Runa Ansuz, Os


ANSUR, ANSUZ, OS

Vođa, vladar, autoritet, pravda, mudra odluka, Odin, jedinstvo intelekta i znanja. Ansuz je simbol govora i jezika. U sadejstvu sa svojom simbolikom vođe i Bogova, ona može da označava komandu ili naređenje; ali takođe ona označava i ODGOVOR. Obratite pažnju na vašu želju da kontrolišete ono što se ne može kontrolisati. U nekim oblastima vašeg života, želja za kontrolom može značiti samo mehanizam samoodbrane, koji vas na širem planu koči Ova Runa još označava direktan uticaj ili pažnju ‘viših sila;’ i njihovu naklonost.

Ansur – izgovorena božja reč. Ova runa predstavlja sirovu energiju rune Ur obuzdanu disciplinom i iskustvom rune Thorn. Ansur se veže uz Odina, boga mudrosti i rata, koji putuje između svetova na svom osmonogom konju Sleipniru. Odin je naučio lekciju prve tri rune i stekao mudrost, ali to je samo još jedan početak. U ovoj runi postoji određeni nedostatak saosećanja. Odin sedi visoko iznad ovog sveta, gledajući i odlučujući sa svog prijestola, ali on još uvek ne razume svoje ljude i samog sebe. Još uvek mu je neophodna ta emocionalna povezanost kako bi postao veliki vođa.

Značenje:
mudrost, autoritativna figura, vođa, duhovna i fizička ravnoteža, pravda, znanje, razum, komunikacija, proročanstva, poučavanje, dobar savet, kontrolisana, kreativna, božanska snaga

Magijska upotreba:
za donošenje mudrih odluka, za uspeh

Povezanost s mitovima i bogovima:
Odin

Koreni:
Ansuz je Runa Bogova. IE koren *ansu- ima maglovito određeno značenje bog, demon, duh; reči koje sadrže taj koren su se verovatno koristile za opis svih stvari koje spadaju u kategoriju spoljnih, duhovnih entiteta. Kasnije, međutim, ova Runa počinje direktno da označava samog Odina, kao što je prilično očigledno i iz Runskih Pesama. Odinovo osnovno oružje, koplje Volje, je takođe sadržano u ovom korenu: asck (OHG, koplje), asca (OHG, pepeo, jasen).

Dalje, njeno nordijsko ime, Os, potiče od Aesir. Ista reč (ON, oss) ima dva dodatna značenja: vrh planine, i broj jedan na kocki za igranje; iz ove reči potiče današnje eng. “ace” i naša reč “as” (u kartama, ili za nekog ko je prvi ili najbolji u nekoj disciplini). Po nekima, ista reč vuče korene od reči za drvo Jasen (Yggdrasil je jasenovo stablo), koje je IE *os-, OHG ask, OE aesc, ON askr, eng. ash. Iz ovog korena potiče i reč u srpskom jeziku (*os-, nasuprot našem jas-, tj. *as-).

Treće značenje Rune je govor. Wodan/Odin je svoju inicijaciju u mudrost prošao viseći sa Yggdrasila, našavši oslobođenje u vrisku govora, i pismu Runa. Imena Wodan i Odin su ostavila tragove u rečima wuot (OHG, lud, besan), wods (GO, opsednut), wod (OE, pesma, glas, zvuk), odr (OICE, poezija). IE koren *os- takođe označava “usta.”

Alternativni načini izgovora:
OHG – ansuz, as
OE – os
ON – Ăłss, Ăłs, asur
GO – ansuz, aza

Interpretacija:
Ansuz je prva tačka balansa u Futarku. Primalna, strašna energija Uruza je ovde ukroćena prilikom prelaska probe Thurisaza. Njena suština je sadržana u simbolu Odina, koji je Bog mudrosti isto kao i Bog rata (može se uspostaviti i veza sa Boginjom Atinom). Proveren bitkom, mladić je sada čovek, odrastao i spreman da bude deo plemena, i da slobodno luta spoljnim svetom.
Kao i kod Fehu, postoji mnogo ljudi koji dostignu ovaj nivo u svom ličnom razvitku, i odluče da ostanu na njemu. Prošavši testove i dokazavši hrabrost, oni su sada vođe svog života, a u sebi imaju i začetke šamana. Međutim, oni i dalje nemaju sposobnost da zaista razumeju sebe ili ljude koje predvode; prvi okovi (zavisnosti) su raskinuti, ali pravo duhovno putovanje može da počne tek sa ove tačke.
Ansuz je simbol govora i jezika. U sadejstvu sa svojom simbolikom vođe i Bogova, ona može da označava komandu ili naređenje; ali takođe, u sadejstvu sa prethodnim Runama, ona označava ODGOVOR – čovek u Fehu postavlja pitanje koje se suprotstavlja njegovom dotadašnjem (domaćem) pogledu na svet (Uruz), bori se sa problemima unutar sebe (Thurisaz), i dolazi najzad do odgovora (Ansuz).
Konačno, ova Runa označava (ljudima kojima se to uklapa u pogled na svet) direktan uticaj ili pažnju “viših sila”; šamanu Nordijskog sistema, ona je simbol Odina, i on će se pozvati na nju kada želi da uputi molitvu ili zahvalnicu svom zaštitniku.

Asocijacije:
vođa, vladar, predvodnik, pravda, šaman, mudra odluka, Odin, širi pogled na svet, naređenje, odgovor, dostojanstvo, vlast, moć

ANSUR (ANSUZ) – REČ BOŽJA, BOG
Ova runa je povezana s bogom Odinom. Predstavlja božansku moć, kreativnost, vrhunsku mudrost i znanje, a u svakodnevnici može značiti i duboko razmišljanje, preispitivanje ili sličan razgovor.

Prema Sinhronaru Ansuz je jedan od 4 Moći Inicijacije ANSUZ je Dah Votana koji inicira Inicijaciju (Kali 4)


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Podznak ili Ascendent

Sat Dec 12 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email U razmatranju natalnog horoskopa se uvek polazi od I kuće, koja predstavlja samog natusa – ta kuća mora biti analizirana koliko i sam znak Ovna i Mars, jer I kuća predstavlja energiju čoveka. Ono što je energija kod jedne osobe što je […]