Runa Peorth, Pertho


Rođenje, sreća (ne u smislu sreće u životu, već u smislu sreće prilikom događanja), sreća u igrama na sreć, nastanak, izbor, raskršće, sudbina, razvoj, tajna, čudo. S vremena na vreme su nam potrebna neka mala životna čuda i sreća na našoj strani. Ova Runa vam donosi upravo to. Šta god da preduzmete u ovom trenutku biće krunisano uspehom, jer je sreća na vašoj strani.
Prevod reči Peorth je predmet mnogih rasprava. Problem je u činjenici da se zvuk P ne pojavljuje nigde u starogermanskom jeziku, što vodi do uverenja da je to reč preuzeta iz nekog drugog jezika. Prema staroj engleskoj runskoj pjesmi ta reč je povezana sa nekom vrstom igre, figure igrača, kocka. Ova reč je povezivana i sa slavenskom reči za ženski polni organ, što je zanimljivo jer runa označava ponovno rođenje, trudnoću. Runa je usko povezana sa Sudbinom – put kojim putujemo nam je predodređen od trenutka rođenja. Peorth predstavlja igru sreće. Poručuje nam da sudbinu iskoristimo što bolje možemo. U duhovnom smislu navodi na razotkrivanje skrivenog. Peorth je početak procesa i alat za ostvarivanje cilja.

PEORTH, PERTHO

Značenje:
ponovno rođenje, misterija, magija, novi početak, proročanstva, plodnost

Magijska upotreba:
plodnost, olakšavanje poroda, pomoć u magiji

Povezanost s mitovima i bogovima:
Freya, Angrbode

Analiza:
Prevod reči Peorth je predmet mnogih rasprava. Problem je u činjenici da se zvuk P ne pojavljuje nigde u starogermanskom jeziku, što vodi do uverenja da je to reč preuzeta iz nekog drugog jezika. Prema staroj engleskoj runskoj pjesmi ta reč je povezana sa nekom vrstom igre, figure igrača, kocka. Ova reč je povezivana i sa slavenskom reči za ženski polni organ, što je zanimljivo jer runa označava ponovno rođenje, trudnoću. Runa je usko povezana sa Sudbinom – put kojim putujemo nam je predodređen od trenutka rođenja. Peorth predstavlja igru sreće. Poručuje nam da sudbinu iskoristimo što bolje možemo. U duhovnom smislu navodi na razotkrivanje skrivenog. Peorth je početak procesa i alat za ostvarivanje cilja.

Interpretacija:
Peord je Runa čije su interpretacije ubedljivo najkraće u svim knjigama koje ćete naći. Razlog za ovo je što njeno značenje nije uopšte jasno površnim autorima, dok oni koji ga razumeju ne znaju odakle da počnu sa objašnjavanjem. Ja ću pokušati da vam ukažem na generalno značenje Rune, i onda ću vas ostaviti u nadi da će “prosvetljenje” da usledi samo od sebe 😉
Da bi smo objasnili ideju Peorda, daću vam za početak jednu pričicu; iako će možda zvučati kao scenario za sapunsku operu, radi se o
a) savršenom primeru za poentu koju želim da prikažem, i
b) verovali ili ne, istinitom događaju…

Ide Pera ulicom nekim svojim poslom, kada odjednom uoči u izlogu knjižare sa druge strane ulice knjigu koju je vec duže vremena hteo da pogleda. Pogledavši levo i desno, on pretrči ulicu i priđe izlogu, ali budući zagledan u knjigu usput ramenom zakači nekog čoveka. Okrenuvši se da se izvini, on uoči da zapravo poznaje tog čoveka. Nakon par razmenjenih rečenica, ustanovi da je tog čoveka sreo na putu u Indoneziju pre pet godina; čovek (koji se zove, recimo, Laza) je radio u Indoneziji dvadeset godina, i upravo se vratio nazad u zemlju. U toku njegovog odsustva svi njegovi prijatelji su se otuđili, zemlja se promenila, i Laza se oseća poptuno izgubljeno i van elementa. Pera se sažali na čoveka i pozove ga da dođe na večeru to veče kod njega, napomenuvši da će tu biti i neki drugi njegovi prijatelji. Laza se oduševi, prihvati poziv odmah, i na tome se rastanu.
To veče, Laza dođe kod Pere na večeru i tamo zatekne Perinog prijatelja Žiku i njegovu ženu Jelenu. Večera krene, priča, piće, razgovor…i sve prođe vrlo prijateljski. Laza se veoma svidi i Žiki i Jeleni, i oni ga pozovu da svrati kod njih tokom nekog od sledećih par dana.
Tokom sledećih nekoliko meseci situacija se razvija; Laza postaje sve češći i češći gost kod Žike i Jelene, nalazi stan, i oni počinju da dolaze u posete kod njega. Pera je zadovoljan što je Laza počeo da stvara nove korene u svojoj zemlji; on se ponekad sastaje sa njima takođe, ali ga ubrzo nakon toga dugačak poslovni put odvede iz zemlje.
Kada se vrati sa puta, Peru još na aerodromu sačekuje Žika, sav sasušen i izmoren, senka od čoveka. Raspitujući se šta se događa, Pera na svoj užas saznaje da se između Laze i Jelene polako razvila afera, koja je kulminirala time što je Jelena ostavila Žiku, preselila se kod Laze i zatražila razvod. Tokom sledećih nekoliko dana, Pera pokušava da se čuje sa Lazom ili Jelenom, da sazna šta se događa iz nekog drugog ugla, ali ne uspeva ništa da uradi. Nekoliko dana nakon toga, Žika odlazi do Lazinog stana i tamo ulazi u veliku svađu sa svojom (sada već, izgleda, bivšom) ženom. Istrčavši na ulicu sav rastrojen, ne pazeći gde ide, on izleti pred kola koja su jurila malo brže nego što bi smela, i pogine na licu mesta.
Rezultat: jedan razoren brak, jedna nova veza u stvaranju, i jedan mrtav čovek…sve zato što je Pera onog prvog dana prešao ulicu.

Kao primer u obrnutom pravcu može da se da čuvena teoretska priča o izgubljenom kraljevstvu. Po priči, kraljevstvo je izgubljeno zato što je izgubljen rat. Rat je izgubljen zato što je izgubljena bitka. Bitka je izgubljena zato što poruka od jednog generala nije stigla do drugog na vreme. Poruka nije stigla na vreme zato što je glasonošin konj na pola puta polomio nogu. Konj je polomio nogu zato što mu je ispala potkovica. Potkovica je ispala zato što jedan ekser nije bio dovoljno čvrsto postavljen. Znači, kraljevstvo je izgubljeno zbog jednog loše postavljenog eksera za potkovicu…

Mračne priče? Svakako. Postoje priče u ovom pravcu koje imaju mnogo svetliji ton. Za jednu takvu, recimo, možete da pitate Jasminu, koja je bila u ovoj grupi na početku. Ona je živela u Kikindi, otaljavala treću godinu informatike na Zrenjaninskom Univerzitetu sa perspektivom da postane profesor informatike u srednjoj školi (sama ideja ju je uzasavala), i generalno nije baš bila zadovoljna sa svojim životom. Jednog dana je iz čiste dosade odlučila da pogleda konferencije na Sezamu (koje je, inače, pratio njen otac) i naišla je na raspravu o hrišćanstvu koja ju je zaintrigirala; zamolila je oca da joj dozvoli da napiše poruku u odgovor… i odatle je krenuo izuzetno komplikovan sled događaja koji se završio time što je ona sada na izuzetno uspešnim studijama informatike u Kaliforniji, sa svojim životom pod svojom kontrolom. Sve zbog odluke da pogleda forum na Internetu, iz čiste dosade!

No, kakve veze sve ovo ima sa Peord? Peord je Runa koja je usko povezana sa idejama sreće (u smislu “luck”, ne “happiness”), sudbine i kauzalnog toka događaja. Gledajmo za trenutak na univerzum kao na gomilu mogućnosti. Ispred nas se u svakom trenutku nalazi veliki broj opcija – šta ćemo reći, šta ćemo uraditi, na koju stranu ćemo krenuti…da li ćemo uopšte išta uraditi, ili ćemo ostati tu gde smo… Sve te opcije postoje kao MOGUĆNOSTI.
U trenutku, mi činimo IZBOR, i na osnovu toga što smo izabrali izvodimo AKCIJU. Kada je ta akcija izvedena, mogućnost prestaje da postoji, i umesto nje imamo ČINJENICU, ili AKTUELNOST. Već svršenu, definitivnu stvar, ono što je već urađeno.
Nakon čega sledi sledeći izbor, naravno.

Zamislite svoju svest kao proces koji prima u sebe (tj. opaža) milione i milijarde mogućnosti, donosi odluku, i pretvara te mogućnosti u aktuelnosti. Te aktuelnosti zatim proizvode osnov na kome se gradi sledeći set mogućnosti, vaša svest ih prima ponovo u sebe, i donosi sledeću odluku, stvarajući sledeću aktuelnost. Ciklus postoji dogod postoji svest…
Peord je izvor iz koga proizilaze mogućnosti. Kutija iz koje izbacujemo kockice i gledamo na koju stranu će pasti; izvor iz koga se rađa sve što postoji; kapija kroz koju prolazi sve što nastaje.

U paradigmi Kabale, Peord bi bio najbliži simbol Keteru (kruni), izvoru svega ostalog. Kod paganskih religija, Peord je simbol za sve oblike Boginje-Majke, koja rađa svet i sve u njemu. Haotika može da izjednači Peord sa haosom, ključajućim izvorom svih mogućnosti, iz kojih mi biramo i gradimo uređeni svet u okvirima naše percepcije…
Koncept je kompleksan, i retko ko može tvrditi da ga u potpunosti razume. U svakom slučaju, u pitanju je nešto o čemu itekako vredi razmišljati, i nad čim vredi meditirati.
Ova Runa se pojavljuje povremeno i u Severnim Futarcima, ali je nema u ON i OICE pesmama.

Asocijacije:
rođenje, sreća (ne u smislu sreće u životu, već u smislu sreće prilikom događanja, sreće sa šansama), nastanak, izbor, raskršće, sudbina, razvoj, tajna, čudo

Magijske upotrebe:
sreća, manipulacija šansama i mogućnostima, kao pomoć pri divinaciji i magiji (pomoć da se pronikne dublje u splet mogućnosti). Jedna od Runa na koje se vredi pozvati prilikom pravljenja važnih planova ili donošenja važnih odluka. Meditacija i razumevanje smisla ove Rune donosi opšte povećanje shvatanja sveta, i samim tim ojačava snagu i sposobnost svakog maga.

Prema Sinhronaru Eihwaz je jedan od 4 Moći Avatara: PERTHRO je Posuda Sećanja koja transformiše Avatara (Seli 16)


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Ji Djing Heksagram 42. I Porast

Mon Dec 28 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Heksagram 42. I Porast “Vladati znači služiti” – jedan je od temeljnih aksioma mudraca koji su sastavili “I Ching”. Trenutak je da vam ovo pravilo bude stalno na umu. Ako ste svesni potrebe da razmotrite zahteve drugih možete se uspešno angažovati u smionim […]