Runa Lagu, Laguz


Voda, okean, mora, jezero, tama, mrak, dubina, podsvetst, misterija, sakriveno, tajna, intuicija. Pored klasičnog značenja vode i vodenih površina, ova Runa u sebi nosi i simboliku podsvesti. Često u svojoj podsvesti već imamo rešenje za postojeći problem, samo treba da naučimo da slušamo svoju intuiciju koja će nas izvesti na pravi put. Odgovor se već nalazi duboko u vama, pronađite ga.
Lagu povezuje i svetlu i tamnu stranu elementa vode. Ova runa govori o našim najdubljim strahovima, hladnoći i svim onim zastrašujućim stvarima skrivenim u našoj podsvesti. Razumevanje i mudrost koje smo stekli kroz Ehwaz (suočavanje sa sopstvenom smrtnošću) i druge rune koje slede za njom, pripremili su nas za susretanje sa ovom tamnom stranom koju predstavlja Lagu. Lagu će nas naterati da preispitamo sebe same i naše ponašanje, i naglasiti ono što koči naš duhovni razvoj. Lagu bi mogli nazvati runom spiritualnog savetnika, a po tradiciji to je osnovna ženska runa. Njeni varljivi elementi proizlaze iz njene promenjivosti, više nego iz zlobe.

LAGU, LAGUZ

Značenje:
voda, osećanja, strahovi, podsvest, intuicija, duhovne sposobnosti, skrivene stvari, savetovanja

Magijska upotreba:
pomoć u borbi sa strahovima, stabilizovanje mentalnih i emocionalnih poremećaja, otkrivanje skrivenih stvari

Povezanost sa mitovima i bogovima:
Njord, midgardska zmija

Analiza:
Za većinu ljudi voda budi prijatne asocijacije – mirnoća, ljubav, saosećajnost, intuicija i osećanja uopšte. Za nordijske narode voda je najčešće predstavljala more. Ono je bilo zastrašujuće, nepredvidivo, dom midgardske zmije i grob mnogih mornara. Lagu povezuje i svetlu i tamnu stranu elementa vode. Ova runa govori o našim najdubljim strahovima, hladnoći i svim onim zastrašujućim stvarima skrivenim u našoj podsvesti. Razumevanje i mudrost koje smo stekli kroz Ehwaz (suočavanje sa sopstvenom smrtnošću) i druge rune koje slede za njom, pripremili su nas za susretanje sa ovom tamnom stranom koju predstavlja Lagu. Lagu će nas naterati da preispitamo sebe same i naše ponašanje, i naglasiti ono što koči naš duhovni razvoj. Lagu bi mogli nazvati runom spiritualnog savetnika, a po tradiciji to je osnovna ženska runa. Njeni varljivi elementi proizlaze iz njene promenjivosti, više nego iz zlobe.

Koreni:
Lagu je Runa Vode. IE koreni *laku-, *loku-, koji označavaju vodenu površinu, jezero ili more, su izvori i ove Rune i reči kao što je moderno englesko “lake.”
Alternativni načini izgovora:
OHG – laguz, lagu
OE – lagu
ON – lagu, lagur, lögr
GO – lagus, laaz

Interpretacija:
Lagu je Runa Vode, i njena interpretacija se poklapa sa definicijom “elementa vode” u zapadnoj hermetici – mada sa mnogo širim značenjem i dubljim konotacijama. U okviru ljudske ličnosti, ideja okeana označava podsvest i podsvesne uticaje; inituiciju; primalne životinjske instinkte koji plivaju po dubinama, i naš sopstveni odraz na površini.
Njena značenja su veoma povezana, koherentna i stabilna; ali jako teško opisiva, i fluidna kao i okean koga simboliše. Možda je najlakše objasniti celu ideju uz pomoć nabrajanja šta je sve Lagu…
Lagu je Runa Osećanja. Ljubav, mržnja, strah… sva osećanja izviru iz okeana unutar nas. Kontrolisana osećanja su kanali koji snabdevaju životvornom vodom sve delove našeg uma. Blago nekontrolisana osećanja su pljuskovi i kiše, koji mogu da osveže neke delove teritorije koji nisu dovoljno navodnjeni, ali mogu i da nanesu štetu. Potpuno nekontrolisana osećanja su oluje i uragani, koji ruše sve pred sobom. U svom čistom primalnom obliku, Lagu je verovatno jedna od najsnažnijih unutrašnjih sila koje postoje u čoveku.
Lagu je Runa Inituicije. Stvari davno zaboravljene ili nikada viđene na svetlu dana mogu da se nazru u dubinama okeana. Igra senki u vodi daje znake iz kojih mudraci čitaju budućnost, divinacija se nalazi u domenu ove Rune. Svetlost zvezda se odražava u okeanu, i pažljivom posmatraču će biti jasno da su zvezde istovremeno i na nebu, i u vodi – onaj ko zaroni dovoljno duboko, može i da ih dotakne, ako se usudi.
Lagu je Runa Tame, Runa Misterije. Stvari su skrivene u dubinama koje nikada niko nije video. Neke od njih su blaga potonulih brodova, dragocenosti izgubljene u vremenu. Neke su bačene u dubine sa razlogom. Neke čuvaju čudovista, a neke i same jesu čudovista. Pažnja i opreznost su ključni.
Lagu je, kao i tolike druge Rune, dvosekli mač. Tama koju ova Runa sadrži postoji sa razlogom, i daje mnoge prednosti; istovremeno, u toj tami žive stvari koje ne treba uznemiravati – bar ne bez veoma dobrog razloga. U ovom večnom Okeanu su se već mnogi udavili.

Prvo, Lagu je Runa koja najjasnije od celog Futarka stoji na Putu Leve Ruke; dok većina Magova uzleće i leti ka zvezdama saznjanja, neki Magi rone kroz mračne dubine u potrazi za stvarnim odrazima tih istih zvezda. Imajte u vidu sledeće: oni koji samo lete greše isto onoliko koliko i oni koji samo rone. Bez prihvatanja tame koja se nalazi u nama je nemoguće doći do prave mudrosti; ali, prava mudrost se ne nalazi u samoj tami. Idite ka ujedinjenju, and the light shall guide, and the darkness shall conceal.
Drugo, Lagu je veoma povezana i sa idejom smrti, i sa misterijama značenja smrti. Kada dođete do trenutka da vam ovaj aspekt postane važan, imajte u vidu da Lagu korespondira sa sledećim simbolima: Ginnuga Procep u Nordijskoj Mitologiji, Reka Stiks u Grčkoj, Da’ath u Kabali. Orfička ideja Nyx, kao i Egipatska Boginja Nuit imaju snažne aspekte koji korespondiraju sa Lagu.

Asocijacije:
voda, okean, more, jezero, tama, mrak, dubina, podsvest, misterija, sakriveno, tajna, inituicija

Magijske upotrebe:
suočavanje sa strahovima, psihička stabilizacija (ili destabilizacija), pomoć pri divinaciji ili predviđanjima, otkrivanje sakrivenih stvari.

Upozorenje:
Hagalaz-Lagu je jedan od najjezivijih magijskih napada koji postoje; takođe izaziva strahovit backlash. U principu, ako nekada odlučite da mrzite nekoga toliko da ste spremni da mu potpuno uništite život i razum, možete da pribegnete ovome – ali imajte u vidu da će vas to skupo koštati.

LAGU (LAGUZ) – TOK, VODA
Ova runa je povezana sa vodom i svim što ona nosi. Istovremeno označava izvor, kao i reku, bujice, promenljivost. Može značiti određenu nestalnost, a naročito po pitanju emocija, podsvesti, kao i intuitivnost. Povezuje se i sa ženom.

Prema Sinhronaru Laguz je jedan od 4 Moći Zagonetke: LAGUZ je Stvaranje Vode koja pročišćava Zagonetku (Gamma 10)


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Astrološki dogadjaji 28.12.2015.

Sun Dec 27 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Na Aktivnoj karti dana pratite iz časa u čas kretanje planeta i svetala. PONEDELJAK 28. DECEMBAR će biti spokojan dan, a obeležiće ga samo 2 lunarna aspekta. Mesec se kreće od 7° do 19° Lava. Prvi jutarnji aspekt (7:17 do 9:17) je […]
Astrološki dogadjaji