da bi postigli materijalni uspeh.
Otac je verovatno energična, vredna, radna ličnost, često vezana za vojna zanimanja ili bar u jednom periodu svog života. Volja za akcijom vam je izražena, a vaš tajni zadatak je kako vladati svojim temperamentom.

Preduzimljivost
Vi ste ličnost militantna, tvrdoglava i ambiciozna, brza i dinamična, puna entuzijazma. Vi ste rođeni vođa, a ne sledbenik i dobro se pokazujete na rukovodećim položajima i bilo kakvom drugom položaju od autoriteta. Izvanredni ste u zanatski veštinama. Volite da sami obavljate svoje poslove u vreme koje sami odredite, uvek imate izražene stavove, a ponekad ste čak i arogantni. Možete biti neosetljivi za potrebe drugih, ali vam se ipak retko događa da stvarno budete kivni na nekog. Vaša otvorena samouverenost može prikrivati duboko osećanje nezadovoljstva samim sobom. Cilj vam je da budete energični predvodnik.
Ako možete da naučite da koncentrišete vaš energetski potencijal na postizanje specifičnog cilja, otkrićete da je tako lakše doći do uspeha. Umesto da posvetitie bar malo vremena razmišljanju, vi obično delujete na impuls. Vodite više računa o potrebama drugih, ukoliko ne želite da se na vrhu nađete sami. Skloni ste da previdite neke važne detalje, a posle se iznenadite kad stvari pođu naopako. Treba da detaljnije planirate vaše akcije ili da u planiranje uključite i druge ljude. Ne budite suviše žustri da zanemarite savet drugih, slušajte dobronamerne sugestije, i videćete da to ide vama u prilog.
Vi ste izazvani vašom ličnom ambicijom. Vaš neosporni kvalitet vođe, pribavlja vam priznanje kod drugih, što je veoma bitno za vas. Ukoliko ste u mogućnosti da malo razvijete osetljivost i da tretirate druge sa više diplomatije, nište neće stajati na putu vašem uspehu, i doći će do izražaja vaša pozitivna osobina da se nikada ne predajete.
Po legendi, Aries predstavlja ovna sa zlatnim runom, Hermesov (Merkurov) poklon, na kojem su Friks i njegova sestra Hela odleteli bežeći od svoje maćehe Ine. Prispevši u Kolhidu, Friks je žrtvovao ovna Zevsu (Jupiteru), a njegovo runo je obešeno u Marsovom gaju, dok ga nije odneo Jason. Prema drugom izvoru, radi se o ovnu koji je odneo Bahusa do izvora sa vodom u libijskoj pustinji.

Vaš talisman
Dijamant je vaš zodijački zaštitnik, svetlucavi dragi kamen bele ili svetloplave boje i, tradicionalno, on je simbol čistoće i nevinosti. Po legendi štiti onoga koji ga nosi na levoj strani tela. Takođe, veruje se da dijamant učvršćuje vernost dvoje ljubavnika – otuda njegova česta upotreba, kao ukrasa na vereničkom prstenu. Stari Rimljani su verovali da dijamant donosi sreću ratnicima, te se zato najviše i nosio kao amulet. Međutim, ovaj dragi kamen je donosio i nesreću, posebno onima koji su bili pohlepni za njim. Ukoliko je dijamant poklon, ili izraz vernosti i ljubavi, nikad ne donosi nesreću. Vama dijamant donosi sreću i snagu i čuva vas od zla.
Safir je svetloplavi dragi kamen, donosi sreću i ljubav. Najbolji izbor za Ovnove je da zajedno nose dijamant i safir, jer se dobro dejstvo oba kamena povećava. Priča se da je nekada, kada je iz čuvenog turskog trezora ukraden safir, ovaj pobeleo i izgubio i sjaj i boju! Najvredniji safiri su nebeskoplavi, ali se javljaju i drugi varijeteti – grimizni, žuti, ružičasti ili zeleni. U stara vremena, verovalo se da štiti od veštica. U srednjem veku korišćen je kao amajlija protiv očnih bolesti.

Prosečni fizički izgled osoba znaka Ovna: srednji stas, mršave grade, duguljastog lica i vrata, rumenog tena, široke glave, širokog čela. }esto imaju beleg ili ožiljak na glavi ili licu. Guste trepavice, oštar pogled, oči zelene, sive ili sivkasto–braon. Kovrdžasta ili talasasta kosa koja varira od tamne do svetlosmeđe.

Prosečne mentalne osobine osoba znaka Ovna: Ambicija, aktivnost, energija, hrabrost, preduzimljivost, impulsivnost, ingenioznost.
Osoba rodjena u vreme prolaska Sunca kroz znak Ovna poseduju pionirski istraživački duh, stalno je u otkrivanju novih i neistraženih teritorija i po prirodi je avanturista. Osoba voli da dominira, hrabra je, snažna, energična i smela. Sa druge strane, moguće je da kada je Sunce u lošim aspektima ispoljava agresivnost i postane gruba, čak i sadistički nastrojena. Mladost duha joj omogućava da napreduje na svim poljima, fizičkom, intelektualnom i emotivnom. U karakteru postoji izvesna paradoksalnost: Ovan je dominantan, ali mrzi tiraniju, zna da ispolji poštovanje.


AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE