Runa Ethel, Othala


Kontekst situacije, šira slika, tok razvoja, inercija ili pravac kretanja, socijalna pravila i ograničenja, pripadanje nekom pozivu ili pravcu, grupa, domovina, nacija, moral, ličnost u najširem značenju reči. Ova Runa vam donosi shvatanje vaše uloge u globalnom kontekstu. Vreme je da sagledate vašu trenutnu situaciju, uzimajući u obzir mnogo šire aspekte, da biste razumeli problem i našli odgovarajuće rešenje za njega.
Označava sve osobine koje dobijamo od predaka, kao i sve ono što skupimo tokom života. Povezuje se uz nasleđe i bogatstvo, koje može biti kako materijalno, tako i duhovno. Ova runa je povoljna i kod svih pitanja koja se odnose na domaće teme, kuću, pretke i nasledje.
Ideja zemlje i nasledstva je samo simbol – moramo samo naći naš “centar” koji će našem životu dati smisao, a to je krajnji cilj runskog putovanja. Nakon svih putovanja i avantura, svi se na kraju vraćamo kući. To ne znači da su ta putovanja bez cilja. Baš suprotno – samo kroz ta istraživanja naš dom ili duhovni centar može imati pravo značenje za nas.

ETHEL, OTHALA

Značenje:
vlasništvo, zemlja, nasleđe, bogatstvo, osećaj pripadnosti, dom, zemlja predaka

Magijska upotreba:
dovršavanje projekta, jačanje porodičnih veza, zemlja i vlasništvo

Povezanost sa mitovima i bogovima:
devet svijetova Yggdrasila

Analiza:
Ova runa pokazuje dosta sličnosti sa prvom runom futharka – Feoh. I ovde se nalazimo u području vlasništva i zdravlja. Ali stoka je tamo predstavljala pokretno vlasništvo, dok je zemlja nešto što traje – ona može biti nasleđena, ali što je mnogo bitnije ona definiše ko smo po tome gde smo. To je naš dom. Ova runa predstavlja mesto susreta Midgarda i Asgarda, nas i našeg Boga. Ideja zemlje i nasledstva je samo simbol – moramo samo naći naš “centar” koji će našem životu dati smisao, a to je krajnji cilj runskog putovanja. Nakon svih putovanja i avantura, svi se na kraju vraćamo kući. To ne znači da su ta putovanja bez cilja. Baš suprotno – samo kroz ta istraživanja naš dom ili duhovni centar može imati pravo značenje za nas. Ethel ne završava samo ovaj treći aett, nego nas i vraća na početak Futharka, ali na višem nivou. Sada možemo započeti sledeći veliki krug runskog putovanja.

Koreni:
Othila je Runa Toka, Runa Istorije, Runa Nasleđa. Koreni su nejasni, i moguće je da se radi o izvornoj pra-reci. Povezane reči koje slede iz same Rune su OICE edli (priroda, biće), odal (nasleđena zemlja), odlingr (plemstvo, krvno nasleđe), OHG uodil, othil (nasleđe, imovina, domovina).
Alternativni načini izgovora:
OHG – othil, othila
OE – ethel
GO – othal, ural

Interpretacija:
“The tusks that clashed in mighty brawls
of mastodons are billiard balls.
The sword of Charlemagne the Just
is ferric oxide, known as rust.
The grizzly bear whose potent hug
was feared by all, is now a rug.
Great Caesar’s bust is on the shelf,
and I don’t feel so well myself.

“On the Vanity of Earthly Greatness”,
~ A.Guiterman (1871-1943)

Često ćete naletati na ideje kako je čovečanstvo većinom sastavljeno od bezvrednih masa koje guše svetle tačke, individue koje zaista stvaraju progres; mnogi filozofi, od Ničea do Ayn Rand, zastupaju ovo mišljenje. I ovo je naizgled potpuno tačna filozofija: ako pogledate unazad, definitivno ćete naći velike ličnosti (od Aristotela, preko Njutna, do Ajnstajna) koje su u stvari nosile na svojim leđima skokove u napretku čovečanstva.
Međutim, kao i u mnogim drugim situacijama, stvari nisu tako proste kao što na prvi pogled izgledaju.
Setite se nekog čoveka iz istorije koga zaista poštujete i cenite. Nekog velikana koji je promenio svet oko sebe, i koji je ostavio trajan pečat na ceo razvoj ljudske rase.
A sada mi recite, kako su se zvali njegovi otac i majka? A babe i dede? Ne znate? Kako to – zar nisu i oni bili veliki ljudi, kada su proizveli tako velikog čoveka?
Aha. A sećate li se kako su im se zvala deca? I šta je bilo sa njihovom decom? Ni to? Nadam se da počinjete da shvatate poentu.
Pronalazači, naučnici, ljudi koji imaju ideje koje tresu i menjaju svet su pojedinci. Ali ti pojedinci su i dalje deo celokupne mase čovečanstva. Da nije te mase iz koje su isplivali, nikada ih ne bi bilo; ako ta masa nestane, nestaće i svi produkti njihovog rada, pošto neće više biti koga da ih se seća i da ih primenjuje. Pojedinci su pokretači, ali masa je nosilac pokreta.
Othila je simbol nasleđa. Kulture i konteksta u kome čovek živi, stvari koje smo nasledili od naših predaka i koje nas definišu, uzdižu, i sputavaju istovremeno. Othila je najoštriji i najopasniji od svih dvoseklih mačeva na koje smo do sada nailazili u Raidu. Ova Runa simbolizuje socijalni kontekst u kome je Galilej imao prilike da nauči da čita, da proučava knjige drugih astronoma, i da stekne zaštitnike i podržavaoce koji će finansirati njegov rad; ali i socijalni kontekst zbog koga je bio primoran da taj rad javno negira.
Othila je simbol kulture, morala, dozvoljenih i zabranjenih stvari u nekom društvu; stvari koje se očekuju, i stvari koje su nezamislive. Stvari koje nas oslobađaju, i stvari koje nas sputavaju.
Othila je takođe simbol ličnog nasleđa i zaostavštine čoveka, što je dodirna tačka ove Rune i Rune Dagaz, Rune Celine. Uzmimo, za primer, Frojda, čoveka koji je u stvari izmenio dvadeseti vek više nego bilo ko drugi. Dagaz primenjen na njega označava celinu njegovog života: njegovu porodicu, njegovu decu, njegove knjige, njegov rad, teorije… Othila primenjena na njega podrazumeva promenu koju je on učinio na tok čovečanstva: znači, njegova deca koja ce nositi njegove gene i njegov otisak dalje kroz vreme, ali takođe i njegove teorije, knjige i čitave pokrete i pomeranja u društvu koje su te knjige proizvele – pomeranja koja su do danas uticala na svakog živog čoveka na zemlji, i koja su korenito promenila svet.

Dagaz i Othila su nerazdvojni. U toku Othile života, mi imamo mnoge Dagaze; završetak škole, završetak fakulteta, stvaranje porodice, završetak nekog velikog projekta – sve su to male celine, mali Dagazi, koji čine opšti tok, Othilu, koji nazivamo našim životom. Sam nas život je jedan veći Dagaz, jedna celina, u opštem toku, Othili, našeg društva. Naše društvo ili država je jedan Dagaz, jedna celina u Othili čovečanstva…
Tokovi u tokovima, celine u celinama, svet je beskonačno kompleksan.

NIKADA, NIKADA, NIKADA ne zaboravite: sve što uradite je deo večeg toka, Toka Univerzuma. Uvek i u svakom trenutku, vi ste istovremeno odvojena celina, individua, Dagaz, ali i deo veće celine, većeg toka, koji je u okvirima svog Dagaza, koji je u okvirima Othile zajedno sa mnogim drugim, koji je opet u okvirima…

Razumevanje ove ideje je ključno za Magiju, i pogotovo za Visoku Magiju. Istinska Volja o kojoj govore Telemiti, prosvetljenje Budista, nalaženje Pravog Puta u Taoizmu, pa čak i postizanje milosti Božje u ezoteričnom hrišćanstvu… sve se svodi na istu stvar: uskladiti svoje biće sa tokom sveta oko sebe, prihvatiti tok radije nego boriti se sa njim pri svakom koraku.
Raido je jedna celina, jedan Dagaz – ali, primetićete, vi se još uvek nalazite i na Fehu, i prošli ste kroz više Uruza (a proćićete i kroz još mnogo njih), i naićićete na još mnogo Thurisaza, pitaćete mnogo Ansuza za savete i razne mračne ćoškove ćete osvetljavati Kenazom…tok nije prekinut, Othila je tu, i ona vas i dalje vodi kroz nova i nova Raida, ponovo i ponovo, u večnoj spirali rasta – worlds without end.

Asocijacije:
kontekst situacije, šira slika, tok razvoja, inercija ili pravac kretanja, socijalna pravila i ograničenja, pripadanje nekom pozivu ili pravcu, grupa, domovina, nacija, moral, ličnost u najširem značenju reči.

Magijske upotrebe:
označavanje šireg konteksta stvari, povezivanje sa tokovima, razumevanje tokova, kretanje, napredak, oznaka Univerzalnog Toka, simbol Orloga.

ODEL (OTHILA) – ODVAJANJE, NASLEĐE
Označava sve osobine koje dobijamo od predaka, kao i sve ono što skupimo tokom života. Povezuje se uz nasleđe i bogatstvo, koje može biti kako materijalno, tako i duhovno.

Prema Sinhronaru Othala je jedna od 4 Moći Transendentiranja: OTHALA je Kraljevstvo Majke koja pročišćava Transcendetiranje (Limi 13)


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Ji Djing Heksagram 8 Pi Jedinstvo

Tue Dec 15 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email 8 PI SAVEZ Morate biti spremni da dajete kao što uzimate – nećete dobiti pomoć od drugih ako im ne pomognete u njihovim problemima. Ovaj heksagram može da ukazuje i na mogućnost da se proročanstvo ponovo konsultuje. Odgovarajući tekst će vam reći […]